15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFotbalRetrogradarea în Liga C poate fi de bun augur. Liga Națiunilor, șansa...

Retrogradarea în Liga C poate fi de bun augur. Liga Națiunilor, șansa României la Mondial

Cea de-a patra ediție a Ligii Națiunilor, în care România a retrogradat în grupa valorică C, îi poate ajuta pe tricolori să revină după 28 de ani la un Campionat Mondial.

Concepută de UEFA pentru a reduce numărul meciurilor amicale fără miză, Liga Națiunilor oferă echipelor o extra-șansă pentru calificarea la Campionatul European sau cel Mondial.

Prima ediție a Ligii Națiunilor a trimis la EURO 2020 patru formații care nu și-au câștigat locul la turneul final în timpul calificărilor. De altfel, România a fost beneficiara acestui sistem, dar a pierdut semifinala barajului pentru Campionatul European în fața Islandei, scor 2-1.

Apoi, ediția 2020/21 a asigurat trei locuri la barajele de calificare pentru Cupa Mondială din Qatar. De asemenea, ultimele trei echipe calificate la EURO 2024 vor fi determinate în urma meciurilor de baraj. 12 formații care au performat în ultima ediție a Ligii Națiunilor și nu s-au calificat deja la Europeanul din Germania vor evolua în play-off-ul din martie.

Astfel, pentru România, care nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din 1998, meciurile din Liga Națiunilor, care se vor disputa în această toamnă, reprezintă o șansă importantă. Retrogradarea în Liga C poate avea și o latură pozitivă pentru tricolori, care vor întâlni adversari accesibili. În cea de-a patra ediție a Ligii Națiunilor, România poate juca cu echipe precum Insulele Feroe, Cipru sau Letonia, iar câștigarea grupei ar fi o plasă excelentă de siguranță în cazul în care ratăm unul din primele două locuri în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026. Cel mai bine clasate 4 formații în Liga Națiunilor, exceptând echipele care vor încheia pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru Mondial.

În toamna trecută, România a terminat pe ultimul loc în grupa din Liga B, elevii lui Edi Iordănescu fiind surclasați de Bosnia, Finlanda și Muntenegru.

Tragerea la sorți pentru grupele Ligii Națiunilor, ediția 2024/2025, a avut loc astăzi, la Paris. Meciurile din faza grupelor se vor disputa în toamna anului 2024.

România a fost repartizată în Grupa C2, alături de Kosovo, Cipru și câștigătoarea barajului dintre Lituania și Gibraltar.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă