13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportLiviu Dragnea, ținut la ușa Guvernului. Portițele din decizia CCR

Liviu Dragnea, ținut la ușa Guvernului. Portițele din decizia CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi,  ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Însă, CCR a evitat să se pronunțe pe fondul problemei, și, în acest fel, nu este clar dacă asistăm la o închidere a subiectului Dragnea-premier sau doar la o temporizare.

Decizia a vizat Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să facă parte din Guvern, din cauza condamnării definitive cu suspendare în dosarul fraudării referendumului.

De fapt, CCR a evitat să se pronunțe pe fondul problemei, anunțând doar că a decis că sesizarea Avocatului Poporului este indamisibilă. „Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare  ce intră în competența Parlamentului”, precizează CCR.  Decizia pentru această soluție a fost luată cu cinci voturi pentru și patru împotrivă, afirmă surse din CCR.

Informația că magistraţii CCR  au respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibilă, iar nu „neîntemeiată” a generat diferite comentarii de natură juridică și politică. Potrivit afirmațiilor fostului deputat PSD Augustin Bolcaș judecătorii nu s-au pronunțat pe fondul contestației trimisă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. „Inadmisibilitatea înseamnă că nu este o chestiune de constituționalitate, ci una de legalitate. Schimbarea textului de lege depinde de Parlament”, a estimat Bolcaș.

La rândul său, Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice din Senat, nu a exclus ca social-democrații să facă propuneri de modificare a Legii 90/2001, după ce va apărea decizia oficială a CCR. În schimb, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, susține că judecătorii Curții au procedat în acest fel pentru că au mai pronunțat decizii similare în trecut și că hotărârea de ieri nu lasă nicio posibilitate pentru ca persoanele cu probleme penale să intre în Guvern.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, înainte de pronunţarea CCR privind Legea 90, că decizia Curţii nu îi schimbă cu nimic acţiunea politică, afirmând că îl susţine în continuare pe premierul Sorin Grindeanu.

Patru amânări

Decizia CCR de ieri a venit după ce judecătorii au amânat verdictul de patru ori, fapt fără precedent în istoria instituției. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în luna ianuarie a acestui an.  CCR a luat în dezbatere această excepţie de neconstituţionalitate, pentru prima dată, în 7 martie. Deşi judecătorii CCR au dezbătut pe marginea excepţiei de neconstituţionalitate de fiecare dată, nu au reuşit să se pună de acord şi să tran­şeze prin vot în favoarea uneia sau a alteia dintre soluţii, astfel încât speţa a fost amânată pentru 21 martie, apoi pentru 4 aprilie, ulterior pentru 27 aprilie, iar ultima dată pentru 4 mai.

După prima amânare, preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat că judecătorii Curţii au simţit nevoia să „aprofundeze mai bine cauza”.

„Cauza a fost amânată. Am dat termen pe 21 martie. Nu am reuşit să ajungem la o soluţie. Am simţit nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe”, a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, în data de 7 martie.

El a spus că nu au existat presiuni politice nici în această speţă, nici în altele şi că s-au evocat mai multe variante de decizie, „într-un fel, în altul”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă