PSD incepe astazi negocieri pe mai multe fronturi cu partidele parlamentare, pentru a vedea daca poate intra la guvernare sau nu.
Geoana incepe discutiile cu liberalii, dar avanseaza si conditii pentru sustinerea motiunii de cenzura a PD.
Tariceanu le-a comunicat liderilor PNL "sa stea linistiti, ca nu exista probleme pentru continuarea guvernarii"!
Liderii PSD au analizat din nou, ieri, in cadrul sedintei Biroului Permanent National, dilema care-i framanta pe social-democrati: intrarea la guvernare versus ramanerea in Opozitie, cu varianta nuantata "il mai sustinem sau nu pe Tariceanu?". Cele cateva ore de discutii nu au reusit sa aduca un consens intre pesedisti, parerile fiind, ca de obicei, impartite, mai ales ca Ion Iliescu, prezent la sedinta, a pledat din nou pentru ramanerea in Opozitie. Singura concluzie prezentata de Mircea Geoana, la finalul sedintei, a fost cea privitoare la inceperea seriei de negocieri cu liberalii pentru a stabili daca si in ce conditii PSD acorda in continuare sprijin guvernului Tariceanu. Geoana a declarat ca "s-au decis principiile de negociere", dar a refuzat sa spuna care sunt acestea, cu exceptia introducerii in programul de guvernare a catorva din propunerile PSD incluse in "programul social" al partidului. Geoana a spus de asemenea ca el este cel care va stabili componenta echipei de negociere cu PSD, precum si calendarul intalnirilor. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Ioan Rus, prezent la sedinta de ieri, i-a cerut din nou lui Geoana sa nu-l ia pe Viorel Hrebenciuc la discutiile cu liderii PNL. Intrebat daca Hrebenciuc va participa la negocieri, presedintele PSD a evitat sa raspunda, insa, potrivit informatiilor noastre, Geoana are un dublu limbaj in ceea ce priveste negocierile cu PNL. Pe de o parte, seful PSD este la curent cu discutiile purtate deja informal pe filiera Hrebenciuc–Bogdan Olteanu cu premierul Tariceanu, iar pe de alta parte, oficial, va conduce o echipa de negociere din care vor face parte reprezentantii grupului de la Cluj, adversari ai parteneriatului cu PNL. Surse din conducerea PNL sustin ca, la discutiile informale, pesedistii au cerut, in afara de sustinerea proiectelor sociale ale partidului de catre Guvern, 30 de posturi in structurile institutiilor descentralizate, pentru oameni desemnati de PSD. Sursele citate sustin, de asemenea, ca sambata, in cadrul unei discutii private cu un grup de ministri PNL, premierul Tariceanu, chestionat de acestia in legatura cu soarta guvernului, i-a calmat, spunandu-le: "Stati linistiti, n-avem nici o problema cu guvernul!". De altfel, premierul asteapta sa organizeze propriile consultari cu partidele, dar intr-un cadru oficial, spre sfarsitul saptamanii, in incercarea de a se asigura ca motiunea de cenzura anuntata de PD nu va intruni numarul de voturi necesare pentru a provoca demiterea guvernului. Deocamdata, inainte de negocieri, Tariceanu inregistreaza probleme in Parlament, la votul pentru unele ordonante ale guvernului sau. PSD va vota impotriva ordonantei pentru privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova. De asemenea, Geoana l-a somat pe Tariceanu sa stopeze licitatia pentru achizitionarea de avioane pentru armata, pe motiv ca "intr-o perioada precara Guvernul nu trebuie sa angajeze statul roman intr-o licitatie de miliarde de euro".
Voiculescu prezice schimbarea lui Tariceanu
"Cum presedintele nu poate fi schimbat, conform alegerilor si referendumului, probabil va fi schimbat primul ministru. Este obligatoriu ca viitorul prim-ministru sa fie asumat de Traian Basescu", a declarat Dan Voiculescu ieri. El a cerut ca Basescu sa desemneze un premier nou pe care "sa si-l asume": "Asteptam ca Traian Basescu sa vina in fata Parlamentului cu primul ministru de mana si sa-l gireze in fata poporului roman, ca dovada ca doreste armonie si colaborare", a adaugat liderul PC.
Potrivit lui Voiculescu, PC nu va face parte dintr-un guvern pe care Traian Basescu si-l asuma, dar este obligatoriu ca presedintele sa-si asume Guvernul Romaniei. Totodata, presedintele PC a spus ca i-a cerut lui Basescu sa dea posibilitatea PSD sa formeze noul Guvern, in cazul in care nu se poate ajunge la anticipate.
Voiculescu a spus ca PC nu va intra in guvernul care ar putea fi format de PSD. Liderul PC a aratat insa ca solutia cea mai "corecta si morala" ar fi alegerile anticipate, avand in vedere ca, in prezent, exista o situatie politica ce nu mai permite formarea unei majoritati parlamentare pe termen lung.
Anticipate fara uninominal
Mircea Geoana a anuntat, ieri, ca PSD cere PD sa aleaga intre anticipate si uninominal, sugerand ca PSD ar putea accepta declansarea anticipatelor, dar alegerile sa se desfasoare tot pe liste. PSD nu este deocamdata de acord cu sustinerea motiunii de cenzura propusa de PD.
UDMR vrea cu PSD
Marko Bela a declarat, ieri, ca Guvernul actual ar putea conta doar pe sprijinul PSD pentru crearea unei majoritati. Intrebat daca ar fi dispus sa semenze un protocol cu PSD pentru crearea unei majoritati, Marko Bela a precizat ca "acest lucru ar trebui discutat in primul rand cu PNL.