11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportFormula 1Tun imobiliar de 4,2 milioane euro, dat Primăriei Galați, „sub umbrela CEDO“

Tun imobiliar de 4,2 milioane euro, dat Primăriei Galați, „sub umbrela CEDO“

Primăria Galați se confruntă cu un jaf imobiliar fără precedent, urmând să fie executată silit de zeci de imobile, pentru a fi acoperită suma de 4,2 milioane euro, valoarea daunelor pe care municipalitatea a fost obligată de instanțe să le plătească la doi gălățeni cărora nu li s-au restituit 1,5 ha de teren extravilan.

Valoarea terenului respectiv a fost supraevaluată de 30-40 de ori, cel care a făcut evaluarea era, de fapt, un simplu topometrist, care pentru abuzul în serviciu ar fi trebuit de mult să fie luat la întrebări de procurori, însă nici DNA, nici Parchetul Judecătoriei Galați nu au luat în serios acest caz. Mai rău de atât, potrivit avocatului care reprezintă Primăria Galați, în spiritul jurisprudenței CEDO, instanțele dau dreptate revendicatorilor „en fanfare“, fără să judece cu atenție cauza.

„Instanțele, de multe ori, au încurajat acest comportament, sub umbrela art. 6 din CEDO, care presupune ca reclamanții să obțină satisfacție indiferent câte principii de drept sunt încălcate“, spune avocatul Dragoș Daghie. Până acum, primăria a fost executată silit de unul dintre cele mai frumoase imobile, cel de pe str. Mihai Bravu nr. 23, care înainte de 1990 era reședința prim-secretarilor PCR de Galați. Imobilul, cu o grădină generoasă, a fost evaluat la 817.350 lei (176 euro/mp), deși valoarea sa era de câteva ori mai mare.

4,2 milioane euro pentru 1,5 ha de extravilan

În 2002, Eugen Sima şi Cristian Tudose  au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea confiscării, terenul era în extravilan, fiind ocupat de vii şi grădini. După ce a început construirea Sidex-ului, acolo a fost construit Cartierul Siderurgiştilor. Sima şi Tudose au depus cererea la Serviciul „Revendicări“, dar funcţionarii le-au răspuns că solicitarea lor nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că la momentul confiscării terenul era în extravilan. Au adresat o cerere şi primarului Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns.

Fostul primar ar fi putut rezolva foarte simplu cererea celor doi, oferindu-le un teren în schimbul celui revendicat. Pentru că nu au primit răspuns, Sima şi Tudose s-au adresat justiţiei, cerând restituirea în natură. Instanţele au stabilit că nu-i posibilă aplicarea „restitutio in integrum“, pentru că acolo sunt blocuri. Pentru stabilirea daunelor, judecătorii au dispus evaluarea terenului, desemnându-l pe expertul Vasile Bideaua. Acesta a supraevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp. În prezent, terenurile din zonă se vând la 11-15 euro/mp, iar în momentele bune ale pieţei imobiliare nu depăşeau 20 euro/mp.

Aşadar, valoarea terenului ar fi mult mai mică. În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Sima şi Tudose, obligând Consiliul Municipal Galaţi la plata a 4,2 milioane de euro şi a unor cheltuieli de judecată de 46.000 lei pentru Sima şi de 27.786 lei lui Tudose. Consiliul şi Primăria au făcut recurs, dar Curtea de Apel a menţinut decizia tribunalului. Municipalitatea a făcut recurs la instanţa supremă, iar ICCJ a emis sentinţa 319/20.01.2011, prin care a respins recursul. Sentinţa fiind irevocabilă, CLM şi Primăria Galaţi trebuiau să le plătească celor doi revendicatori suma de 4,2 milioane euro.

Instanțele au validat executarea silită

Primăria şi Consiliul Municipal au încercat blocarea executării silite, iar prin sentinţa nr. 4838/11.05.2011 Judecătoria Galaţi a dat dreptate municipalităţii. Eugen Sima şi Cristian Tudose au făcut recurs, strămutând dosarul la Cluj. În dosarul 19383/233/2010, instanţa de la Tribunalul Cluj a dispus „validarea popririi asupra contului Municipiului Galaţi deschis la Trezoreria Galaţi până la concurenţa sumei de 4.012.534 euro, reprezentând debit şi 800.774 lei, reprezentând cheltuieli de executare“.

Primăria şi CLM Galaţi au făcut recurs, iar Curtea de Apel Cluj a respins ca inadmisibil recursul declarat de municipiul Galați, prin primar.   

A mai fost o tentativă de luare din patrimoniul municipalității și a Galeriilor de Artă „Nicolae Mantu“, dar aceasta a eșuat.

DECIZIE

Procurorii au clasat dosarul

Tunul imobiliar este bazat pe supraevaluarea acelei suprafețe de 1,5 ha de teren arabil, la prețul de 280 euro/mp. În mod normal, Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze de la primele articole apărute în presa locală și națională, pentru că este un caz flagrant de abuz în serviciu contra intereselor publice, al cărui efect este jefuirea patrimoniului imobiliar al Galațiului. Însă Parchetul nu a acționat nici atunci când a fost sesizat.

„Evaluatorul“ Vasile Bideaua a făcut 3 rapoarte prin care a supraevaluat terenul, însă el nu avea dreptul să facă evaluarea terenului deoarece nu este evaluator, ci expert topograf. În 2015, Primăria Galați a făcut plângeri penale la DNA și Parchetul Judecătoriei Galați. DNA Galați a trimis dosarul primit tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Prin ordonanța din 09.02.2016, emisă în dosarul 3467/P/2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a clasat cauza „pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală“!?

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă