20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportMajoritatea PSD a încălcat legea din prima zi. Doi incompatibili au fost...

Majoritatea PSD a încălcat legea din prima zi. Doi incompatibili au fost validați ca deputați

Doi deputați – Steluța Cătăniciu și Ioan Sorin Roman – au fost validați  de majoritatea PSD cu toate că au fost declarați incompatibili.
 
Steluța Cătăniciu (ALDE) și Ioan Sorin Roman (PSD) au pierdut procesele cu Agenția Națională de Integritate (ANI), la Înalta Curte de Casație și Justiție, și au decizii  definitive de incompatibilitate. Potrivit legii, cei aflați în această situație, nu mai pot ocupa o funcție publică, aleasă sau numită timp de trei ani. ANI a notificat această situație Camerei Deputaților , însă documentul a fost ignorat de parlamentari, care i-au validat pe cei doi colegi, în ședința de plen de miercuri, 21 decembrie.
Reprezentanții Opoziției acuză PSD că a pus la cale salvarea celor doi parlamentari. Astfel, deputatul Cristian Ghinea (USR) susține că raportul Comisiei de validare nu menționa, inițial, nimic despre acest subiect. “Ulterior spre finalul ședinței când s-a depus jurământul, președintele comisiei de validare a venit și a spus că e un raport suplimentar care îl privea pe reprezentantul minorității slovace și ni s-a cerut să-l votăm în plen. Nu s-a spus că raportul suplimentar privea și respingerea documentului ANI”, a explicat Ghinea.
 
​Excplicații contradictorii
La rândul său, deputatul PNL, Tinel Gheorghe  declară că documentul a ajuns la Comsia de validare abia miercuri, însă susține că solicitarea ANI a fost depusă la Parlament pe data din 20 decembrie. „Nu cred că PSD avea nevoie de un astfel de comportament de a dosi un document oficial al ANI, de a-l supune avizării comisiei de validare după ce cei doi incriminaţi în raportul ANI au depus jurământul în aşa fel încât pe regulament să nu mai ai ce să faci”, susține Tinel Gheorghe.
În replică, preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a susţinut că membrii acestui for nu aveau de unde să ştie că ANI va trimite o scrisoare şi nu puteau să aştepte cu validarea mandatelor deputaţilor în ideea că o instituţie a statului va face o sesizare, la un moment dat. „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat  ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă (miercuri), am discutat-o şi am respins-o”, a replicat Florin Iordache.
 
Pașii următori
Și senatorul PNL Akos Mora și deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica au fost condamnați în 2013 pentru incompatibilitate, dar colegii parlamentarii au refuzat să le vacanteze mandatele. Cei doi au părăsit Parlamentul abia în noiembrie 2014, după mai multe scrisori ale ANI și după decizii ale Curții Constituționale.
În cazul Akos Mora, decizia Curții Constituționale a venit după o sesizare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), depusă pe baza unei solicitări a ANI. CSM se poate adresa CCR în cazul unui conflict între instituțiile statului, în cazul de față de între Parlament și ANI.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă