19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportMesajul SUA: Respectaţi democraţia, dacă vreţi investiţii

Mesajul SUA: Respectaţi democraţia, dacă vreţi investiţii

Premierul Victor Ponta i-a promis vicepreşedintelui SUA că justiţia din România va fi scoasă din bătălia politică internă. „Mi-a spus că pentru companiile americane ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă. L-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne, pentru că a fost un câmp de bătălie pentru politica internă în ultimii ani, iar eu l-am asigurat că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla începând cu 2014“, a relatat Ponta conţinutul discuţiilor de marţi după-amiază.

„Poate la Washington e mai uşor de explicat de ce am evitat anul trecut crizele politice, mult blamatul acord cu Băsescu. Ei vor să ştie că nu mai avem o bătălie politică care să arunce totul în aer“, a fost interpretarea dată de Victor Ponta discuţiei cu Joe Biden.

Mesajul Casei Albe a venit în contextul scandalului din  România referitor la înlocuirea unor şefi din DNA, operaţiune criticată şi de Ambasada SUA la Bucureşti.

 

Ponta promite recunoaşterea Kosovo

 

În discuţie a fost abordată şi problema recunoaşterii Kosovo, premierul Ponta spunând că l-a informat pe oficialul american că „anul viitor nu se va întâmpla nimic“, dar că în 2015 „România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali“. Fără a face nominalizări, şeful Guvernului de la Bucureşti a făcut în acest fel trimitere la faptul că preşedintele Traian Băsescu, al cărui mandat expiră la finalul lui 2014, este un opozant al recunoaşterii independenţei Kosovo. Ponta s-a mai pronunţat în favoarea independenţei Kosovo, dar Traian Băsescu i-a atras atenţia că preşedintele este cel care poate recunoaşte independenţa unui stat.

Cei doi oficiali au discutat şi despre exploatarea gazelor de şist. „Poziţia vicepreşedintelui a fost: până azi când vorbim, în SUA s-au creat aproape un milion de locuri de muncă doar din exploatări de resurse neconvenţionale, sunt competitivi, preţul gazelor e o treime faţă de Europa“, a explicat Ponta. Vicepreşedintele american a atras însă atenţia că unele din aceste companii nu respectă standardele de mediu, a relatat Ponta.

Potrivit Casei Albe, Biden a reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu România. De asemenea, vicepreşedintele american i-a mulţumit lui Ponta pentru sprijinul constant, acordat în mai multe provocări regionale, inclusiv în Afganistan şi prin gazduirea unei baze de apărare antirachetă la Deveselu, în sprijinul forţelor NATO. Acest fapt demonstrează „dedicarea neclintită a României, ca partener bilateral şi aliat NATO, pentru consolidarea securităţii regionale şi internaţionale“, a apreciat Biden.

Credit de la Banca Mondială

Pe de altă parte, Victor Ponta a mai spus că a obţinut de la Banca Mondială accesarea unui tip de credit de un miliard de dolari anual la o dobândă de parcă România ar avea rating AAA. Îl vom restitui peste şapte ani, la dobânda Germaniei, a adăugat Ponta.

Ieri, Victor Ponta avea  programate discuţii cu reprezentanţi ai Congresului american cu atribuţii privind modificarea legislaţiei care să permită includerea României în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor. Premierul s-a aflat în vizită oficială la Washington în intervalul 21-23 octombrie.

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Franța, deschisă ca EAU să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială

Franța este deschisă ca Emiratele Arabe Unite să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială, a declarat marți ministrul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă