18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportKlaus Iohannis: Voi propune tuturor partenerilor să păstrăm obiectivul integrării României în...

Klaus Iohannis: Voi propune tuturor partenerilor să păstrăm obiectivul integrării României în zona euro

Preşedintele Iohannis a declarat, miercuri, la "Adevarul LIVE" că va propune tuturor partenerilor păstrarea obiectivului integrării în zona euro, subliniind totodată că acele criterii de aderare vor fi îndeplinite odată ce România devine stabilă, cu o justiţie independentă şi cu o economie funcţională, informează Mediafax.

"Intrarea României în zona euro este, rămâne şi îmi asum acest obiectiv important al României. Eu vreau ca România să devină membră în zona euro. Dorinţa mea simplă nu este suficientă, trebuie îndeplinite foarte multe condiţii, condiţiile de convergenţă, aici sunt foarte mulţi factori implicaţi, dar lucrurile se rezumă în esenţă, surpriză sau nu, tot la aceleaşi lucruri pe care le-am discutat şi la MCV. Odată ce România devine solidă, stabilă, stat de drept cu o justiţie independentă şi cu o economie funcţională, o să îndeplinim toate criteriile şi atunci depinde de voinţa de a intra sau nu", a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că va propune "tuturor partenerilor să păstrăm acest obiectiv important, european, de a integra România în zona euro, indiferent de ce fac grecii sau ce nu fac" şi că acest obiectiv trebuie urmărit "cu consecvenţă".

Întrebat cum va influenţa eventuala excludere a Greciei din zona euro trecerea României la moneda comună, preşedintele Klaus Iohannis a explicat că, potrivit Tratatului UE, o ţară nu poate renunţa la euro.

"Au existat anumite cercuri în care s-a discutat despre aceste variante pur ipotetic. Conform Tratatului, nu se poate ieşi din zona euro. Deci, o ţară poate să hotărască când doreşte şi dacă doreşte să devină membră în zona euro, dar decizia e irevocabilă", a declarat, la Adevărul Live, Iohannis, adăugând că nu trebuie create "scenarii apocaliptice", iar grecii nu trebuie puşi sub presiune.

Cele mai citite

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...
Ultima oră
Pe aceeași temă