12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportFotbalFIFA a decis! Cupa Mondială din 2026 va avea 48 de echipe

FIFA a decis! Cupa Mondială din 2026 va avea 48 de echipe

Cupa Mondială de fotbal din 2026 va fi prima cu 48 de echipe, care vor fi împărțite în douăsprezece grupe de câte patru, a anunţat marţi Consiliul FIFA.

Decizia privind formatul turneului final cu 48 de echipe la CM 2026 a fost luată la o întrunire a FIFA, înainte de Congresul de joi de la Kigali (Rwanda), în care Gianni Infantino va fi reales preşedinte.

Primele două echipe din fiecare grupă şi cele mai bune opt echipe de pe locul trei vor accede în şaisprezecimi de finală. Astfel, faza eliminatorie va fi extinsă cu un meci: campioana şi vicecampioana mondială vor disputa câte opt meciuri, în loc de şapte.

Aprobată în 2017, trecerea Cupei Mondiale de la 32 la 48 de echipe începând din 2026 impunea o revizuire a formatului, care din 1998 prevedea opt grupe de câte patru echipe, primele două clasate calificându-se pentru optimi de finală.

Formatul iniţial prevedea 16 grupe de câte trei echipe, dar succesul de la CM 2022 din Qatar, cu tradiţionalele grupe de patru echipe, a determinat FIFA să găsească o soluţie pentru a menţine acest sistem.

În Qatar s-au desfăşurat 64 de meciuri, la care se vor adăuga încă 40 într-un sistem de 12 grupe a patru echipe la CM 2026. Sistemul cu 16 grupe de trei echipe ar fi adăugat doar 16 meciuri în plus.

Sistemul cu 48 echipe şi grupe de patru ar duce însă la creşterea duratei turneului final, care ar putea afecta campionatele naţionale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă