16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportFormula 1Țeapa siciliană dată unei universități românești: Fundația Proserpina nu a plătit 290.000...

Țeapa siciliană dată unei universități românești: Fundația Proserpina nu a plătit 290.000 de euro către Dunărea de jos. Banii au apărut brusc când a început un control al Curţii de Conturi | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Universitatea „Dunărea de Jos“ s-a asociat în 2015 cu Fundația Proserpina, a lui Mirelo Crisafulli, pentru înființarea unei extensii a Facultății sale de Medicină la Universitatea Kore, din Sicilia. Curtea de Conturi a constatat că Fundația lui Crisafulli nu a plătit universității suma de 290.000 euro prevăzută în contract.

Controversele iscate de raportul Camerei de Conturi de la Galați vin după ce înființarea în Sicilia a extensiei Facultății de Medicină din Galați a provocat un imens scandal în mediile universitare din Italia și în presa italiană, de la „RAI News” la cotidianul „La Stampa”. Conferința Rectorilor din Italia s-a revoltat, iar Ministerul Educaţiei din Italia a cerut în instanță desființarea „extensiei”, însă Tribunalul din Caltanissetta a respins recursul Ministerului.

Extensia din Sicilia, făcută în patru zile

Pe 29 august 2015, rectorul universității gălățene, prof. dr. Iulian Bârsan, s-a deplasat în Sicilia pentru o conferință de presă în care a anunțat finalizarea formalităților. Pe 24 august, Consiliul ARACIS aprobase universității din Galați programul de studii „Medicină (Enna, Italia) Facultate de Medicină și Farmacie”, avizul ARACIS fiind cu „încredere limitată” și pentru „50 studenți/an”. Pe 23 august, fusese publicată în Monitorul Oficial, HG nr. 781/2015, semnată de premierul Victor Ponta și miniștrii Sorin Câmpeanu și Rovana Plumb, prin care se aprobau cursurile la „Medicina” din Sicilia, în specializările de „Medicină Generală” şi de „Asistenţă Medicală Generală”, fiind alocate câte 50 de locuri pentru fiecare specializare.

Acord trilateral: două universități, plus Proserpina

Cursurile din Sicilia sunt predate în limba română, de cadre universitare din Galați, cărora universitatea le plătește transport, diurnă și cazare. Practica este efectuată la Galați, între altele și pentru că în Italia nu sunt permise disecțiile pe cadavre umane. Înainte de admitere, viitorii studenți trebuie să participe la un curs de limba română, care îi costă 2.200 de euro și să susțină un test de limba română. Potrivit lui Cezar Bichescu, directorul general al Direcţiei Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din cadrul universității, extensia funcționează în baza unui acord trilateral, între Universitatea „Dunărea de Jos“, Universitatea Kore din Enna și Fundația Proserpina. Pentru că legea italiană nu ar permite universităților să deruleze activități financiare, Universitatea Kore derulează numai activități didactice, de partea financiară ocupându-se Fundația Proserpina. Potrivit presei italiene, „Proserpina” e condusă de Mirelo Crisafulli, „un politician sicilian controversat, fost senator al Partidului Democrat din Italia până în 2010”, ajutat de Elio Cardinale, fost subsecretar la Ministerul Sănătății în guvernul Monti.

Problema celor 290.000 de euro

Recent au apărut și problemele financiare. Prin decizia nr. 4/22.03.2017, inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că Universitatea din Galați nu și-a încasat banii de la Proserpina. „Universitatea Dunărea de Jos a administrat defectuos Acordul de cooperare încheiat cu Fundația Proserpina (Italia) în scopul organizării de studii de licență în specializările Medicină și Asistență Medicală Generală în spațiile puse la dispoziție de fundație în localitatea Enna din Italia. Nu s-a încasat integral contribuția bănească aferentă anului universitar 2015-2016, în sumă de 291.250 euro, pe care Fundația Proserpina s-a angajat să o vireze universității în cazul unui număr de studenți inferior cifrei de școlarizare aprobate prin hotărâre de guvern, ceea ce a condus la neacoperirea costurilor de funcționare a extensiei din Enna din veniturile încasate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Galați.

Explicații: una-i anul financiar, alta anul universitar

Directorul Universității „Dunărea de Jos“ ne-a declarat că banii au intrat în contul universității, dar viramentul nu a fost luat în calcul de inspectorii de la Curtea de Conturi pentru că suma a intrat în ianuarie 2017, iar anul financiar se încheiase pe 31 decembrie 2016: „Curtea de Conturi a venit pentru a analiza un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie 2016. Nu s-a ținut cont de faptul că universitatea își desfășoară activitatea după an universitar, din octombrie 2016 până în octombrie 2017. În timpul anului trecut s-au încasat două tranșe, nu s-a încasat și ultima tranșă. În timpul controlului, în ianuarie 2017, s-a încasat și ultima tranșă din suma de 291.000 de euro, dar aceasta nu a fost luată în calcul de către auditor pentru că nu putea să depășească anul financiar”, arată Cezar Bichescu. Din punctul său de vedere, problema ar trebui să fie închisă: „A fost depusă plângerea prealabilă la Curtea de Conturi a României, a fost luată în analiză, s-au făcut discuții și acum așteptăm să ne vină răspunsul. Se poate demonstra cu acte, banii au intrat”.

Proserpina garantează taxele pentru 100 de studenți

Reprezentatul universității din Galați ne-a explicat și cum stau lucrurile cu banii pe care trebuie să îi vireze Fundația Proserpina: „S-au stabillit ca taxe de studii 2.800 de euro pentru Asistența Medicală Generală și 3.600 de euro pentru Medicină Generală. În cazul în care avem 50 de studenți la Medicină Generală și 50 la Asistență, Universitatea ar fi trebuit să încaseze 320.000 de euro, cu care acoperă salariile, diurnele și transportul. Noi nu plătim chirii, utilități sau consumabile. Am avut doar 7 studenți la Asistență Medicală și 22 la Medicină Generală. Se încasau numai 98.000 de euro. Pentru că nu puteam derula această activitate cu 98.000 de euro s-a trecut în contractul cu Fundația Proserpina un cuantum de 291.250 euro, cu care am acoperit cheltuielile și am rămas cu aproximativ 130.000 de euro venituri proprii”, ne-a declarat Cezar Bichescu.

Un detaliu care spulberă explicațiile

Explicațiile directorului universității din Galați sunt corecte. La fel de corecte sunt și observațiile sale că inspectorii de la Curtea de Conturi nu ar trebui să contabilizeze încasările taxelor de studii cu limită la 31 decembrie, pentru că anul universitar se încheie în vara viitoare. Dar aceste explicații nu demo-lează constatările Camerei de Conturi Galați. Cezar Bichescu spune că suma de 291.250 euro a fost virată în ianuarie 2017, iar inspectorii de la Curtea de Conturi spun în raport că „nu s-a încasat integral contribuția bănească aferentă anului universitar 2015-2016”. Dacă suma datorată de „Proserpina” era din anul universitar 2015-2016, la momentul plății se încheiaseră de mult și anul financiar și anul universitar. Iar explicația că încasarea s-a făcut „în timpul controlului, în ianuarie 2017”, sugerează că plata a fost grăbită tocmai de verificările controlul Curții de Conturi.

AVANTAJ. Bacalbașa, printre profesorii din Sicilia

„Medicina“ de la Galați a fost înființată în 2005 de fostul secretar de stat PSD la Sănătate, Aurel Nechita, actualul deputat PSD Nicolae Bacalbașa și alți medici PSD. Potrivit declarației de avere nr. 524/19.12.2016, anul trecut Nicolae Bacalbașa (foto sus) a încasat 12.525 lei ca profesor asociat la „Medicina“ din Galați și Sicilia.

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă