15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportIoan Oltean poate fi arestat. Colegul său de dosar penal, nu

Ioan Oltean poate fi arestat. Colegul său de dosar penal, nu

Deputaţii au aprobat ieri cererea DNA privind încuviinţarea arestării lui Ioan Oltean (PNL), acuzat de acte de corupţie în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP. În schimb, în cazul lui Cătălin Teodorescu (PNL), acuzat în același dosar, nu s-au întrunit suficiente voturi pentru aprobarea cererii de arestare.

186 de deputaţi s-au pronunţat „pentru” solicitarea DNA, 111 „împotrivă”, iar un vot a fost anulat atunci  când s-a votat aprobarea cererii de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, potrivit rezultatului oficial prezentat în plenul Camerei Deputaţilor. În sală au fost prezenți 318 deputați. Cum ridicarea imunităţii parlamentare se decide cu votul majorităţii celor prezenţi, înseamnă că pentru aprobarea arestării erau necesare în acest caz doar 160 de voturi.

În schimb, în cazul deputatului liberal Cătălin Teodorescu s-au înregistrat doar 153 de voturi „pentru” și 110 împotrivă, în condițiile în care și-au înregistrat prezența 312 de deputați și ar fi fost nevoie  pentru aprobarea cererii de arestare preventivă de 157 de voturi. Prin urmare, condițiile nu au fost întrunite. Votul a fost secret, cu bile. Cum se explică diferența de tratament aplicată unor deputați inculpați în același dosar? Ce se poate observa este că la ambele voturi, în sală, erau prezenți un număr aproximativ egal de parlamentari – 318 la primul vot în cazul Oltean, 312 la votul în cazul Teodorescu. De asemenea, numărul voturilor împotrivă a fost apoximativ egal – 111 în cazul Oltean, 110 în cazul Teodorescu. A diferit însă, radical, numărul celor care au votat pentru 186 în primul caz, 153 în al doilea.

Ce s-a întâmplat în culise

În cazul lui Cătălin Teodorescu au votat, într-un fel sau altul doar 263 de deputați, deși și-au înregistrat prezența 312. Cu alte cuvinte, 49 de deputați nu au votat, după ce bifaseră că sunt prezenți. În acest fel, ei au pus umărul la salvarea lui Teodorescu, pentru că prin prezența lor au crescut numărul de voturi necesare pentru aprobarea cererii DNA, rezultatul final calculându-se în funcție de numărul de parlamentari prezenți. Conform Constituţiei şi regulamentului Camerei Deputaţilor, ridicarea imunităţii se face cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile de cvorum.

O posibilă explicație este legată de strategia diferită folosită de cei doi parlamentari. Cătălin Teodorescu a  fost puțin vizibil. El a vorbit doar șapte minute în plen și  le-a solicitat colegilor să voteze împotriva solicitării DNA de arestare preventivă a sa, „pentru o Românie dreaptă şi democratică”, afirmând că retrăieşte „un vis urât”, după ce şi anul trecut deputaţii au votat o altă cerere de arestare în cazul său. Pe de altă parte, Cătălin Teodorescu a putut fi zărit vorbind, individual, cu mulți dintre deputații prezenți.

În schimb, Ioan Oltean, cel mai cunoscut dintre cei doi și unul dintre greii PNL, a fost în permanență urmărit de televiziuni. El a ținut un discurs agresiv de 27 de minute în plenul Parlamentului, în care și-a clamat nevinovăția și a atacat referatul procurorilor.

Oltean a dat vina pe denunțător

Ioan Oltean le-a transmis deputaţilor că solicitarea de arestare preventivă este în conflict cu democraţia, statul de drept şi justiţia, că nu doreşte să pledeze nevinovăţia sa, ci doar să probeze netemeinicia cererii DNA. El a susţinut că este vorba despre „un abuz” pe care îl respinge cu vehemenţă, că nu este un pericol social şi că Parlamentul trebuie să fie puternic. Deputatul a respins acuzaţiile de corupţie din dosarul despăgubirilor ilegale pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă și a anunțat că a solicitat Parchetului confruntarea cu preotul care l-a denunţat că ar fi luat 600.000 euro şi despre care a spus că îşi cumpără astfel libertatea. El a mai spus că nimeni nu ar trebui să accepte că o acuzaţie formulată pe astfel de probe şi că a solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe: audierea şoferului său, despre care denunţătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că a fost la biserică, confruntarea acestei persoane cu denunţătorul, confruntarea sa cu denunţătorul şi confruntarea dintre denunţător şi cele patru persoane despre care pretinde că se aflau la biserică. Deputatul PNL a mai susținut că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, nu a fost la biserica din Chitila, nu s-a întâlnit cu Rotaru Mihai şi nu a luat nici o sumă de bani de la acesta. El mai afirmă că a colaborat cu anchetatorii şi, în aceste condiţii, arestarea sa preventivă este neîntemeiată. Oltean și-a încheiat discursul cu un avertisment.”Ce mi s-a întâmplat mie vi se poate întâmpla și dumneavoastră”, a afirmat Ioan Oltean, după modelul folosit de Elena Udrea, acum o lună și jumătate când deputații au salvat-o de arestare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă