11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSportIon Iliescu: Sergiu Nicolaescu a fost principalul creator din cinematografia română

Ion Iliescu: Sergiu Nicolaescu a fost principalul creator din cinematografia română

Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, scrie Mediafax.

El a precizat că acesta a fost “principalul creator din cinematografia română”, dar şi “un om legat profund de fibra poporului român”.

“Sergiu Nicolaescu a fost nu numai un om, ci principalul creator din cinematografia română. A fost actor şi creator de filme care s-au bucurat de mare popularitate. A fost creator de filme pentru marele public, care s-au bucurat de mare succes. Pe de altă parte, a fost un om foarte activ, un om care a trăit în problematica ţării. Ca factor activ a participat nemijlocit la evenimente care au schimbat soarta ţării, inclusiv la Revoluţia din 1989. Şi mult după aceea a fost foarte implicat în soarta ţării ca senator. A scris vreo 5 cărţi şi făcea parte din Colegiul Institutului Revoluţiei Române şi el însuşi a coordonat o comisie senatorială care a studiat problemele Revoluţiei din 1989. Deci a fost un om activ pe toate planurile, un om legat profund de fibra poporului român, aşa că îi păstrăm cu toţii o amintire de neuitat. Am colaborat cu el mai ales după decembrie 1989. Înainte ne cunoşteam, dar nu pot să spun că am colaborat, însă după aceea i-am fost consecvent alături”, a spus Ion Iliescu.

În momentul difuzării acestei ştiri, sute de admiratori ai lui Sergiu Nicolaescu aşteaptă să intre în Cercul Militar Naţional, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului.

Citeşte şi Sergiu Nicolaescu NU va beneficia de SLUJBA DE ÎNMORMÂNTARE

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, s-au numărat şi actorii Cătălina Grama (Jojo), Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani şi Doru Ana, regizorii Ioan Cărmăzan şi Geo Saizescu, muzicianul Damian Drăghici, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, deputatul Petre Roman, senatorul Georgică Severin, dar şi un grup de cascadori şi mai mulţi revoluţionari.

Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Ministerul Culturii, Televiziunea Română, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00. La Cercul Militar Naţional se află şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.

Înainte de ora 12.00, câteva zeci de persoane s-au adunat la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi au aşteaptat să li se permită accesul în clădire pentru a-i aduce un ultim omagiu cunoscutului regizor.

Oamenii au adus cu ei flori şi lumânări, însă au fost dezamăgiţi de faptul că nu li s-a permis accesul cu lumânările aprinse în Cercul Militar Naţional. De asemenea, atunci când au ieşit din clădire, unele persoane au părut nemulţumite de faptul că nu au putut să îi vadă chipul regizorului, din cauză că sicriul în care se află trupul neînsufleţit al acestuia este închis.

Sicriul este flancat de patru militari din Regimentul de Gardă “Mihai Viteazul”, iar la căpătâiul acestuia se află o carte de omagii.

Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, între orele 12.00 – 00.00, şi sâmbătă, între orele 08.00 – 10.00.

Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu “solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa maestrului”.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru Mediafax, reprezentanţi ai municipalităţii. Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.

Sergiu Nicolaescu va fi incinerat conform propriei dorinţe exprese, respectată de soţia acestuia.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare până în 2030, studiu

91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanță în HR Arthur Hunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă