Instituศia care decide cine poate primi pensie de invaliditate, modul în care se face recuperarea ศi reinserศia profesionalฤ a persoanelor pensionate pe caz de boalฤ – a devenit sufocatฤ de nereguli ศi ilegalitฤศi, conform unui raport la Curศii de Conturi.
Institutul Naศional de Expertizฤ Medicalฤ ศi Recuperare a Capacitฤศii de Muncฤ (INEMRCM) deศine un laborator performant, care totuศi nu este încฤ acreditat , conform regulamentelor. Nimeni nu se deranjeazฤ sฤ rezolve aceastฤ situaศie. Lipsa acreditฤrii este acoperirea pentru ca analizele sฤ fie redirecศionate la o firmฤ privatฤ.
Concret, conducerea INEMRCM redirecศioneazฤ o bunฤ parte din analize cฤtre un laborator privat, mai exact Centrul Medical Panduri. Mai mult, sursele din interior susศin cฤ ศefii instituศiei, directorul medical ศi directorul general, ar face presiuni asupra angajaศilor care se opun efectuฤrii analizelor la centrul privat. Contactatฤ de “România Liberฤ”, Simona Cฤpraru, director medical, a refuzat sฤ comenteze acuzaศia, trimiศându-ne pentru informaศii la biroul de presฤ al Casei Naศionalฤ de Pensii Publice (CNPP), instituศie de care aparศine INEMRCM.
Explicaศia Casei de Pensii: la privat e mai ieftin
Biroul de presฤ al Casei de Pensii nu a negat faptul cฤ o bunฤ parte a analizelor se fac la un laborator privat, explicaศia fiind urmฤtoarea: la privat e mai ieftin decât la laboratorul propriu al INEMRCM. “În cadrul laboratorului de analize medicale al INEMRCM sunt efectuate toate analizele uzuale necesare evaluฤrii capacitฤศii de muncฤ. O serie de analize speciale, care au o pondere mai micฤ (…), se efectueazฤ la un laborator privat, deoarece costul cu aceste analize ar fi mai mare dacฤ ar fi efectuate în laboratorul propriu, comparativ cu un laborator privat”, a rฤspuns CNPP pentru “România liberฤ”.
De asemenea, CNPP a explicat motivul pentru care analizele la laboratorul privat sunt mai ieftine decât la INEMRCM: “S-a ales analiza TSH (hormon de stimulare tiroidianฤ), determinarea de laborator cea mai frecventฤ. În cursul lunii octombrie au fost solicitate 45 de astfel de analize. Preศul per analizฤ este de 25 de lei la laboratorul privat.
Reactivii pentru aceastฤ determinare sunt sub formฤ de kituri, un kit conศine 200 de teste ศi costa în martie 2015, când s-a fฤcut ultima analizฤ cost-eficienศฤ, 2.502 lei. Prin urmare, o operaศie matematicฤ simplฤ aratฤ cฤ o determinare a TSH-ului ar costa 12,5 lei. Deoarece, din momentul deschiderii kit-ului valabilitatea lui este de 30 de zile, iar numฤrul maxim de solicitฤri a fost în luna octombrie de 45, rezultฤ cฤ cele 155 de teste rฤmase nelucrate din kit sunt pierderi (155 x 12,5 = 1.937,5), astfel aceste pierderi cresc preศul per analizฤ efectuatฤ”.
Curtea de Conturi acuzฤ plฤศi ilegale
Curtea de Conturi nu este de acord cu explicaศiile Casei de Pensii ศi vorbeศte, într-un raport din noiembrie 2016, despre “plฤศi nelegale reprezentând diferenศa de preศ aferentฤ unor investigaศii paraclinice facturate de cฤtre SC Centrul Medical Panduri SRL, la preศuri mai mari decât cele stabilite pentru laboratorul de analize medicale din cadrul structurii organizatorice a INEMRCM”. “Totodatฤ, în perioada 2013 – octombrie 2016 au fost efectuate plฤศi cฤtre SC Centrul Medical Panduri SRL în sumฤ de 216.432 lei pentru diferite investigaศii paraclinice”, se aratฤ în procesul-verbal de constatare al Curศii de Conturi.
“Investigaศiile paraclinice puteau fi efectuate în cadrul laboratorului de analize propriu la un preศ mult mai mic decât cel plฤtit furnizorului”, concluzioneazฤ Curtea de Conturi în urma controlului efectuat la INEMRCM.
Pensionฤri contestate
O mizฤ importantฤ a INEMRCM este ศi soluศionarea contestaศiilor referitoare la deciziile de încadrare sau neîncadrare într-un grad de invaliditate sau a revizuirilor periodice a persoanelor pensionate pe caz de boalฤ.
Urmare a întocmirii unor decizii eronate privind acordarea pensiei de invaliditate, au existat mai multe sesizฤri ale unor ilegalitฤศi.
Existฤ chiar ศi o decizie a CEDO favorabilฤ unei femei care a contestat decizia INEMRCM.
Nereguli administrative
Cu toate cฤ INEMRCM este stipulat prin lege drept o instituศie publicฤ cu personalitate juridicฤ ศi autonomie ศtiinศificฤ, Institutul funcศioneazฤ ca un spital cu patru secศii clinice medicale, dintre care una de recuperare, fฤrฤ sฤ figureze în lista de spitale recunoscute de Ministerul Sฤnฤtฤศii conform Legii nr. 95/2006.
O altฤ problemฤ e faptul cฤ, în aceeaศi secศie, sunt internate persoane cu afecศiuni cardiace, psihice, oncologice, insulino-dependente, reumatice ศi gastroenterologice.
Casa Naศionalฤ de Pensii susศine însฤ cฤ: “În -INEMRCM se interneazฤ, prin programare, bolnavi cu afecลฃiuni cronice stabilizate sau sechele cronice ale unor boli sau accidente pentru evaluarea capacitฤลฃii de muncฤ sau pentru tratament recuperator ลi nu pacienลฃi cu afecลฃiuni în stare acutฤ. Asistenลฃa medicalฤ a bolnavilor internaลฃi este asiguratฤ, atât pe parcursul activitฤลฃii de zi, cât ลi în cursul gฤrzilor, de medici specializaลฃi în expertiza medicalฤ a capacitฤลฃii de muncฤ.
Conform programelor de pregฤtire prin rezidenลฃiat ลi a ariei de competenลฃฤ stabilitฤ de Ministerul Sฤnฤtฤลฃii ลi Colegiul Medicilor din România, medicii specializaลฃi în expertiza medicalฤ a capacitฤลฃii de muncฤ sunt pregฤtiลฃi ลi au competenลฃฤ pentru activitatea clinicฤ din cadrul secลฃiilor clinice INEMRCM, iar activitatea de gardฤ este avizatฤ ลi de Ministerul Sฤnฤtฤลฃii.
De asemenea, în cadrul INEMRCM îลi desfฤลoarฤ activitatea medici din diferite alte specialitฤลฃi (cardiologie, neurologie, psihiatrie etc.) care pot acorda asistenลฃฤ de specialitate, dupฤ caz. Întreaga activitate clinicฤ, inclusiv cea privind rezolvarea urgen-ลฃelor medicale este reglementatฤ prin proceduri de lucru interne.”