13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportFormula 1Dezvăluire: Terenul de sub cartierul ANL din Voluntari, executat de Nelu Iordache,...

Dezvăluire: Terenul de sub cartierul ANL din Voluntari, executat de Nelu Iordache, pentru datoriile Primăriei

Câteva zeci de familii care şi-au construit case pe terenuri concesionate de la Primăria Voluntari s-au trezit -executate silit de firma Romstrade. Motivul: un contract de lucrări publice pe care instituția condusă de Florentin Pandele nu l-ar fi plătit. Nelu Iordache vizează şi alte imobile, printre care o grădiniţă şi chiar sediul Primăriei.

Claudia Marinescu s-a trezit peste noapte cu terenul executat silit. Nu în contul vreunei datorii personale, ci pentru o datorie a Primăriei Voluntari. Femeia a contractat un credit ipotecar cu ajutorul căruia urma să i se construiască o casă prin Agenția Națională pentru Locuințe, în cartierul “Henri Coandă” din Voluntari. Terenul de sub casă urma să-l primească în concesiune pe o perioadă de 99 ani, după finalizarea construcției. În loc să se mute în casă nouă, însă, nici măcar nu mai are acces la propriul teren. Acesta este deja executat silit de către Societatea Civilă Profesională de Exe-cutori Judecătorești “Dobra, Coșoreanu&Asociații”. Motivul: o datorie de peste 51 de milioane lei, pe care Primăria Voluntari o are de achitat către firma Romstrade SRL, pentru lucrări de utilitate publică.

“Am ajuns într-o situație jalnică. Mi-au executat ilegal terenul de sub casă și a fost făcută notificare la Oficiul de Cadastru. Nu știu cum au reușit. M-am săturat. Plătesc chirie acolo unde stau, plătesc rate la bancă pentru o casă în care nu locuiesc, pentru că nu e finalizată, îmi cresc singură copilul. Muncesc de îmi crapă capul”, spune Claudia -Marinescu pentru RL. Nu știe ce se va întâmpla cu terenul de sub casa la care visase: “Pot să facă ce vor. Pot să ceară sume incomensurabile pe terenul ăla. Sau pot să pună niște condiții absurde. Și, dacă nu pot să le plătesc terenul, nu știu ce s-ar putea întâmpla”.

În aceeași situație se mai află alte 85 de familii din cartierul ANL “Henri Coandă”. În plus, la cererea firmei lui Iordache au mai fost executate atât fostul, cât și actualul sediu al Primăriei Voluntari, o grădiniță, plus câteva terenuri intravilane a căror suprafață totală este de aproximativ 60.000 mp.

Contract de 40 de milioane de euro, ţinut la secret

Cum s-a ajuns în situația ciudată în care oameni fără nici o legătură cu contractul dintre Primăria Voluntari și firma lui Iordache să aibă de suferit? În septembrie 2015, exe-cutorul Ofelia Camelia Dobra a executat silit 105 terenuri ale administraţiei locale, în contul unei datorii de aproximativ 51 de milioane lei (în jur de 12 milioane de euro). Datoria ar fi fost acumulată după încheierea unui contract public atribuit firmei Romstrade în 2008, pentru executarea unor lucrări de “alimentare cu apă și moderni-zare străzi” în Voluntari. Valoa-rea lucrărilor a fost estimată atunci la o sumă cuprinsă între 158.000.000 lei și 208.000.000 lei, fără TVA, iar ofertele urmau să fie deschise pe 15 februarie 2008, ora 11.00, la sediul Primăriei.

De atunci au trecut peste opt ani, dar licitația apare în -continuare ca fiind în desfășurare în Sistemul Electronic de Achiziții Pu-blice (SEAP). Practic, instituţia condusă de Florentin Pandele nici măcar nu a făcut publice numele firmei câștigătoare și valoarea contractului. Un contract estimat la vreo 40 de mi-lioane de euro fără TVA din bani publici.

Finanțarea lucrărilor era asigurată printr-o linie de cre-dit de tip “credit furnizor”, care urma să fie accesată de către Romstrade în baza contractului cu primăria Voluntari. Adică firma încasa banii de la bancă, iar primăria rambursa sumele -direct băncii. Contractul cu Romstrade SRL a fost semnat pe 12 mai 2008, cu câteva zile înaintea alegerilor locale. -Ulterior, firma lui Iordache a primit un credit de peste 96 de mili-oane de lei, care trebuia -returnat eșalonat de Primăria Voluntari până în februarie 2011.

Primăria crește contractul, dar nu mai plătește

Conform anunțului de licitație, lucrările de alimentare cu apă și modernizare a străzilor aveau ca termen de execuție 18 luni de la semnarea contractului. Ceea ce înseamnă că urmau să fie finalizate la începutul anului 2010. Dar, în iunie 2009, primarul Pandele a semnat un act adițional prin care s-a prelungit termenul de finalizare. Prin același document s-a suplimentat și valoarea contractului cu suma costurilor generate de -creditul contractat de Romstrade, care a fost eșalonat până în 2014.

În ciuda suplimentării contractului, Primăria Voluntari a “uitat” să își mai plătească facturile. Astfel, contractul nefăcut niciodată public a ajuns în instanță. În august 2012, Iordache a solicitat judecătorilor să decidă să i se plătească de către Primăria Voluntari suma de aproximativ 63 de milioane lei, adică 14 milioane euro. Banii reprezentau facturi neachitate, penalități și costuri asociate creditului.

Înțelegere dubioasă în instanță pe 50 de milioane

Abia a început procesul la Tribunalul Ilfov, că la dosar a fost depus un contract de tranzacție încheiat între firma Romstrade și Primăria Voluntari, reprezentată de edilul Florentin Pandele și directorul economic Eugen Simion. Prin acest contract, Primăria îşi lua angajamentul că va plăti eșalonat datoria. Dar nu integral, ci doar 50 din 63 de milioane de lei. Nelu Iordache a fost de acord să renunțe, practic, la 13 mili-oane de lei. Dar, astfel, procesul a încetat.

Trebuie făcută mențiunea că este imposibil de stabilit dacă, într-adevăr, Romstrade chiar avea de încasat de la Primăria Voluntari 63 de milioane, 50 de milioane, 24 de milioane sau nici un leu. Asta pentru că, de la bun început, instituţia condusă de Pandele a fost total opacă în legătură cu acest contract.

În orice caz, prin semnarea contractului de tranzacție, Romstrade se obliga ca în -cinci zile de la efectuarea primei plăți să demareze lucrările de remediere necesare pentru lucrările deja efectuate în baza contractului de execuție. Mai mult, firma se obliga să -inventarieze toate lucrările rămase de -executat, iar Primăria se angaja să prelungească termenul de execuție. Deși nici măcar nu se terminaseră toate lucrările, -unele din cele deja executate aveau nevoie de reparații.

În ciuda înțelegerii dintre Romstrade și Primăria Voluntari, firma lui Nelu Iordache a tocmit executori judecătorești ca să execute instituţia condusă de Pandele, susținând că aceasta nu s-a ținut de cuvânt.

Avocatul ANL-iștilor acuză un blat

Avocatul Viorel Dincă reprezintă un grup de 25 de persoane afectate de executare. Acesta consideră că tranzacția asumată în fața Tribunalului Ilfov nu intră în bunele practici ale unei autorități publice. „Bunele practici implică faptul că, atunci când te judeci cu cineva pe o sumă așa mare, să faci și mama recursului. Pe mine, dacă m-ar da Primăria în judecată, pun pariu că nu ne înțelegeam în veci. E dubioasă în sine tranzacția respectivă și trebuie cercetat. Dacă proiectul de tranzacție a trecut prin Consiliul Local, cine a strigat «ura!» să răspundă”, a spus Viorel Dincă.

Un alt avocat consultat de “România liberă” a spus, sub anonimat, că în cazul în care Primăria nu își plătește datoria, un expert va evalua fiecare teren în parte. „Executorii pot să pună și în vânzare aceste terenuri. Multe case nu sunt intabulate. În cartea funciară este prins numai contractul de construire. Teoretic, e inexistent imobilul în construcție, pentru că acesta se intabulează numai când e finalizată casa și semnezi cu primăria un proces-verbal de predare-primire a terenului. Atunci, dacă eu adjudec un lot, în procedura executării silite, terenul se dă liber de sarcini. Executorul îl curăță și îl vinde la licitație fără sarcini. Omul rămâne cu ochii în soare”, a explicat avocatul.

Care este reacția executorilor judecătorești „Dobra, Coșoreanu&Asociații”? „Din păcate, nu vă putem răspunde dacă nu sunteți parte în dosar. Nu vă pot răspunde”, a spus unul dintre reprezentanții firmei. Întrebat ce se va întâmpla cu terenurile oamenilor în urma executării, același reprezentant a spus că „sunt documente și informații cu caracter confidențial”. Și a continuat: „Nu vă pot răspunde. Privesc doar părțile din dosar. La orice întrebare pe care o să mi-o puneți, o să am același răspuns. Din păcate, nu vă pot spune nici numele meu. N-am declarat nimic”.

Executarea silită, suspendată temporar în instanță

În ceasul al doisprezecelea, Primăria Voluntari a atacat în instanță executarea silită a terenurilor. Singurul reprezentant al instituţiei care a stat de vorbă cu “România liberă” a fost arhitectul-șef, Dragoș Stelniceanu. „Acțiunea de executare e supusă cenzurii instanței. Instanța a văzut că nu sunt motive certe pentru care să rămână sechestrul pe bunuri. Executarea s-a suspendat provizoriu. Acum, dosarul urmează să se judece pe fond”, ne-a declarat Stelniceanu.

Așa cum arătam mai sus, nici măcar nu e clar despre câţi bani este vorba. „Nu e o datorie lichidă și exigibilă. Primăria a plătit. Nelu Iordache a apreciat că acele sume provin din altă parte a contractului, nu din partea tranzacției. S-a făcut o tranzacție prin care el era obligat să facă reparațiile, iar noi să plătim un cuantum al datoriei către Romstrade. Noi am plătit, dar, culmea, am rămas și fără reparațiile făcute. Noi avem ordine de plată, dovadă plecată din trezorerie către firma Romstrade, pentru acel contract de tranzacție”, a completat arhitectul-șef.

Acesta a insistat că Primăria Voluntari ar fi plătit tot: „Am plătit toată suma în august 2015, înainte de somație. Chiar mai mult am plătit! Nu e vorba că mai avem de dat vreun ban acestei firme, chiar avem de recuperat. Vă asigurăm că toată suma a fost plătită în integralitate. Au executat lucrări, dar în perioada de garanție s-au mai deteriorat și urmau să le repare. Orice firmă serioasă care face lucrări de drumuri, în situația în care apar o serie de neconformități, are obligația să le repare. Lucru pe care nu l-a făcut”, a punctat Dragoș Stelniceanu.

Abonat la bani publici. Contracte de 1,3 miliarde de euro pentru Romstrade

Firma Romstrade SRL a obținut, singură sau în asociere cu alte societăți, în perioada 2007 -2012, nu mai puțin de 49 de contracte publice, evaluate la peste 1,3 miliarde de euro. În decembrie 2012, Nelu Iordache a fost arestat preventiv la cererea procurorilor anticorupție, care l-au acuzat de deturnare de fonduri europene. În martie 2007, Primăria Voluntari a anunțat organizarea unei licitații pentru proiectarea și executarea unor străzi în cartierul Pipera. Condițiile impuse în caietul de sarcini erau greu de atins pentru agenții economici. De exemplu, firmele care doreau să primească contractul trebuia să aibă încheiate contracte în anteriorii trei ani în valoare de minimum 77 de milioane de lei, dar și un contract de credit furnizor în valoare de 12,5 milioane lei, al cărui obiect a fost execuția de lucrări similare. Licitația a fost restrânsă, prin limitarea numărului la cinci, maximum șase agenți economici invitați să prezinte oferte. Au fost primite trei oferte, iar contractul în valoare de peste 200 milioane lei a fost atribuit firmei Romstrade. Deși contractul a fost atribuit în aprilie 2007, anunțul a fost publicat abia în noiembrie 2008.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă