13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportGuvernul a decis: maidanezii pot fi eutanasiaţi, de miercuri, în două săptămâni

Guvernul a decis: maidanezii pot fi eutanasiaţi, de miercuri, în două săptămâni

Maidanezii vor putea fi eutanasiaţi la două săptămâni după momentul în care au fost capturaţi de hingheri, dacă în acest interval nu vor fi adoptaţi, prevăd normele de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, aprobate ieri de Guvern. Adoptarea documentului înseamnă că autorităţilor locale li se vor comunica toate condiţiile în care pot aplica legea care, printre altele, se referă şi la eutanasierea maidanezilor, la aproape patru luni de când aceasta a fost declarată constituţională.

“Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi direct sau adoptaţi la distanţă, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului a unui formular special”, se arată în documentul aprobat ieri de Executiv. În schimb, animalele rănite sau care suferă de boli incurabile vor fi eutanasiate imediat după încheierea controlului medical.

Totuşi, în timpul celor 14 zile, patrupedele fără stăpân pot fi adoptate gratuit direct sau la distanţă de cei care vor să îi salveze. “În cazul în care câinele adoptat direct va fi adăpostit în locuinţa adaptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat”, stabileşte actul normativ. Totuşi, documentul prevede că o declaraţie pe proprie răspundere a adoptatorului reprezintă o dovadă suficientă pentru condiţia menţionată.

Românii care vor să aducă în apartament sau la curte de la trei câini în sus trebuie să ceară şi acordul vecinilor. Un număr mai mare de animale pot fi adăpostite fără nici un acord dacă suprafaţa de teren nu se află în vecinătatea altor locuinţe. Persoanele care preiau maidanezi au obligaţia să-i înscrie în registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân.

Adopţia la distanţă, pe bani

Dacă iubitorii de animale nu vor să ţină câinii acasă, îi pot adopta de la distanţă, dar numai din a opta zi de la capturare. “Persoanele care adoptă de la distanţă câini fără stăpân suportă toate cheltuielile pentru menţinerea câinilor în adăpost. Numărul câinilor adoptaţi la distanţă de o persoană nu este limitat”, prevăd normele de aplicare. În fine, o altă cale prin care maidanezii de la eutanasiere presupune ca cetăţenii să amenajeze pe lângă blocuri spaţii închise în care să-i întreţină înainte de a fi capturaţi de hingheri. “Câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, a stabilit Guvernul. Serviciul de ecarisaj poate fi concesionat unor firme private, iar admnistratorii padocurilor au obligaţia să comunice publicului care sunt animalele ce pot fi adoptate, inclusiv prin crearea de website-uri şi târguri de adopţie.

Pe de altă parte, normele de aplicare prevăd că, de anul viitor, toate persoanele care deţin câini de rasă comună sau metişi vor fi obligaţi să-i sterilizeze, măsura fiind impusă pentru a stopa alimentarea străzilor cu puii acestor animale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă