15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleGâlceava zeilor: Pele vs Maradona

Gâlceava zeilor: Pele vs Maradona

Istoricul conflict dintre, probabil, cei mai buni fotbalişti din toate timpurile, brazilianul Pele şi argentinianul Maradona, a îmbrăcat noi forme la Mondialul sud-african.
Cel care a redeschis rana a fost Pele, legenda fotbalului mondial lansând un nou atac asupra selecţionerului Argentinei, Diego Maradona, pe care l-a acuzat că a preluat naţionala doar pentru bani. „Maradona a acceptat acest post pentru că avea nevoie de o slujbă şi de bani. Am văzut că Argentina s-a calificat cu greu. Însă nu este vina lui Maradona, ci a celor care l-au angajat”, a declarat Pele.
Reacţia lui Pele vine după ce Maradona nu a fost de acord cu fostul fotbalist brazilian, care susţinea că Africa de Sud nu are capacitatea de a găzdui Cupa Mondială. „Când s-a întâmplat tragedia echipei statului Togo (atacul ce a precedat Cupa Africii pe Naţiuni la fotbal – n.r.), un anumit domn de culoare ce a jucat cu numărul 10 pe tricou (evident, Pele – n.r.) nu a crezut că o Cupă Mondială se poate juca aici. Africa de Sud i-a demonstrat însă contrariul şi competiţia a început”, a spus Maradona în cadrul unei conferinţe de presă.

Un „război” savuros

De-a lungul ultimilor ani, declaraţiile celor doi au făcut de multe ori înconjurul planetei. „Maradona nu este un bun exemplu pentru nimeni, mai ales pentru copii sau pentru jucătorii pe care îi antrenează”, a spus Pele făcând referire la problemele cu drogurile pe care le-a avut fostul star argentinian. „Pibe d’Oro” nu a rămas dator… „Ce să îi spun lui Pele, care şi-a pierdut virginitatea cu un bărbat?”
Pele nu a admis niciodată că Maradona este unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului, nici măcar cel mai bun argentinian. „Cel mai bun fotbalist argentinian din toate timpurile este Alfredo Di Stefano. Maradona nu putea să lovească mingea cu piciorul drept, iar singurul său gol pe care l-a marcat cu capul a fost, de fapt, cu ajutorul mâinii”, a opinat brazilianul.
Maradona a spus în mai multe rânduri că nu îl place pe Pele, inclusiv cu ocazia unei ceremonii speciale a FIFA în care forul mondial i-a declarat pe amândoi „jucătorii secolului XX”. Maradona a urcat primul pe scenă, şi-a luat premiul şi apoi a plecat, fără a-l mai aştepta pe Pele. „Nu-mi place, pur şi simplu. Mi-ar fi plăcut să-l văd pe Pele în postura unui apărător al jucătorilor, preşedinte al unei asociaţii a acestora. Mi-ar fi plăcut să îl văd având grijă de Garrincha (n.r. – coleg de generaţie cu Pele în echipa de aur a Braziliei din perioada ’60-’70), nu să îl lase să moară în mizerie. Mi-ar fi plăcut să-l văd luptând cu cei care parazitează fotbalul. Dar nu a făcut nimic”, a spus Maradona.

Minute de „iubire”

Şi, totuşi, între Pele şi Maradona au fost şi câteva momente de împăcare. Unul dintre ele, în 2005, când Maradona şi-a lansat la televiziune emisiunea „La noche del Diez”, primul invitat fiind brazilianul. Atunci, cei doi s-au gratulat reciproc, iar Pele a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Diego, care tocmai îşi exprimase sprijinul faţă de unul dintre fiii starului brazilian, arestat pentru trafic de droguri. „Tu eşti un exemplu pentru că eşti un învingător. Programul tău (n.r. – de ajutorare a celor în dificultate din cauza drogurilor) a ajuns în toată lumea, iar împreună putem ajuta mulţi oameni”.
Pele şi Maradona au lăsat impresia unei împăcări şi cu ocazia filmărilor mai multor reclame, ultima dintre ele – la care a participat şi Zinedine Zidane – fiind pentru Louis Vuitton. Au râs împreună, au băut cafea şi au jucat fotbal de masă împreună, apoi s-au despărţit. Iar războiul a reînceput.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă