-0.6 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSportFostul șef al Corpului de Control al Guvernului Cioloș lansează acuzații grave...

Fostul șef al Corpului de Control al Guvernului Cioloș lansează acuzații grave referitoare la blocarea cardului de sănătate

Fostul șef al Corpului de Control al premierului Dacian Cioloș, Valentin Mircea, susține, în cazul scandalului din CNAS, că "nu este exclus ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) să fi fost intenționat blocat pentru a se putea face frauda cu decontări".

"Controlul nostru s-a referit și la astfel de aspecte, de decontări false. A fost pornit de la softul care se tot defecta, însă problema avea la bază o serie de proceduri, foarte multă hârtie, se tot plimbau dosare pe acolo… În general, dacă în decursul controlului se identifică probleme ce pot ține de competența DNA, acestea sunt sesizate imediat, nu se așteaptă finalizarea controlului.

Dar, în cazul nostru, cât am fost eu acolo, până în decembrie, nu s-au făcut sesizări. Controlul a fost focalizat pe sistemul informatic. Oricum, sunt legate cele două aspecte. Cei din echipa de control mi-au relatat atunci că aveau o bănuială și voiau să o verifice, dacă acele căderi de sistem erau cauzate de probleme obiective, legate de soft ori de partea de hardware, sau nu cumva erau provocate.

Dacă sistemul pica, devenea mai greu să descoperi neregulile. Se spunea că serverele sunt de capacitate mică și nu fac față. Bun, dar există servere de capacitate mare disponibile la o instituție a statului (STS), de ce nu erau folosite?", a precizat Valentin Mircea pentru Select News.

Corpul de control din perioada Guvernului tehnocrat a efectuat o anchetă la CNAS privind problemele din instituție, dar raportul nu a ajuns niciodată la final, deși era gata în proporție de peste 90% la schimbarea guvernului, susține Valentin Mircea.

"De când am plecat n-a mai ieșit niciun fel de concluzie, deși erau 5-6 rapoarte importante care erau la 91-99% la 20 decembrie 2016. Nu aveau cum să nu facă acel 1% rămas, în opt luni. E vorba doar de revizuiri, corecturi. Nu știu ce o fi acolo, Groapa Marianelor, Triunghiul Bermudelor. Bănuiesc că vor motiva că n-au mai avut conducere. Acum o săptămână a fost, în sfârșit, numit cineva acolo și poate le va debloca", acuză fostul șef al Corpului de Control.

Un expert IT care a făcut parte din Corpul de Control confirmă, la rândul său, că sistemul de la CNAS este atât de vulnerabil încât poate fi sabotat în orice moment de oricine, iar Dacian Cioloș a dispus o verificare privind disfucționalității, dar raportul nu a fost dat niciodată dat publicității pentru că nu sunt deloc pe placul actualei "puteri".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă