26.4 C
Bucharest
Tuesday, 30 May 2023
HomeSportMihai Tudose anunță că Pilonul II de pensii ar putea deveni opțional:...

Mihai Tudose anunță că Pilonul II de pensii ar putea deveni opțional: Nu îl asasinează nimeni. Vom lua o decizie după ce se termină construcția rectificării

Șeful Executivului, Mihai Tudose, a declarat, într-un interviu acordat pentru Digi24, că Pilonul II de pensii nu va fi desființat, dar că va fi opțional.

„Românii vor putea alege unde să își pună banii”, a declarat premierul Mihai Tudose. „Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toți la pilonul I… Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a continuat el. 

El a mai precizat că, săptămâna viitoare se va lucra „foarte intens” la rectificarea bugetară, însă Ministerul de Finanțe lucrează la o analiză pe Pilonul I și pe Pilonul II de pensii. „Analiza a pornit de la cei șapte milioane de contribuabili înscriși la Pilonul II. Cum să avem atâția, când sunt cinci milioane care lucrează? Atunci am trimis ANAF-ul să verifice. Am văzut datele”, a spus șeful Executivului.

Întrebat dacă Pilonul I este mai eficient, el a răspuns că „dacă vorbim de salariul minim, da. Haideți să le avem publice și omul să voteze. Nu s-a luat o decizie. O să o luăm după ce se termină construcția rectificării. Măsura va intra în vigoare de la anul”.


Totodată, șeful Executivului a abordat și alte subiecte, precum conflictul diplomatic dintre România și Ungaria, rectificarea bugetară, relația cu președintele Klaus Iohannis și situația românilor blocați pe Aeroportul din Lisabona.

Situația românilor blocați pe Aeroportul din Lisabona

„Probabil că acțiunea Guvernului împotriva cui nu și-a făcut treaba data trecută a funcționat. A pus presiune pe companie și românii au ajuns deja acasă”.

Conflictul diplomatic

„Am citit mesajul Ungariei în altă cheie – vine de la un secretar de stat. A fost mai degrabă o neînțelgere. În România, avem o mulțime de unități de învățământ dedicate altor etnii. Este o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic. Cred că subiectul nu își are locul sau cineva bagă bățul prin gard”, a spus Mihai Tudose. 

 
 Relația cu Iohannis

„E bună. Este președintele României, eu sunt prim-ministrul României. Eu am prerogativele mele, el pe ale sale. Nu e vorba că ne facem concediile împreună. Vorbim de relații instituționale, bazate pe respect și colaborare”, a spus el.Rectificare bugetară

„Pe plus. Ministerul Educației primește bani. Și Ministerul de Interne primește bani. Am promis că avem grijă de polițiști.”

Întrebat ce ministere vor pierde banii, Mihai Tudose a precizat că vor fi relocări la ministerele care au execuție bugetară prea mica: „Am găsit la un minister 2% execuție bugetară. Nu ne-a venit să credem. N-au plătit decât lefurile”, a mai spus el.

În ceea ce privește o posibilă analiză a activității miniștrilor, Mihai Tudose a explicat că reuniunea săptămânală reprezintă „o cale de dialog”, care să evite ca, după șase luni, să nu știe „nimeni ce a făcut celălalt”.

„Parlamentul are nevoie să știe în timp real ce facem noi. În fiecare lună, cu colegii de la Guvern, facem o analiză a implementării programului de guvernare”.


 

Luni, premierul Mihai Tudose a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că Guvernul „nu se atinge” de Pilonul II de pensii și că banii acumulați în acest Pilon „rămân acolo”. 

„Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo”, a declarat, luni, Mihai Tudose, în cadrul „Orei premierului”, în Parlament.

 În luna iunie 2017, după ce a fost audiat în Parlament pentru a fi validat ca ministru de Finanțe, Ionuţ Mişa a afirmat că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, după care a revenit şi a retractat declaraţia, spunând că a fost înţeleasă greşit.

„Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat iniţial Ionuţ Mişa.

După aceea, a revenit şi a precizat: „Nu am declarat că voi sustine desfinţtarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii”, spunea ministrul Mișa.

 

Cele mai citite

MAE a transmis la Parlamentul României solicitarea de audiere pentru șase candidați pentru poziția de ambasador

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere...

USR anunță că deficitul bugetar a sărit de 34 miliarde de lei

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, avertizează că Guvernul PSD-PNL împinge România spre un dezastru fără precedent, după ce într-un an deficitul la bugetul de stat...

Ministerul Educației a prelungit perioada de înscriere la examenul de bacalaureat

Perioada de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat s-a prelungit până la data de 9 iunie, a informat marţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă