20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportFOTO. Summit privind terorismul, dominat de criza ucraineană

FOTO. Summit privind terorismul, dominat de criza ucraineană

Lideri din peste 50 de state s-au reunit, ieri, la Haga pentru discuţii privind terorismul nuclear, eclipsate de criza de la Marea Neagră şi o reuniune G8 care ar putea exclude Rusia.

La summit este prezent şi preşedintele SUA, Barack Obama, tocmai în contextul crizei din Ucraina. Reuniunea G7 are loc în timpul Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS), cu scopul de a discuta ce măsuri să ia împotriva Rusiei, criticată pentru anexarea Crimeii, în contextul în care unii se tem că Vladimir Putin ar putea să vizeze şi alte părţi ale teritoriului Ucrainei.

Citeşte şi: Băsescu, înainte de plecarea la Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga: România deţine tehnologia întregului ciclu nuclear

Premierul britanic David Cameron a susţinut miercuri că este necesar ca Franţa, Canada, Germania, Italia, ­Japonia, Marea Britanie şi Statele ­Unite – care se vor reuni fără Rusia, ­deţinătoarea în prezent a preşedinţiei G8 – să discute despre excluderea definitivă a Moscovei. Rusia a fost admisă la G8 în 1998 ca o „recompensă“ pentru opţiunea în favoarea democraţiei a ­Rusiei postsovietică.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări joi, cu privire la summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, că „atât timp cât nu sunt întrunite condiţiile politice (…), nu mai există G8, nici summit şi nici acest format ca atare“.

Temeri cu privire la o invazie rusă

Preşedintele Traian Basescu a avut ieri o discuţie cu omologul său american, Barack Obama, în marja Summitului de la Haga, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Adminis­traţiei Prezidenţiale. În alte imagini publicate ulterior, Traian Băsescu apare discutând cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Cu o zi înainte, Kievul îşi exprimase temerea cu privire la o invazie iminentă în estul Ucrainei, “centrul” industrial al ţării, în contextul în care o serie de baze militare ucrainene au fost preluate în forţă de către ruşi. Preluarea acestor baze de către militari de elită ruşi, cu vehicule blindate, are loc după ce trupe ruse au pătruns pe teritoriul Crimeii în urmă cu trei săptămâni şi după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în urma unui referendum.

Guvernul interimar ucrainean se teme că Vladimir Putin, apetitul său pentru teritorii, nu este afectat prea tare de sancţiuni limitate adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite vizând Moscova.

Citeşte şi: Lecţii pentru Moldova: Cum i-au înşelat ruşii pe spionii americani

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry urmează să se întâlnească în cursul summitului în domeniul nuclear, iar discuţiile lor ar putea să fie cele mai virulente de la începutul crizei ucrainene.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat duminică faptul că nu va fi prezent la Haga luni şi marţi, deoarece doreşte să finalizeze negocieri cu o echipă a unei misiuni de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la un program de ajutorare a Ucrainei. Premierul olandez Mark Rutte a dat asigurări duminică cu privire la faptul că G8 nu va perturba summitul de două zile, al treilea dintr-o serie de summituri pe tema securităţii nucleare organizate la iniţiativa lui Barack ­Obama.

Liderii celor peste 50 de ţări vor discuta şi despre modul de a evita ca grupări teroriste să pună mâna pe materiale nucleare cu scopul de a fabrica bombe, numite „murdare“, care combină ­explozivi tradiţionali şi materiale nucleare. Olanda, Statele Unite şi Coreea de Sud, gazda summitului precedent în domeniul securităţii nucleare, au luat iniţiativa să stabilească împreună ­direcţii de comportament fondate pe cele urmate de către Agenţia Inter­naţională pentru Energie Atomică ­(AIEA). Ele urmează să propună statelor participante să accepte aceste linii de conduită, însă acestea nu urmează să apară în comunicatul final. Eventuala adoptare a acestor direcţii urmează să aibă loc în baza unor iniţiative individuale din partea statelor prezente.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă