2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSportVIDEO. Miniștrii Cabinetului Tudose au dat din nou socoteală coaliției de guvernare...

VIDEO. Miniștrii Cabinetului Tudose au dat din nou socoteală coaliției de guvernare PSD-ALDE. Călin Popescu Tăriceanu, despre pensiile militarilor: Așa cum funcționează astăzi, Legea reprezintă o anomalie. Să fie clar, nu se micșorează nicio pensie!

UPDATE 15.20: S-a încheiat ședința coaliției de guvernare.

Într-o conferință de presă, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că „a fost un prilej, după instalarea guvernului, să fie puși la curent cu privire la anumite măsuri”.

„Principala chestiune, pe care o cunoașteți, a fost necesitatea convocării unei sesiuni parlamentare speciale, referitoare la trecerea ELCEN sub proprietatea Primăriei Capitalei, printr-o OUG pentru care Guvernul nu este abilitat.Dacă această măsură va fi luată prin OUG, Parlamentul se convoacă într-un termen de cinci zile, pentru a o dezbate. Acest lucru va depinde de ce decide Guvernul. Un alt subiect de interes a fost proiectul Legii pensiilor speciale, care este un subiect fierbinte. Lege, așa cum funcționează astăzi, introduce o distorsiune în sistemul de pensii și o anomalie.Să fie clar: nu se micșorează nicio pensie”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Șeful PSD a refuzat să ia cuvântul și a zis că așteaptă întrebări.

„Nu le-am cerut să vină cu proiectul astăzi, ci ne-au prezentat mai multe principii. Pensiile nu scad. Pensiile nu vor putea depăși salariul. E un mecanism ciudat, neîntâlnit în alte țări. Din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar care astăzi este de șase miliarde, poate să ajungă la 10-11, poate 15 miliarde. În ritmul ăsta, în 4-5 ani, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând statul român să crească punctul de pensii pentru alte clase. Nu e un draft. Principiile, odată asumate, trebuie puse în cifre”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce privește transferarea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, șeful PSD a explicat că Guvernul trebuie să adopte Ordonanța.

„Noi am trimis sms-uri că este posibil să se convoace Parlamentul în sesiune, pentru că premierul spunea că intenționează să adopte OUG în această săptămână”, a mai spus el.

12.30: Şedinţa coaliţiei de guvernare PSD – ALDE a început, luni, fiind prezent şi premierul Mihai Tudose. Printre cei care au venit la reuniunea desfăşurată la sediul central al ALDE se numără miniştrii Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Sevil Shhaideh, Lia Olguţa Vasilescu, Teodor Meleşcanu, Viorel Ilie, potrivit Agerpres.

12.08: Liderii coaliției de guvernare PSD – ALDE au ajuns la sediul ALDE din Şoseaua Kiseleff, nr. 57, unde va avea loc ședința

Liderii coaliţiei de guvernare PSD – ALDE vor discuta, luni, de la ora 12.00, despre modificarea Legii pensiilor militare, subiect asupra căruia ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a insistat că este necesar să se aducă anumite corecţii la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, potrivit News.ro. De asemenea, membrii PSD – ALDE vor analiza şi activitatea Guvernului Tudose din ultima săptămână.





Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, duminică seara, la postul de televiziune România TV, că există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de 30.000-35.000 lei, el arătând că acest lucru nu e normal şi că se vor face corecţii. Totuși, ministrul Apărării a menţionat că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.

"Există o analiză privind situaţia unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30.000-35.000 lei pe lună. (…) Vreau să reitez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30.000-35.000 lei pe lună. Algortimul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate", a spus Ţuţuianu, la România Tv.

El a afirmat că exită şi situaţii care nu sunt normale şi a dat ca exemplu primele 100 de pensii din MApN, care se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei.

"Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar. Vom face corecţiile necesare la aceste situaţii care nu sunt normale", a spus Ţuţuianu.

Ministrul Muncii a declarat, duminică, la postul de televiziune Antena 3, că în momentul de faţă pensiile speciale se actualizează în funcţie de creşterile salariale ale celor care sunt activi, ceea ce duce la pensii foarte mari.

"Dacă salariile vor creşte cu 25%, în 2019 vor fi iar creşteri, pensiiile vor fi actualizate (…) Dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută, economia nu poate să susţină astfel de creşteri", a spus Olguţa Vasilescu, completând "Nu scădem nicio pensie aflată în plata".

Totodată, acesta a subliniat că "pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, ne-am hotărât că termenul  de intrare în vigoare să fie dată 15 septembrie. Cei care vor să iasă, vor putea să o facă începând de mâine până pe 15 septembrie, dar trebuie să ştie că nu li se mai actualizează în funcţie de creşterile salariale. Se indexează cu rată inflaţiei, pe un principiu mult mai corect", iar OUG se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, nu numai militari, servicii: "Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri."

Ministrul Muncii a adăugat că România este "un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate", referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii: "O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (…) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plata pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, va spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm."

Cele mai citite

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...

Agricultura românească, între evoluție și stagnare

România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina Aderarea României la Uniunea Europeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă