11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSport"Le Monde" despre aleşii locali din România: Nu-şi refuză NIMIC

“Le Monde” despre aleşii locali din România: Nu-şi refuză NIMIC

Jumătate dintre primarii şi consilierii locali aleşi în iunie 2012 ar trebui să-şi abandoneze posturile, din cauza conflictelor de interese decoperite de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Găsirea unei soluţii pentru incompatibilitatea aleşilor locali reprezintă un obiectiv esenţial al Guvernului, întrucât condiţionează aderarea României la Schengen, scrie publicaţia franceză Le Monde.

Cotidianul notează, miercuri, că aproape jumătate dintre cei 2.665 de primari şi consilieri locali aleşi în iunie 2012 figurează în structura administrativă a mai multor societăţi comerciale.

În articolul intitulat “În România, aleşii locali nu îşi refuză nimic” apar declaraţiile directorul ANI, Horia Georgescu,  care susţine că “mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societăţi. O bună parte din persoanele angajate în aceste societăţi se regăsesc apoi în echipele ce gestionează proiectele finanţate din fonduri europene”. 

De asemenea, cotidianul francez scrie că premierul Victor Ponta “promite să găsească o soluţie, dar nu-şi ascunde jena”.

“Este important să nu începem o nouă dispută cu Comisia Europeană, dar jumătate dintre primarii şi consilierii locali sunt în această situaţie. Să luăm în considerare demisia lor şi organizarea de alegeri în întreaga ţara? Nu cred că ar fi o idee bună”, a declarat premierul.

Totodată, “Le Monde” scrie că perspectiva reorganizării alegerilor este “respinsă în bloc de primarii vizaţi care au făcut presiuni asupra guvernului pentru a împiedica ANI să le facă rău”. 

Cotidianul notează că Executivul de la Bucureşti “este prea puţin dornic să îl ia în considerare” anchetele ANI şi avizul negativ dat de Ministerul Justiţiei cu referire la propunerea lui Liviu Dragnea de a permite primarilor şi consilierilor locali să fie reprezentanţi într-o societate comercială.

“Cu toate acestea, luni 29 iulie, această soluţie a primit un aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, al cărui titular este de asemenea membru al Partidului socialist (PSD): propunerea lui Dragnea era atât de grosolană încât propriul său partid a refuzat să o ia în serios”, mai notează publicaţia. 

“Le Monde” scrie că, dincolo de polemica iscată în Guvern cu privire la compatibilitatea primarilor şi consilierilor locali cu postul deţinut, “miza afacerii este extrem de importantă: integrarea României în spaţiul Schengen depinde de ea”.

“Guvernul se străduieşte să demonstreze Comisiei Europene că face tot ce trebuie pentru a reduce corupţia endemică, iar punerea în aplicare a acordurilor de la Schengen în România este condiţionată de ameliorarea condiţiilor în care se face justiţia”, conchid jurnaliştii francezi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă