16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Laboratorul de făcut bani al lui Lucian Georgescu. Ministrul Cercetării, acuzat...

EXCLUSIV. Laboratorul de făcut bani al lui Lucian Georgescu. Ministrul Cercetării, acuzat că a deturnat în conturile sale banii cuveniți Universității „Dunărea de Jos“ din Galați | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

PFA-ul noului membru al Guvernului Tudose a derulat 118 contracte de prestări servicii și a încasat banii din contracte cu Laboratorul Credențial, înființat cu 700.000 lei de la Ministerul Educației, acuză Curtea de Conturi.

La un control efectuat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați de o echipă de inspectori de la Curtea de Conturi Galați au fost descoperite mai multe nereguli, dar, dincolo de mărunțișurile de natură contabilă, a ieșit la iveală și cum se pot face afaceri în instituțiile de învățământ superior românești. Mai precis, un profesor universitar este acuzat că a încasat sume consistente din analize de laborator efectuate cu echipamentele universității. Cel vizat de acuzațiile Curții de Conturi este prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos“ și noul ministru al Cercetării în Guvernul Tudose.  



 

Inspectorii au raportat, într-un document din martie anul acesta, mai multe nereguli în modul de administrare a Laboratorului Credențial din cadrul Centrului Regional de Cercetare și Monitorizare a Calității Mediului de la Facultatea de Științe și Mediu, al cărui decan este profesorul Lucian Georgescu. Spre exemplu, inspectorii de audit au constatat că Universitatea „Dunărea de Jos“ i-a închiriat practic Laboratorul Credențial profesorului Georgescu, la suma modică de 500 lei/lună, printr-un contract de comodat. Inspectorii acuză conducerea  Universității „Dunărea de Jos“ că nu a administrat eficient Laboratorul Credențial, care fusese înființat în baza unei finanțări de 709.400 lei, bani alocați de la bugetul Ministerului Educației, pentru că, în loc să fie încheiate contracte de cercetare care să fie efectuate în respectivul laborator și banii să revină instituției de învățământ superior, toate aceste oportunități financiare au fost lăsate la îndemâna  profesorului Georgescu.

Prestări servicii cu laboratorul universității

În decizia din martie a Curții de Conturi se spune că lipsa de eficiență de dato­rează „încheierii de contracte de dare în folosință gratuită a Laboratorului Credențial în favoarea PFA Lucian Georgescu, din anul 2010 până în prezent, care a folosit activul respectiv pentru activități economice în beneficiul propriu, rezultate din contracte de prestări servicii încheiate cu operatori economici. De exemplu, angajamente încheiate cu SC Apă Canal SA Galați pentru efectuarea serviciilor de analiză fizico-chimică a apelor uzate și nămolului rezultat din epurarea acestora, precum și pentru emiterea rapoartelor de încercări aferente acestor analize, care s-au derulat în perioada 2014-2016 și din care PFA Georgescu Lucian, în calitate de prestator, folosind baza materială a Laboratorului Credențial, a încasat suma de 132.540,40 lei“.

În urma verificărilor încrucișate efectuate de Curtea de Conturi la Agenția pentru Protecția Mediului Galați, s-a descoperit că în perioada 2014-2016 Laboratorul Credențial a emis rapoarte de încercări pentru 118 diverși beneficiari, de la fabrica de ulei „Prutul“ și rețelele „Kauf­land“ și „Selgros“ la firma de construcții „Vega 93“.

Inspectorii afirmă că acești bani trebuiau încasați de Universitatea „Dunărea de Jos“, proprietara Laboratorului Credențial și angajatorul profesorului Georgescu, nu de PFA-ul acestuia din urmă.

„În două din cazurile enumerate, și anume SC Apă Canal SA Galați și Serviciul Public Ecosal Galați, PFA Georgescu Lucian a încasat suma de 217.762,32 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de analiză fizico-chimică a conținutului unor deșeuri, ape uzate, în vederea determinării impactului asupra mediului ambiant, venituri care s-ar fi cuvenit Universității Dunărea de Jos Galați, ca titular al bazei materiale și angajator al resursei umane“, se arată în decizia Curții de Conturi.    

Lucian Georgescu: „Am contestat decizia Curții de Conturi“

Profesorul Lucian Georgescu a declarat pentru „România liberă“ că nu este de acord cu ceea ce susține Curtea de Conturi și a menționat că a contestat decizia la București.

„Bineînțeles că nu sunt de acord cu aceste constatări ale Curții de Conturi. Le-am contestat și eu, le-a contestat și universitatea, există un punct de vedere al Curții de Conturi de la București, dar nu știu ce cuprinde, pentru că abia a fost trimis“, ne-a declarat Lucian Georgescu.

Conducerea Universității „Dunărea de Jos“ a refuzat să ne ofere un punct de vedere.

Însă șeful unuia din compartimentele administrative ale universității ne-a declarat că nu vede nimic rău în faptul că Laboratorul Credențial i-a fost închiriat profesorului Lucian Georgescu, pentru în cursul zilei studenții își fac orele de laborator, iar PFA Georgescu lucrează în afara orelor.    

Depăsare sau complicitate?

 Inspectorii de audit acuză conducerea Universității Dunărea de Jos că a tolerat cu o indiferență crasă aceas­tă situație, semnând chiar corespondența cu firmele cu care avea contract PFA Georgescu Lucian. Inspectorii acuză „lipsa de preocupare a conducerii universității cu privire la utilizarea Laboratorului Credențial în beneficiul personal al PFA Georgescu Lucian, aspect cunoscut de reprezentanții legali ai Universității Dunărea de Jos (domnul rector, conducătorul Direcției Management Financiar, șeful Compartimentului Juridic), care au semnat corespondența purtată cu Apă Canal SA, fără a constata încălcarea prevederilor Regulamentului Intern al Universității“.

 

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă