11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportMarian Jean Marinescu: Adoptarea raportului tehnic pe Schengen, o intrare în normalitate

Marian Jean Marinescu: Adoptarea raportului tehnic pe Schengen, o intrare în normalitate

Eurodeputatul PDL Marian Jean Marinescu a declarat vineri că adoptarea raportului tehnic despre intrarea în Schengen pentru România reprezintă o intrare în normalitate, potrivit Mediafax. Despre respingerea raportului pentru Bulgaria, Marinescu a menţionat ca posibilă variantă extinderea Schengen doar pe spaţiul aerian, domeniu în care ambele ţări au obţinut rezultate favorabile.

“Raportul pentru România este foarte favorabil, iar adoptarea sa, astăzi, înseamnă o intrare în normalitate. De fapt, nu existau motive pentru ca raportul tehnic să nu fie adoptat”, a spus Marinescu. El a spus că Parlamentul European urmează să fie sesizat oficial cu rapoartele Consiliului pentru a le supune unui vot în plen pe 17 februarie.

Întrebat care sunt variantele în contextul în care raportul tehnic pe Bugaria a fost respins, Marian Jean Marinescu a apreciat că “doar aparent se complică situaţia, însă se poate ajunge la o soluţie prin discuţii”.

“Există mai multe variante. Ori Parlamentul zice «da» doar pentru una din ţări, ori zice «da» pentru amândouă, sub condiţia îndeplinirii tuturor condiţionalităţilor. Mai există şi varianta în care se găseşte o formulă de extindere parţială a spaţiului Schengen, numai în părţile în care concluziile sunt favorabile pentru ambele state. Este vorba despre spaţiul aerian”, a explicat europarlamentarul.

În ceea ce priveşte posibilitatea decuplării României de Bulgaria, Marian Jean Marinescu a spus că din informaţiile pe care le deţine, România are capacitatea de a securiza frontiera cu Bulgaria la standarde Schengen, dar nu s-a pronunţat asupra viabilităţii acestei variante.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România. Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate şi vor fi discutate în următorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră. Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Tutilescu a spus că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă