11.2 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăSportJudecătorul Cristi Danileţ, despre abrogarea Ordonanţei 13: OUG de abrogare conţine un...

Judecătorul Cristi Danileţ, despre abrogarea Ordonanţei 13: OUG de abrogare conţine un articol neconstituţional

Judecătorul Cristi Danileţ a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că abrogare a OUG 13/2017 conţine un articol ce contravine unei decizii CCR, eroare ce trebuie îndreptată de Parlament.

”Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG”, a scris Danileţ pe Facebook.

El a argumentat acest viciu de neconstituţionalitate.

”Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”, arată judecătorul.


Citeşte şi: PSD face un pas înapoi, dar nu se predă! OUG 13 a fost abrogată, dar ministrul Justiției NU și-a dat demisia. Nici Guvernul | ANALIZĂ

Pasul înapoi făcut de puterea PSD-ALDE, după ce zile la rând sute de mii de români au protestat pe străzi: Guvernul Grindeanu a adoptat și publicat o ordonanță de urgență prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislației penale, îi salva pe politicienii cu funcții publice de răspunderea penală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă