15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. GALERIE FOTO. Cum își motivează Klaus Iohannis vizita la Institutul Cantacuzino

UPDATE. GALERIE FOTO. Cum își motivează Klaus Iohannis vizita la Institutul Cantacuzino

UPDATE 14:23  La scurt timp după vizita de la Institutul Cantacuzino, preşedintele Klaus Iohannis a scris pe contul său de Facebook că “este îngrijorat că un simbol al excelenței românești a ajuns într-o situație atât de gravă” şi că se va implica în rezolvarea situaţiei Institutului.

Am fost astăzi la Institutul Cantacuzino. Mă îngrijorează că un simbol al excelenței românești a ajuns într-o situație atât de gravă. Mutarea Institutului dintr-o parte în alta, fără o gândire pe termen lung, nu rezolvă niciun fel de problemă. Voi discuta despre aceste lucruri cu toate autoritățile responsabile. Nu ne putem preface că vrem să avem un asemenea Institut, în timp ce de fapt îl lăsăm să moară”.

UPDATE 12:28  Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ce a vizitat Institutul Cantacuzino, ca este preocupat de situația Institutului și a precizat că își dorește să se implice în această problemă. Situația Institului mă preocupă. M-am documentat și acum am decis să fac personal o vizită la Institut. Am vrut, în primul rând, să vorbesc cu oamenii de aici, am vrut să vad cum arată institutul, cum funcționează și am vrut să văd care sunt problemele institutului”, a declarat Iohannis.

În acest context, Iohannis a admis că la această instituție este o situație complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată și că este hotărât să ”pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluții.

Astfel, șeful statului a ținut să precizeze că este inadmisibil ca Institutul Cantacuzino să dispară, motiv pentru care va face tot ce îi stă în putință pentru salvarea acestuia.

****

Președintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită la Institutul Cantacuzino, după seria de proteste ale angajaților instituției. Şeful statului a ajuns la Institutul Cantacuzino la ora 11.00, conform Mediafax.

Iohannis a fost întâmpinat de directorul demisionar al instituţiei, Adrian Onu.

La sosirea preşedintelui Iohannis la sediul instituţiei, un grup de persoane a afişat o pancartă cu un mesaj pentru salvarea Institutului Cantacuzino. Preşedintele s-a întâlnit în curtea Institutului Cantacuzino cu angajaţi ai instituţiei, având o discuţie cu aceştia.

“Mulţumesc că m-aţi aşteptat, am văzut că nu se clarifică lucrurile şi am vrut să vin personal, să vorbesc cu conducerea şi să încercăm să clarificiăm lucrurile. Este indmisibil sau exclus ca Institutul să dispară”, a spus Iohannis.

Oamenii i-au transmis că această vizită îi face să nu-şi piardă speranţa şi i s-au plâns şefului statului că pleacă speacialiştii din institut. Klaus Iohannis le-a spus că este păcat să se piardă astfel de valori şi i-a îndemnat să aibă speranţă şi optimism.

Şeful statului urmează să viziteze centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculară şi laboratorul infecţii nosocomiale şi rezistenţă la antibiotice, laboratorul de infecţii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze şi laboratorul infecţii respiratorii virale, precum şi muzeul Institutului Cantacuzino.

Klaus Iohannis va discuta, în cursul acestei zile, cu membrii conducerii Institutului Cantacuzino şi va face o declaraţie de presă la finalul întâlnirii, care se preconizează a dura în jur de o oră.

Angajații, neplătiți cu lunile, au ieșit de mai multe ori în stradă cerând salvarea institutului. Protestatarii au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se află Institutul Cantacuzino, unde producţia este sistată, s-au acumulat datorii şi nu se mai plătesc salariile angajaţilor, informează Mediafax. Ei au semnat şi o petiţie către preşedintele Klaus Iohannis, cerând implicarea directă a acestuia.

Citește și: Zeci de persoane au protestat la Institutul Cantacuzino, cerând susţinerea instituţie

Oamenii au protestat paşnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturând steguleţe naţionale şi afişând pancarte cu mesaje precum: “Sunt româncă şi protejez ce-i al ţării mele”, “Milioane de ani de viaţă şi milioane de ani de sănătate, utilizând produsele Institutului Cantacuzino”, “Performanţa răsplătită cu ignoranţă. Nu suntem de acord”, “Nu desfiinţării Institutului Cantacuzino”, “Românii au mai demonstra-o: Uniţi salvăm”, “Apărăm valorile şi tradiţia. Uniţi salvăm Institutul Cantacuzino”.

Unul din studenţii prezenţi la protest a declarat că Institutul Cantacuzino a salavat până în prezent mii de vieţi prin vaccinurile pe care le-a creat, dar şi prin intervenţiile sale în cazul epidemiilor. “Este un important element în cazul intervenţiilor bio-teroriste şi al epidemiilor şi astfel de institute trebuie să existe”, a spus tânărul.

O angajată a subliniat că institutul trece printr-o situaţie de criză pe fondul pierderii masive de personal, oamenii plecând din cauza neplăţii salariilor şi lipsei de orizont.

Medicul şi profesorul Ioan Mircea Popa a declarat că Institutul Cantacuzino are valenţe strategice iar existenţa şi perpetuarea activităţii sale trebuie susţinute de statul român.

El a întocmit petiţia destinată preşedintelui Klaus Iohannis, care a fost semnată de participanţii la protest.

“Vorbim despre România lucrului bine făcut şi despre un institut care: a salvat milioane de vieţi, îşi păstrează importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase în cadrul programelor de sănătate publică), este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri”, se arată în petiţie.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă