19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea se declară stupefiat că Iohannis i-a respins propunerea de premier...

Liviu Dragnea se declară stupefiat că Iohannis i-a respins propunerea de premier și amenință cu suspendarea: Președintele vrea să declanșeze o criză politică. Surse: PSD ar putea decide, în cursul nopții, o nouă propunere pentru conducerea Executivului

Liderul social-democraţilor şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va susţine o conferinţă de presă, la ora 16.00, pentru a anunţa care este următorul pas al PSD după ce şeful statului a refuzat să o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier al României.


UPDATE 20.45: Liderii social-democraţi ar putea discuta, în cursul nopții de marți spre miercuri, despre o nouă propunere de premier, după ce președintele Iohannis a respins să o desemneze pe Sevil Shhaideh la șefia Executivului, potrivit unor surse politice citate de News.ro.

Potrivit surselor citate, PSD ia în calcul o nouă variantă de premier. Astfel, până mâine ar urma să decidă ce nominalizare vor face şi ce strategie vor adopta în perioada următoare. Astfel, miercuri ar urma să discute şi cu copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.


 

19.00: Reacțiile liderilor politici:

Fostul președinte Emil Constantinescu: Mă adresez tuturor factorilor politici implicați să renunțe la orgoliile personale și să găsească o cale către dialog și solidaritate

Fostul președinte Emil Constantinescu susține că partidele politice și șeful statului trebuie să ajungă la un „compromis onorabil”, la o cale „către dialog și solidaritate” pentru desemnarea unui premier, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a respins, marți, propunerea PSD – ALDE de a o numi șef al Guvernului pe Sevil Shhaideh.


Raluca Turcan: Nu există temei constituțional pentru suspendarea președintelui Iohannis.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, marți, că nu există temei constituțional pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că va recurge la această măsură, dacă social-democrații „ajung la concluzia că este bine pentru țară”, a urmare a deciziei șefului statului de a refuza numirea lui Sevil Shhaideh ca premier.


 

 Kelemen Hunor, despre refuzul președintelui de a o numi pe Sevil Shhaideh ca premier: Nu cred că există motive constituționale pentru o suspendare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu există motive constituționale pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, după ce, marți, șeful statului a respins propunerea de premier a coaliției PSD-ALDE. Totodată, el a afirmat că formațiunea sa nu va fi de acord cu un astfel de demers.


 

16.18: „Urmăriți cu stupefacție anunțul președintelui Iohannis la propunerea noastră privind desemnarea prim-ministrului. Am analizat cu colegii mei, să găsim care sunt resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am putut găsi un motiv constituțional sau care să țină de alte riscuri. Părerea noastră este că acest om vrea să declanșeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Shhaideh, pentru a discuta despre programul de guvernare (…) i-a dat câteva teme”.


Citește și: Liviu Dragnea: O să vă spun un secret. Sâmbătă am încercat să îl sun pe Iohannis. Suna închis

Reacția lui Tăriceanu, după ce președintele Iohannis a refuza propunerea de premier: Este vorba despre un exces de putere. Forțează declanșarea unei crize politice


„Cred că dumnealui și alți acoliți sunt speriați de două lucruri: de posibilitatea certă ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică și de faptul că a înțeles că nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult și toxic pentru România. Asta nu-l îndreptățea să anunțe astăzi decizia lui, fără niciun fel de explicație. Nu are niciun fel de importanță toată campania securistoidă declanșată de aparatul de propagandă tradițional”, a mai spus șeful PSD, în conferința de presă.

„Probabil că până mâine seară va trebui să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la 12.00, vreau să „cumpănesc” foarte bine. Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanșă de mesaje de la oameni care se consideră jigniți și care cer suspendarea președintelui”, a continuat Dragnea.

„Va fi constituită o comisie care să decidă dacă gestul președintelui este constituțional sau nu este constituțional”, a conchis el.

La rândul său, copreședintele ALDE a denunțat lipsa de motivații a președintelui Iohannis: „Se angajează într-o luptă de putere, sfidând votul din 11 decembrie”.

„Suntem în situația evidentă de a vedea că suntem puși în situația în care se dorește declanșarea unei crize politice majore, așa că trebuie să cumpănim foarte bine decizia”, a continuat Călin Popescu Tăriceanu, susținând că președintele „forțează declanșarea unei crize politice”.

„Este vorba despre un exces de putere”, a mai spus el.

Liviu Drangea a mai spus că „președintele vrea suspendare, pentru că se gândește că se poate reinventa”. El a continuat susținând că nu crede într-un dialog cu președintele. „O să vă spun un secret. Sâmbătă am încercat să îl sun, să îi urez <<Crăciun Fericit>>. Suna închis. El au făcut acest gest sâmbătă doar pentru a-i ura <<Crăciun Fericit>> și pentru a-l face să înțeleagă că nu vrem război politic în România”.


Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la prânz că nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru. “Am cântărit cu grijă”, a precizat șeful statului, fără a explica motivele care l-au determinat să refuze această numire. El a precizat că așteaptă o altă propunere din partea coaliției PSD – ALDE.


Citeşte şi: Surse politice: Klaus Iohannis ar fi discutat, marţi, cu Sevil Shhaideh. Liviu Dragnea a aflat de la ea că nu va fi desemnată chiar înainte de intervenţia şefului statului de la Palatul Cotroceni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, ar fi discutat, marţi dimineaţă, cu Sevil Shhaideh, căreia i-ar fi transmis că nu o va desemna în funcţia de premier din partea Partidului Social Democrat. Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea ar fi fost deja informat de această decizie chiar de către Shhaideh.


 

După ce președintele Iohannis a anunțat că refuză numirea lui Sevil Shhaideh ca premier, ar urma ca PSD să înainteze o altă propunere. Pe de altă parte însă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat, chiar înainte să dezvăluie care este propunerea PSD, că această propunere va fi unică.

Sevil Shhaideh a fost propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru. Propunerea a fost privită ca fiind foarte controversată pentru că Sevil Shhaideh a fost șefa de cabinet a baronului de Constanta, Nicușor Constantinescu. Acesta este în prezent la închisoare, condamnat pentru fapte de corupție.

Prin funcția ocupată în subordinea lui Nicușor Constantinescu, Sevil Shhaideh, a fost în centrul grupului de interese al grupării PSD Mazăre – Constatinescu. Ulterior a fost propusă de Liviu Dragnea ministru la Ministerul Dezvoltării, după ce șeful PSD a fost nevoit să demisioneze ca urmare a condamnării definitive.

Sevil Shhaideh este și fina lui Nicușor Constantinescu, dar și fina lui Liviu Dragnea. Este de religie musulmană și de etnie turco-tătară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă