11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportGuvern: Educația și sănătatea primesc mai mulți bani. Cioloș: Este pentru prima...

Guvern: Educația și sănătatea primesc mai mulți bani. Cioloș: Este pentru prima dată după mulți ani când facem o rectificare bugetară fără o amprentă politică

UPDATE 14.36: Sănătatea, educaţia şi drepturile sociale primesc mai mulţi bani, în urma rectificării bugetare.

Astfel, domeniul Sănătăţii va avea asigurate resurse destinate, în principal, punerii în plată a creşterii salariilor personalului medical, finanţării programelor de sănătate şi pentru de asigurare a medicamentelor compensate şi gratuite. Prin bugetele Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se alocă în plus 568,6 milioane lei, pentru asigurarea plăţii majorate a salariilor personalului medico-sanitar, începând cu 1 august 2016, măsură de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane lei, măsură ce va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane şi asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulţi pacienţi cu afecţiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar).

Domeniul Educaţiei va primi în plus la rectificare 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare şi corectare a salariilor personalului didactic şi personalului auxiliar din învăţământ, atât din preuniversitar, cât şi din universitar, începând cu 1 august 2016, pentru implementarea măsurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum şi pentru finanţarea unor proiecte din domeniu.

Tot prin această rectificare vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata titlurilor executorii câştigate de cadrele didactice în anii anteriori şi care ar fi trebuit plătite până la sfârşitul anului 2015. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice şi auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane lei învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar.

De asemenea, a fost deblocată suma de 225 milioane de lei, bani pe care universităţile îi vor avea la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru proiectele de investiţii.

Peste 2,8 miliarde lei au fost alocaţi Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei sunt destinate plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, ajutoarelor sociale, alocaţiilor de stat pentru copii, indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea plăţii pensiilor până la sfârşitul anului.

În domeniul agriculturii, Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subvenţiilor pentru motorină, pentru trimestrele II şi III, precum şi pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic. Ministerul Agriculturii a înregistrat o economie de 403,1 milioane de lei din plăţile FEGA (plata pe suprafaţă, redistributivă, sprijinul cuplat, micul fermier, tânărul fermier). La această economie s-au mai adunat alte 170,6 milioane de lei din redistribuirile pe indicatorii ministerului, în vreme ce 168,4 milioane de lei au fost înapoiate bugetului de stat Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, se asigură resurse suplimentare. La finanţarea iniţială de 95 de milioane de lei, după rectificare, se adăugă credite de angajament în sumă totală de 548 de milioane de lei. În acest moment, a fost asigurată posibilitatea contractării lucrărilor de irigaţii pentru anul 2016, cu termene de decontare în anii următori.

Pentru mediu, este prima rectificare pozitivă din ultimii ani. Astfel, proprietarii de păduri, persoane fizice şi juridice care deţin suprafeţe mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008. Ca urmare a unor redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investiţii în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.

Totodată, Guvernul a alocat suma de un milion de lei necesară operaţionalizării şi funcţionării, până la sfârşitul anului, unei instituţii importante în procesul de verificare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi: Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

La capitolul investiţii, Executivul menţionează că în 2016, prin bugetul de stat, pentru investiţii au fost alocate peste 19,5 miliarde lei, cu două miliarde în plus faţă de cât s-a cheltuit în cursul anului trecut. Plăţile făcute din bani publici pentru proiectele de investiţii până la data de 30 iunie, reprezintă peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma plătită în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde lei. Pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, execuţia pe primele 6 luni din 2016 este la 5,695 miliarde lei, puţin mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde lei.

Printre alocările suplimentare prin rectificarea bugetară se numără şi contribuţia anunţată de Guvern pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului” – suma de 22,5 milioane lei, în bugetul Ministerului Culturii, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 5 milioane euro.

Pentru situaţii neprevăzute, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a fost alocată suma de 221,5 milioane lei.

13.41: Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de ordonanţă care vizează rectificarea bugetului de stat pe anul 2016.

„Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menținerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menține credibilitatea în capacitatea guvernului și a statului de a gestiona bugetul și în consecință de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică și în evoluția economică a țării (…). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut”, a pecizat premierul Dacian Cioloș la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, veniturile bugetare „au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste trei  miliarde de lei, care se regăsește în plus în alocarea bugetară față de ceea ce a fost decis pentru 2016″.

Totodată, șeful Executivului a apreciat că rectificarea bugetară nu are amprentă politică. „Cred că este pentru prima dată după mulți ani de zile când facem o rectificare bugetară în an electoral, o rectificare fără o amprentă politică. Obiectivul nostru e de a finanța politici publice anunțate, de a acoperi nevoi reale și nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câștigam voturi în detrimentul eficienței bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate în programul de guvernare, începute de diferite ministere, dar și pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorâte din priorități care au apărut pe parcurs în derularea mandatului, inclusiv Ordonanța 20 cu corectarea grilelor de salarizare care se aplică de la 1 august, dar și pentru a pune în practică unele decizii ale Parlamentului pentru plata unor beneficii sociale, fără a pune însă în pericol echilibrul macroeconomic”, a mai spus premierul Cioloș.

———–

Guvernul discută, în ședința de miercuri, două proiecte de ordonanţă care vizează rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 și rectificarea bugetului asigurărilor sociale, informează News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, declara, în 3 august, că proiectul de rectificare va fi adoptat în data de 10 august. „Proiectul de rectificare se află în acest moment în dezbatere publică, în procedură de transparenţă decizională. Va fi adoptat în şedinţa următoare de Guvern, pe 10 august. Până acum nu e varianta finală. El este pe site-ul Ministerului de Finanţe. Este important de spus că este o rectificare pozitivă, cel puţin în proiect până acum”, preciza Iolu.

Proiectul prevede majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde lei (655 milioane euro), din care cei mai mulţi bani sunt alocaţi către ministerele Muncii, Internelor, Sănătăţii şi Educaţiei, în timp ce cele mai mari tăieri sunt prevăzute la Transporturi. Majorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare înseamnă menţinerea deficitului bugetar la nivelul programat în buget, de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash şi de 2,95% din PIB după standardul european ESA. 

„Precizăm că proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii  ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetelor asigurărilor sociale”, a menţionat Ministerul Finanţelor. 

Ministerul Finanţelor justifică majorarea în principal prin revizuirea în creştere a valorii PIB pe 2016, de la 746,6 miliarde lei până la 757 miliarde lei.

Un al treilea proiect de ordonanţă ce ar putea fi luat în discuţie de către Guvern vizează modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr.54/2016 privind asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate încadrul Programului privind reducerea poverii tuberculozei în România, prin reformarea sistemului de control al tuberculozei şi consolidarea gestionării tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la diagnostic şi tratament şi abordarea nevoilor grupurilor de populaţie cu risc, pentru perioada 1 aprilie 2015- 31 martie 2018, implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Stockholm. Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane

Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane şi a izolat o zonă importantă din Stockholm după ce o patrulă a auzit presupuse focuri de...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă