4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportFotbalCupa Mondială FIFA 2022: Amnesty cere despăgubiri de peste 400 de milioane...

Cupa Mondială FIFA 2022: Amnesty cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro pentru muncitorii din Qatar

Amnesty International a cerut FIFA să despăgubească lucrătorii migranți din Qatar înaintea Cupei Mondiale din 2022.

ONG-ul a cerut ca organismul care guvernează fotbalul mondial să plătească cel puțin 440 de milioane de dolari (416 milioane de euro) drept despăgubiri.

Gazda Cupei Mondiale, Qatar, a fost criticată în repetate rânduri pentru că a “abuzat” de drepturile lucrătorilor migranți pe șantierele de construcții, în timp ce FIFA a fost, de asemenea, criticată pentru răspunsul său la aceste acuzații.

“FIFA ar trebui să cheltuiască cel puțin 440 de milioane de dolari drept despăgubiri pentru sute de mii de muncitori migranți care au fost victime ale abuzurilor privind drepturile omului în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022”, a declarat Amnesty într-un comunicat.

Suma – potrivit ONG-ului – este echivalentă cu premiul în bani care va fi împărțit de cele 32 de țări participante la Cupa Mondială.

Amnesty a adăugat că despăgubirea este “minimul necesar” pentru a-i compensa pe lucrători și pentru a-i proteja de viitoare încălcări ale dreptului omului.

“Cu șase luni înainte de începerea Cupei Mondiale, abuzurile vor continua fără încetare dacă planul de acțiune pus în aplicare de FIFA și partenerii săi nu va fi implementat corespunzător. Cu toate acestea, este deja prea târziu pentru a șterge suferințele din trecut și este timpul ca FIFA și Qatar să îndrepte lucrurile,” se arată în declarație.

Cu toate acestea, Amnesty a salutat reformele sociale din Qatar începând cu 2018 și o oarecare îmbunătățire a condițiilor de muncă pe șantierele de construcție ale Cupei Mondiale.

Într-un comentariu trimis la AFP, FIFA a declarat că “evaluează în prezent propunerea Amnesty” și a altor ONG-uri.

Între timp, Qatar respinge cu fermitate numărul de decese pe șantierele de construcții care a fost citat de presa internațională și de organizațiile pentru drepturile omului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă