21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportÎncă o coabitare, încă o palmă dată de Ponta lui Antonescu

Încă o coabitare, încă o palmă dată de Ponta lui Antonescu

Într-un interviu acordat de Victor Ponta cotidianului de centru-dreapta francez „Le Figaro” premierul declară că „ultimele luni arată că este posibilă coabitarea” cu Traian Băsescu. Afir­maţiile lui Ponta intervin în condiţiile în care Crin Antonescu şi Dan Voiculescu înclină spre o nouă suspendare a preşedintelui după alegeri. Interviul apare la o zi după ce pre­­mie­­­rul l-a demis pe unul dintre apropiaţii lui Antonescu, Dan Mihalache, acuzat de ANI de incompatibilitate.

 

Cu o săptămână în urmă, pe 7 noiembrie, Victor Ponta declara la Antena 3, după întâlnirea avută cu preşedintele Traian Băsescu (cu care, în iulie, imediat după suspendare, acelaşi Ponta proclamase solemn că nu este posibilă nici o coabitare şi cu care promisese că nici nu va mai vorbi vreodată), că aceasta „a decurs anormal de normal”. „Eu nu sunt nici atât de naiv şi nici atât de credul ca să mă aştept de-acum încolo la o coabitare”, a precizat prim-ministrul, care nu a uitat să-l avertizeze voalat pe Băsescu să-i lase miniştrii în pace, precizând că „nu va căuta un nou conflict constituţional, dar că nici nu va sta pasiv dacă preşedintele va relua atacurile la adresa Guvernului”.

La nici 48 de ore de la aceste declaraţii şi acest avertisment, ANI nu a acuzat unul, ci nu mai puţin de patru membri ai Guvernului – Dan Mihalache, Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi şi Liviu Pop – de incompatibilitate. Luni, Băsescu nu numai că nu a dat curs avertismentului lui Ponta, dar a ieşit la atac pentru prima oară de la reîntoarcerea la Cotroceni şi a dezvăluit că i-a trimis lui Ponta o scrisoare în care îi cerea acestuia să-i remanieze pe cei patru. Ponta nu numai că a rămas pasiv, dar a doua zi l-a demis pe secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, în pofida faptului că, dintre cei patru, acesta părea să aibă cel mai „subţire” dosar la ANI, în pofida faptului că Mihalache este un apropiat al lui Crin Antonescu şi chiar împotriva fap­tu­lui că, în aceeaşi zi, mentorul său politic, Adrian Năstase, îl sfătuia într-un editorial intitulat chiar „Remaniere şi coabitare” să nu dea curs solicitării lui Băsescu. Marţi seară, Traian Băsescu a ieşit din nou public cu un atac direct la adresa lui Antonescu, pe care l-a acuzat că nu a citit raportul Comisiei Europene în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi că a avut „o contribuţie esenţială” la caracterul „dezastruos” al acestuia pentru că nu a respectat statul de drept. Despre Ponta, Băsescu s-a mulţumit să dea asigurări că se va întâlni cu el „miercuri sau joi”. O primă palmă dată lui Antonescu.

Miercuri a apărut interviul acordat de Ponta cotidianului Le Figaro, deloc prietenos cu socialiştii români, în care prim-ministrul, în loc să reacţioneze la atacurile la care au fost supuşi aliaţii săi politici, întinde o mână amicală lui Băsescu. Ponta a declarat nu numai că întâlnirea s-a derulat „în mod surprinzător” foarte bine, dar a părut chiar recunoscă­tor pentru faptul că a fost nevoie numai de „nouăzeci de minute pentru a ne pune de acord asupra a patru dosare fierbinţi: acordul financiar care urmează cu FMI, o restructurare a atribuirii fondurilor europene, reforma administrativă şi bugetul pe 2013″. Întrebat dacă va mai încerca să-l demită pe preşedinte, Ponta a răspuns: „Nu, nu cred. Ultimele luni arată că este posibilă coabitarea. Nu este o poveste de dragoste. Dar testul din vară ne-a schimbat pe amândoi, pentru că am pierdut şi unul, şi celălalt”. Este o a doua palmă dată lui Antonescu, în condiţiile în care acesta pare să fi rămas fidel scenariului voiculescian al suspendării.

Ponta a mai declarat o dată la mijlocul lunii august, într-un alt interviu acordat The Guardian, că va coopera cu Băsescu, ca să revină două zile mai târziu la Antena 3, după ce Antonescu a avut o ieşire furibundă: „Traian Băsescu poate coabita cu Parchetul General, cu majoritatea CCR, cu serviciile secrete, cu instanţe internaţionale, dar nu mai poate coabita cu 7,5 milioane de români şi, ca atare, nici cu noi”. Liderul PNL a rămas consecvent acestei declaraţii când a refuzat să fie prezent la învestirea ministrului Sănătăţii, Raed Arafat, în vreme ce Ponta a demonstrat că şi-a revizuit poziţia atât în manifestările din interior, cât şi în declaraţiile făcute afară.  Text Box:  

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă