19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFotbalDecizie finală a Curții Europene de Justiție. Granzii au învins! Verde pentru...

Decizie finală a Curții Europene de Justiție. Granzii au învins! Verde pentru Super Ligă

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a confirmat joi că nici UEFA și nici FIFA nu pot impune sancțiuni cluburilor care participă la competiții alternative.

Curtea Europeană de Justiție a pronunțat sentința finală privind proiectul Super Ligii europene de fotbal, o competiție pe care UEFA și FIFA au încercat să o reprime încă din fașă.

Instanța cu sediul la Luxemburg a constatat că FIFA și UEFA au făcut abuz de poziția lor dominantă atunci când au amenințat cluburile cu sancțiuni dacă aderă la noua competiție.

„Nu există un cadru pentru regulile FIFA și UEFA care să asigure că acestea sunt transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale”, stipulează hotătârea CEJ. Instanța a constatat că organizarea competițiilor de fotbal este o activitate economică și, prin urmare, trebuie să respecte regulile de concurență și să respecte libertatea de circulație.

Reprezentanții companiei A22, cea care a inițiat proiectul Super Ligii europeane, au declarat imediat după pronunțarea hotărârii CEJ că „monopolul UEFA s-a terminat” și că „fotbalul este liber”. În opoziție, șefii primei ligi de fotbal spaniole (LaLiga) au emis un comunicat în care condamnă Super Liga, afirmând că această competiție promovează un model egoist și elitist.

Conform variantei propuse joi de A22, Super Liga ar urma să alinieze la start 64 de echipe, împărțite în trei eșaloane: Star, Gold și Blue. În Star ar urma să evolueze 16 formații în două grupe de câte opt, la fel ca și în Gold, în timp ce ultimul nivel, Blue, va avea 32 de echipe repartizate în patru grupe de câte opt.

Faza grupelor ar urma să aibă loc între septembrie și aprilie, cu meciuri tur-retur. Primele patru echipe din fiecare grupă Star și Gold se va califica mai departe în fazele eliminatorii, alături de primele două formații din fiecare grupă Blue. Față de propunerile anterioare, A22 a precizat că participarea se va baza pe meritul sportiv și nu vor exista membri permanenți.

Super Liga Europei a fost lansată iniţial în aprilie 2021, de către 12 mari cluburi europene.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă