4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportLista scurtă a baronilor cu probleme

Lista scurtă a baronilor cu probleme

Plenul Camerei Deputaţilor s-ar putea pronunţa până pe 20 februarie asupra cererii Ministerului Justiţiei de a fi încuviinţată arestarea preventivă a deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, alături de tatăl său, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Solicitarea MJ, împreună cu două volume de material probator însumând 420 de pagini, au fost trimise Comisiei juridice, urmând ca luni să fie şi audiat deputatul PSD. Teoretic, comisia ar trebui să întocmească un raport în trei zile, dar există posibilitatea prelungirii termenului în condiţiile în care deputaţii-jurişti vor să studieze dosarul primit.

„Probabil, trebuie să ai ceva acolo ca să ceri arestarea preventivă, ca să încuviinţezi arestarea înseamnă că este o faptă deosebit de gravă care este de o periculozitate aparte“, a încercat să explice vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica.

După întocmirea şi depunerea raportului de către deputaţii-jurişti, plenul Camerei are 5 zile termen pentru a se pronunţa prin vot.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost dus ieri, la rândul său, cu ambulanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde urma să fie judecată cererea procurorilor de arestare preventivă pentru fapte de corupţie.

Deputatul Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, şeful CJ Prahova, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale. În schimbul banilor, aceştia urmau să intervină astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova lucrări şi servicii curente supraevaluate.

În apărarea celor doi social-democraţi a sărit ieri filiala PSD Constanţa, condusă de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Printr-un comunicat, aceştia au apreciat că reţinerea lui Mircea Cosma este „abuzivă“ şi că DNA pune în aplicare „prigoană şi circ mediatic“ împotriva „celor mai importanţi lideri locali ai PSD“. Poziţia PSD Constanţa este cu atât mai interesantă cu cât Nicuşor Constantinescu este şi el urmărit penal, asemenea altor baroni locali.

Se măreşte plutonul baronilor locali care au probleme cu legea

Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş: a fost condamnat, în noiembrie 2013, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unităţi şcolare, cu acte false. Decizia nu este însă definitivă.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa: este urmărit penal pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe 15 ianuarie, a primit interdicţia de a părăsi ţara, dar i s-a acceptat ulterior să plece, temporar, pentru tratament în străinătate.

Liviu Dragnea, vicepremier, fost şef CJ Teleorman: DNA a început urmărirea penală împtriva sa pe 6 septembrie 2012, fiind acuzat că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Pe 7 octombrie 2013, DNA anunţa trimiterea în judecată, alături de alte 74 de persoane.

Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj: Pe 16 decembrie 2013, a fost înştiinţat de procurorii DNA că a fost începută urmărirea penală împotriva sa, într-un dosar în care sunt vizaţi funcţionari ai consiliului judeţean care ar fi intervenit pentru ca firme agreate să câştige unele licitaţii, în schimbul unor „comisioane“.

Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea: A fost trimis în judecată pe 5 iunie 2006 în dosarul „Căprioara“, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Recent, i-a mai fost deschis un dosar penal, tot pentru abuz în serviciu, deoarece ar fi refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila: A fost trimis în judecată, pe 11 ianuarie 2012, sub acuzaţia că s-ar fi folosit de funcţia pe care o deţine în partid pentru a finanţa ilegal campania electorală din 2009 a lui Mircea Geoană. Pe 20 noiembrie 2013, Judecătoria sector 1 l-a achitat, alături de Ioan Niculae, dar decizia nu este definitivă.

Florin Ţurcanu, preşedintele CJ Botoşani: A fost trimis în judecată la începutul anului 2011, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al filialei, ar fi folosit acte false pentru a da afară doi membri de partid, care şi-au pierdut astfel funcţiile deţinute în Consiliul Judeţean. Dosarul s-a întors la Judecătoria Botoşani după ce acesta nu a mai fost deputat.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: A fost trimis în judecată, pe 16 septembrie, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi pentru denunţare calomnioasă. Alături de el au fost trimişi în judecată şi mai mulţi şefi de direcţie din Consiliul Judeţean.

Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu: A intrat în atenţia procurorilor ca urmare a unei acţiuni a Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a găsit ca fiind în conflict de interese, după ce şi-a angajat soţia la biroul parlamentar (în perioada când era deputat).

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, este unul dintre cei mai influenţi baroni locali. El a fost reţinut şi dus la mandat pentru arestarea preventivă.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă