15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportFuga de electorat a marilor politicieni. Care sunt colegiile unde candidează Vasile...

Fuga de electorat a marilor politicieni. Care sunt colegiile unde candidează Vasile Blaga, Crin Antonescu, Victor Ponta, Ilie Sârbu sau Dan Voiculescu

Colegii uşoare, cu contracandidaţi necunoscuţi – aceasta a fost deviza după care au pornit în cursa pentru un loc în Parlament liderii principalelor partide politice. Decizia lui Crin Antonescu de a fugi în Teleorman, judeţ  cunoscut ca fief al USL, este doar cel mai mediatizat exemplu al modului cum înţeleg politicienii români să înfrunte electoratul.

Astăzi este ultima zi în care partidele politice mai pot depune listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, în urma cărora se vor alege noii deputaţi şi senatori ai ţării. De mâine poate începe lupta electorală.

 

Mihail Neamţu luptă cu un prieten al lui Blejnar

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a renunţat de asemenea la Capitală, deşi în 2008 a ajuns senator de pe locul 1 în colegiul unde a candidat. Acum însă, politicianul a preferat un loc mai sigur în zona rurală a judeţului Timiş. Vasile Blaga va candida anul acesta în colegiul Sânnicolau Mare-Deta, unde, mai mult, va avea drept contracandidat doar un consilier judeţean PSD, Marcel Suciu. Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu a avut de luptat până a obţinut un colegiu din care să aibă şanse mari de câştig. Iniţial, fostul premier ar fi trebuit să candideze pentru un mandat de senator din Iaşi, oraşul său natal, dar care este un fief al PSD. În cele din urmă, a optat pentru Arad, o zonă dominată de PDL. MRU îl are contracandidat pe un fost democrat liberal care a trecut anul acesta la PNL, Ovidiu Marian.

Mihail Neamţu, fondatorul partidului Noua Republică, care face parte din Alianţa România Dreaptă alături de PDL şi Forţa Civică, a preferat tot Aradul, unde a intrat în cursă pentru un mandat de deputat în colegiul 1. Contracandidatul lui Neamţu este vicepreşedintele PSD local, Flavius Măduţa. Interesant este faptul că în stenogramele făcute publice din dosarul în care este anchetat fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, acesta îl numeşte pe Flavius Măduţa “prietenul meu”. “Şi iei pe fiecare de acolo. Că şi pe Măduţa, pe ăla, pe prietenul meu, l-aţi mutat, foarte bine aţi făcut”, afirmă Sorin Blejnar, apropiat al PDL, când vorbeşte despre numirile în funcţii la vămile din vestul ţării, potrivit presei locale.

Contracandidatul lui Ilie Sârbu ştie că va pierde

Actualul premier şi-a menţinut colegiul unde a candidat şi în 2008. Victor Ponta vrea să obţină un scaun de deputat de la Târgu Jiu, unde îl are contracandidat pe şeful PDL din oraş Nicola Daviţoiu, care este şi om de afaceri. Acesta deţine mai multe spaţii comerciale în Târgu Jiu, un complex turistic şi un restaurant care se află chiar în Parcul Central unde sunt expuse operele lui Constantin Brâncuşi. De altfel, locanta este amplasată aproape de Poarta Sărutului.

În 2008, Victor Ponta şi-a câştigat locul de deputat de pe primul loc în colegiu, cu peste 50% din voturi.

Socrul premierului, Ilie Sârbu, va candida în judeţul Timiş, în zona Lugoj-Recaş, iar împotriva sa va lupta fostul primar din Recaş, Marinel Pască,  membru PDL. Acesta a pierdut fotoliul de primar în alegerile din iunie, iar acum a recunoscut într-un interviu pentru presa locală că nici el nu crede că va câştiga colegiul în faţa lui Ilie Sârbu.

“PD-L nu-mi oferă nici măcar materiale pentru campania electorală. Chiar nu pot să negociez cu ei. Poate se poate negocia după alegerile parlamentare, dacă USL nu reuşeşte să obţină majoritatea”, a declarat contracandidatul socrului lui Victor Ponta pentru debanat.ro

Liderii PC au victoria asigurată

Preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, speră să devină deputat dintr-un colegiu din Piteşti, unde se va confrunta cu un notar public, Ana Stan, ce candidează din partea Alianţei România Dreaptă. Şi aceasta a recunoscut public că pleacă în această cursă cu şansa a doua. “Dan Constantin porneşte cu un anumit avantaj. Este ministru în funcţie, se flutură pe la televizor, are  Antenele de partea sa, dar şi un avantaj de natură materială”, a declarat aceasta pentru presa locală.

Liderul din umbră al PC, Dan Voiculescu, rămâne în Bucureşti. Acesta a câştigat în 2008 colegiul unde a candidat, cu 44,88% din voturi. Politicianul a rămas pe aceeaşi funcţie pentru că sectorul 4, acolo unde se află colegiul său, este un puternic fief al PC. Primarul Cristian Popescu Piedone, membru al Partidului Conservator, a fost ales primar al sectorului cu o majoritate zdrobitoare de peste 80% din voturi.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, care în prezent este deputat de Ilfov, va candida anul acesta în sectorul 2, condus de primarul Neculai Onţanu, membru UNPR.  Acest sector este dominat de Neculai Onţanu, care a obţinut în alegerile locale aproape 50% din voturi. Gabriel Oprea îl va avea contracandidat pe Şerban Nicolae, fost director la Electrica Serv, fără activitate politică.

continuare în pagina 2

Elena Udrea luptă la Roman cu un istoric cunoscut în Iaşi

O altă personalitate care a fugit de Bucureşti este pedelista Elena Udrea, care a optat pentru un colegiu format din oraşul Roman şi o comună din Neamţ, judeţ dominat de PDL prin Gheorghe Ştefan Pinalti, primarul din Piatra Neamţ. Contracandidatul său principal este istoricul Liviu Brătescu, susţinut de PNL, dar care şi-a desfăşurat activitatea politică liberală mai mult în Iaşi şi mai puţin în zona unde candidează.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a renunţat la colegiul din Ilfov şi va candida pentru Senat din Bucureşti, fiind susţinut de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Acesta şi-a făcut o obişnuinţă din a-şi schimba circumscripţia electorală de la un mandat la altul. În 1990 a intrat în Parlament ca deputat de Arad, a avut apoi trei legislaturi în Bucureşti, iar în 2008 a optat pentru Ilfov.

Cu o situaţie specială se confruntă fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Acesta şi-ar fi dorit să candideze în Diasporă, din partea ARD, şi a şi anunţat acest lucru public. Liderii alianţei nu au fost de acord, prin urmare a fost trimis să concureze într-un colegiu din Iaşi. Aici se va confrunta cu o fostă colegă, Mihaela Popa, care a trecut de la PDL la PNL chiar anul acesta.

Care sunt cele mai bune colegii din Bucureşti

În Bucureşti, cele mai bune colegii pentru candidaţii USL sunt cele din sectoarele 1 şi 4, datorită primarilor USL  care conduc aceste sectoare, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, care au înregistrat un scor electoral foarte bun la alegerile locale din acest an. La polul opus se află sectoarele 2 şi 3.

Candidaţii USL, favoriţi la sectorul 1

Sectorul 1 este format din şase colegii electorale, dintre care patru sunt pentru deputaţi şi două pentru senatori. Pentru posturile de deputaţi, vor candida din partea USL Diana Tuşă, Ludovic Orban, Vlad Nistor şi Dan Tudorache, iar pentru posturile de senatori, Titus Corlăţean şi Călin Popescu-Tăriceanu. Singurul candidat din acest sector care îşi păstrează colegiul este deputatul PNL Ludovic Orban. Acesta va candida pentru un nou mandat în colegiul 3 şi îl va avea contracandidat pe avocatul Gabriel Biriş, care este vicepreşedinte al Forţei Civice. În colegiul 1 va candida  profesorul de istorie Vlad Nistor şi îl va avea drept contracandidat din partea ARD pe fostul viceprimar de la sectorul 1, Mihai Bâzgan. În colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor  va candida actualul deputat Diana Tuşa şi se va lupta pentru acest loc cu fostul deputat PDL, Anca Constantinescu, care a devenit cunoscută pentru replica „Ciocul mic, acum suntem noi la putere”. 

Theodor Paleologu, cel mai cunoscut candidat din sectorul 2

Sectorul 2 este format din şapte colegii electorale, dintre care cinci sunt pentru deputaţi şi două pentru senatori. În colegiul 2 pentru Senat, fostul ministru al Transporturilor PDL, Anca Boagiu luptă pentru a-şi păstra postul de senator în Parlament şi îl va avea contracandidat din partea USL pe vicepreşedintele PC, Dumitru Pelican, care deţine funcţia de director executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. În colegiul 5 din sectorul 2 vor candida preşedintele UNPR Sector 3, Iulian Popescu, iar ARD va fi reprezentat de către Maria Moţa. În colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor va candida pentru un nou mandat deputatul PSD, Rodica Nassar.  În lupta împotriva lui Nassar, ARD l-a anunţat pe pedelistul Nelu Mihăilă. În colegiul 8, vor candida pentru Camera Deputaţilor Octavian Bot din partea USL şi Dan Cristian Popescu din partea ARD. Bot este deputat de Bihor, dar din cauza neînţelegerilor din organizaţia sa, candidează pentru un colegiu din Capitală. Dan Cristian Popescu este un fost liberal, care a demisionat recent din PNL şi s-a înscris în Forţa Civică.  În colegiul 9 vor candida din partea USL deputatul Daniel Stamate Budurescu, iar din partea ARD deputatul Theodor Paleologu.

În sectorul 3, Antonescu  şi-a lăsat consilierul să candideze în locul său

În colegiul 10, preşedintele organizaţiei pentru tineret PNL s-a înscris în lupta electorală pentru postul de deputat şi o va avea contracandidat pe Marilena Lăcătuşu (ARD). În colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 va candida fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Împotriva lui Nicolăescu candidează fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

PNL propune un nume nou în colegiul 12 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 pe Raluca Ispir, membră a organizaţiei de tineret a partidului. Consilierul lui Ion Iliescu, Ionuţ Vulpescu, a fost aruncat de PSD în luptă în colegiul 13 pentru Camera Deputaţilor. Pentru acest colegiu, ARD a pregătit-o pe Miruna Dinu, actual consilier PDL în CGMB. Pentru colegiul 14 va fi aruncată în lupta electorală pesedista Gabriela Podaşcă şi va avea contracandidat din partea ARD pe deputatul PDL Dan Zătreanu. În colegiul 15, din partea USL va candida fiul lui Adrian Petrache, Alin Petrache şi îl va avea contracandidat din partea ARD pe Constantin Cerbulescu, fost şef la ANPC. În colegiul 5, la Senat acolo unde ar fi trebuit să candideze Crin Antonescu, va intra în cursă politologul Daniel Barbu şi o va avea contracandidat din partea ARD pe Sandra Pralong.

continuare în pagina 3

În sectorul 4 se bat un fost premier şi un critic literar

În colegiul 16 de la Camera Deputaţilor conservatorii îl aruncă în cursa electorală pe Andrei Tănăsescu. Din partea ARD, candidează fostul şef al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

În colegiul 17 pentru Camera Deputaţilor, PSD îl propune pe Nicolae Bănicioiu. Deputat de Teleorman din 2008, Bănicioiu este preşedintele organizaţiei PSD Sector  4. Până la închiderea ediţiei, ARD nu stabilise un candidat pentru acest colegiu. Conservatorul Bogdan Diaconu, reprezentând PSD, va intra în bătălia electorală în colegiul 18 pentru Camera Deputaţilor.  El se va confrunta cu George Ticulescu de la ARD.  Profesorul de istorie şi academicianul Dinu Giurescu a fost ofertat de Partidul Conservator pentru a candida în colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor. În cursă a intrat şi fostul viceprimar PDL, Mircea Raicu. Iulian Crăciun este contracandidatul său. În colegiul 7, la Senat, va candida ţărănistul Victor Ciorbea şi e posibil să-l aibă contracandidat pe criticul literar Alex Ştefănescu.

Gigi Becali se luptă cu directorul metroului

Oana Niculescu Mizil (USL), iubita primarului sectorului 5 Marian Vanghelie, candidează într-un colegiu din acelaşi sector împotriva unui necunsocut,  Radian Tufă (ARD), fost secretar în Ministerul Transporturilor.

Tot în acest sector va încerca să obţină un nou loc în Parlament deputatul Alina Gorghiu.

În sectorul 6, se detaşează candidatul Gigi Becali, care va concura pentru un loc de deputat din partea USL în colegiul numărul 25.

Candidatura finanţatorului Stelei în cartierul unde îşi are stadionul această echipă le-a dat bătăi de cap celor de la Alianţa România Dreapta, care au stabilit cu greu un contracandidat.

Până la urmă, acesta a fost desemnat în persoana lui Gheorghe Udrişte, actual director la Metrorex, compania care administrează metrourile din Bucureşti. Acesta a fost şi director în Primăria Capitalei condusă de Adrian Videanu.

În sectorul 6 candidează şi actualul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, din partea USL, care va lupta cu Nicolae Ivăşchescu, din partea ARD, fost secretar de stat şi ministru interimar la Muncă în guvernul Boc. Acesta s-a remarcat prin faptul că deşi a obţinut venituri de 25.294 de lei în 2009, potrivit actelor oficiale, a donat 25.000 de lei către PDL în acelaşi an, potrivit presei centrale.  

Sectorul 1

Colegiul 1, Senat: Titus Corlăţean

Colegiul 2, Camera Deputaţilor: Diana Tuşa (USL)/ Anca Constantinescu (ARD)

Colegiul 2, Senat: Călin Popescu Tăriceanu (USL)/ Augustin Ofiţeru (ARD)

Colegiul 3, Camera Deputaţilor: Ludovic Orban (USL)/ Gabriel Biriş (ARD)

Sectorul 2

 Colegiul 2, Senat: Anca Boagiu (ARD)/ Dumitru Pelican (USL)

Colegiul 3, Senat: Gabriel Oprea (USL)/ Şerban Nicolae (ARD)

Colegiul 9, Camera Deputaţilor: Theodor Paleologu (ARD)/ Daniel Stamate Budurescu (USL)

Sectorul 3

Colegiul 11, Camera Deputaţilor: Eugen Nicolăescu (USL)/ Sulfina Barbu (ARD)

Colegiul 5, Senat; Daniel Barbu (USL)/ Sandra Pralong (ARD)

Colegiul 15, Camera Deputaţilor: Constantin Cerbulescu (ARD)/ Alin Petrache (USL)

Sectorul 4

Colegiul 17, Camera Deputaţilor: Nicolae Bănicioiu (USL)/ Rodica Toth (ARD)

Colegiul 8, Senat: Dan Voiculescu (USL)/ Iulian Crăciun (ARD)

Colegiul 7, Senat: Victor Ciorbea (USL)/ Alex Ştefănescu (ARD)

Sectorul 5

Colegiul 20, Camera Deputaţilor: Oana Mizil (USL)/ Radian Tufă (ARD)

Colegiul 22, Camera Deputaţilor: Alina Gorghiu (USL)

Colegiul 9, Senat: Radu F. Alexandru (ARD)/ Cătălin Croitoru (USL)

Sectorul 6

Colegiul 25, Camera Deputaţilor: Gigi Becali (USL)/ Gheorghe Udrişte (ARD)

Colegiul 11, Senat: Corneliu Dobriţoiu (USL)/ Nicolae Ivăşchescu (ARD)

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă