16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportFotbalSumă colosală plătită de un colecționar pentru tricourile purtate de Lionel Messi...

Sumă colosală plătită de un colecționar pentru tricourile purtate de Lionel Messi la Cupa Mondială din Qatar

Un set de tricouri purtate de Lionel Messi în cursul campaniei victorioase a Argentinei la Cupa Mondială de fotbal din 2022 din Qatar, inclusiv cel din finala câştigată în faţa Franţei, a fost vândut cu 7,8 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate joi de Sotheby’s.

Preţul de vânzare, care include taxe şi comisioane (oferta finală a fost de 6,5 milioane de dolari), este mai mic decât estimarea de peste 10 milioane de dolari prezentată de Sotheby’s, dar este, potrivit casei de licitaţii, „unul dintre cele mai mari pentru un articol de colecţie sportivă”, care reflectă entuziasmul colecţionarilor bogaţi pentru aceste obiecte.

Numele cumpărătorului care a plătit această sumă pentru a obţine lotul unic de tricouri „legat de vârful carierei celui mai titrat fotbalist din istorie”, aşa cum l-a descris Brahm Wachter, specialistul în sport de la Sotheby’s, nu a fost dezvăluit.

Recordul pentru cel mai scump tricou din istorie vândut la licitaţie rămâne în continuare cel al legendei americane a baschetului Michael Jordan, purtat în timpul finalei ultimului său titlu de campion al NBA cu Chicago Bulls, în 1998 (10,1 milioane de dolari, în septembrie 2022).

Pe locul următor se află tricoul cu numărul 10 al Argentinei purtat de Diego Armando Maradona în memorabilul sfert de finală câştigat în faţa Angliei (2-1), la Cupa Mondială din 1986 (9,3 milioane, în mai 2022).

Trei oferte s-au succedat pentru tricourile lui Messi, în cadrul acestei vânzări care a avut loc pe internet, începând din 30 noiembrie.

Tricourile cu faimoasele dungi albastre şi albe au fost purtate căpitanul Argentinei în primele reprize ale meciurilor din faza grupelor cu Arabia Saudită şi Mexic, apoi cele din partidele cu Australia (optimi de finală), Olanda (sferturi de finală) şi Croaţia (semifinale), precum şi în finala câştigată de sud-americani la loviturile de departajare în faţa Franţei lui Kylian Mbappe.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă