20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportFormula 1Soții Grasu, baronii Salvării: Șefii Ambulanței București-Ilfov, sponsorizați de firma cu care...

Soții Grasu, baronii Salvării: Șefii Ambulanței București-Ilfov, sponsorizați de firma cu care instituția de stat făcea afaceri. Firma SODEXO a virat 10.000 de lei în conturile asociației soților Alis și Cristian Grasu | DEZVĂLUIRE RL

În 2010, dr. Alis Grasu era directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), iar soțul ei, dr. Cristian Grasu, era director medical. SABIF avea un contract cu firma SODEXO PASS ROMÂNIA SRL, având drept  obiect distribuția de tichete de masă către angajații instituției. În același timp, firma SODEXO era sponsor al asociației soților Grasu.

Familia Grasu este o familie importantă în Sănătatea românească. Mai precis în medicina de urgență. Dr. Cristian Grasu este medic și secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dr. Alis Grasu este șefa Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF).

El este născut în Teleorman, ca și președintele PSD, Liviu Dragnea. Ba, mai mult, sursele „României libere” spun că cei doi sunt apropiaţi. Presa a scris că a fost propulsat secretar de stat  pentru a fi o contrapondere la Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu care liderul pesedist este într-un conflict deschis. Scopurile șefului PSD ar fi, potrivit surselor noastre, de a-i reduce din influenţă medicului palestinian și a aduce sub controlul social-democrat o parte consistentă a afacerilor din  domeniul sanitar.

Cert este că Cristian Grasu îi datorează cariera lui Raed Arafat, fără ca asta să însemne că-i este de-a pururea recunoscător. Din contră. Cei doi sunt astăzi într-un conflict deschis, asupra căruia vom reveni.

Dr. Alis Grasu este în fruntea Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov de ani buni. O perioadă, soţul său a fost director medical la aceeași instituţie. 

Visul lui Raed Arafat s-a împlinit

Perioada octombrie-no-iembrie 2008 este foarte importantă pentru ascensiunea celor doi. Atunci, Ministerul Sănătăţii a efectuat controale la Serviciul de Ambulanță București și la cel din Ilfov, care erau la vremea respectivă entități diferite.  

În urma acestor controale au fost demiși cei doi manageri: dr. Ovidiu Cismaru, de la București, și dr. Dorel Busuioc, de la Ilfov. Ulterior, șefia Serviciului de Ambulanță București a fost preluată de dr. Alis Grasu, iar conducerea celui din Ilfov de dr. Cristian Grasu. Sursele noastre spun că un rol important în numirea celor doi l-a avut chiar dr. Raed Arafat, care avea, la acea vreme, un vis: să unească cele două entități, pentru a-și extinde influența asupra unui „teritoriu” mai mare. 

Vis care i s-a îndeplinit rapid. În decembrie 2009 a fost creat Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), „prin reorganizarea Serviciului de Ambulanţă al municipiului București, Staţiei Centrale de Transport Sanitar și Ambulanţă Aeriană București și a Serviciului de Ambulanţă al judeţului Ilfov, care se desfiinţează”. Asta scrie în Hotărârea de Guvern 1562/2009, semnată de fostul premier Emil Boc și de fostul ministru interimar al Sănătății, Adrian Videanu. 

Surse din Sănătate susțin că nu este întâmplător faptul că Raed Arafat a promovat actul normativ prin Guvern într-o perioadă în care nu exista ministru plin. Videanu, un slab cunoscător al domeniului medicinei de urgență, nu a opus nicio rezistență.

După crearea SABIF, dr. Alis Grasu a devenit manager interimar, iar în Comitetul Director a fost numit și dr. Cristian Grasu, pe poziția de director medical interimar. Ulterior, a dat concurs pentru a deveni director plin, iar soția sa, în calitate de manager, a aprobat înscrierea acestuia la concurs și, ulterior, numirea pe post.  

Asociația Societatea de Salvare București, profit consistent din primul an

În 2010, Alis și Cristian Grasu au înfiinţat Asociația Societatea de Salvare București (ASSB), pe care acesta din urmă o descrie, pe pagina de LinkedIn, drept „organizaţie profesională reprezentând categoriile profesionale din serviciile de ambulanţă”.

„România liberă” a descoperit însă că ASSB a fost folosită de familia Grasu pentru a atrage sponsorizări, din partea unor firme care aveau contracte cu… Serviciul de Ambulanță  București Ilfov.

O astfel de firmă este Sodexo, specializată în distribuția de tichete de masă. Pe 14 septembrie 2010, Sodexo Pass România SRL a virat în contul Asociației „Societatea de Salvare” suma de 10.000 lei, în baza unui contract de sponsorizare. Acest lucru reiese din extrasul contului ASSB intrat în posesia „României libere”(vezi facsmile).

Foarte important de precizat că 2010 a fost un an destul de profitabil pentru soții Alis și Cristian Grasu. Potrivit „Contului de profit și pierdere la data de 30 septembrie 2010” al Asociației Societatea de Salvare București (ASSB), veniturile totale au fost de 56.082 lei, cheltuielile de 19.834 lei, ceea ce înseamnă un profit total de 36.248 lei, în condițiile în care pierderile au fost zero. 

Ce a răspuns dr. Grasu

„România liberă” a întrebat-o pe dr. Alis Grasu de ce a acceptat ca Asociația Societatea de Salvare București să primească donații de la firma Sodexo, din moment ce această firmă avea contract cu SABIF pentru tichete de masă.

Medicul a evitat un răspuns direct la această întrebare. „Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) nu are nici o calitate și nici o implicare în  gestionarea fondurilor Asociației Societatea de Salvare București (ASSB), entitate non-profit”, ne-a răspuns dr. Alis Grasu. 

Mai mult, ea a susținut că nu a făcut și nu face parte din Consiliul Director ASSB, drept pentru care „nu a avut niciun rol în acceptarea unor donații, nu are cum să accepte sau să refuze donațiile efectuate de un terț în contul altei entități cu personalitate juridică, respectiv în contul ASSB“. 

În realitate, informația că este membru-fondator al ASSB, împreună cu soțul ei, a fost însă eludată.  

Miza războiului cu Raed Arafat

În 28 ianuarie a.c., dr. Cristian Grasu a fost numit de premierul Sorin Grindeanu în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății. La momentul numirii, el lucra în minister ca director al unui proiect realizat cu Banca Mondială. 

În presă au apărut informații pe surse că Liviu Dragnea vrea să mute din atribuțiile lui Raed Arafat de la Departamentul pentru Situații de Urgență la Ministerul Sănătății. Primul pas ar fi mutarea Centrului Operativ pentru Situații de Urgență la Ministerul Sănătății. Această structură funcționează acum ilegal la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după cum a stabilit Corpul de Control al Guvernului Dacian Cioloș: „Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (denumit în continuare „COSU”), înființat în 2005 ca structură funcțională în cadrul Ministerului Sănătății, își desfășoară activitatea, în realitate, în cadrul Centrului operațional național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, situat în sediul Ministerului Afacerilor Interne”.

Problema este că IGSU plătește pentru cheltuielile pentru desfășurarea activității acestui centru, deși legea spune că Ministerul Sănătății ar trebui să facă acest lucru. 

Războiul dintre Cristian Grasu și Raed Arafat s-a încins în 2016, când, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, primul protesta împotriva încercărilor „repetate ale DSU”, prin secretarul de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea Serviciilor de Ambulanță Județene din România.

„Am înţeles şi am susţinut acţiunile integrate în situaţii de urgenţă timp de 8 ani. Serviciile de Ambulanţă Judeţene au asigurat 61% din intervenţii. E timpul să spunem adevărul: 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld. lei rezolva anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ rezolvă 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 milioane lei. O minimă analiză de eficiență relevă ce e mai bine pentru România”, declara, la acea vreme, dr. Cristian Grasu.  

Prietenii cu atribuții de control ai familiei Grasu

Alis și Cristian Grasu sunt în relații foarte apropiate cu angajații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov cu atribuții financiare și de control. 

Elena Parfene este auditor intern al SABIF. În trecut a fost auditor la Curtea de Conturi. În perioada 16 februarie 2009-30 martie 2009 a făcut parte dintre cei care au efectuat un control la Serviciul de Ambulanță Ilfov, înainte de contopirea lui cu cel din București. Pe vremea când era condus de dr. Cristian Grasu. Acest control a fost la doar câteva luni după cel al Ministerului Sănătății, în urma căruia au fost demiși șefii de la București și Ilfov,  dr. Ovidiu Cismaru și dr. Dorel Busuioc, lăsând locurile libere pentru soții Grasu.  

În timp, între dr. Alis Grasu și Elena Parfene s-a cimentat o relație de prietenie. Sursele RL spun că, pe vremea când lucra la Curtea de Conturi, Parfene venea adeseori la sediul -SABIF pentru a se întâlni cu dr. Grasu. 

De altfel, în februarie 2015, Elena Parfene a fost angajată la SABIF, „prin concurs, pe post de auditor  public intern – conform contractului individual de muncă nr. 2/12.02.2015”, după cum ne-a precizat însăși șefa SABIF. 

Cel mai problematic caz este cel al Liontinei Crişan. Aceasta a fost director economic interimar la Serviciul de Ambulanță al Județului Ilfov, pe vremea când manager era dr. Cristian Grasu, a fost adusă auditor public la SABIF, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1 septembrie 2010-19 februarie 2012. 

În această perioadă, Liontina Crișan era și contabilă a Asociației Societatea de Salvare București (ASSB). Altfel spus, cea care trebuia să controleze managementul soţilor Grasu era plătită de aceştia pentru servicii de contabilitate.

În data de 30 noiembrie 2010, a emis o factură către ASSB în valoare de 1.428 lei pentru servicii de „verificare evidențe contabile” (vezi facsimil).
Întrebată în legătură cu acest lucru, dr. Alis Grasu a încercat ne trimită pe o pistă falsă: „La sediul SABIF nu există nici un înscris din care să rezulte că doamna Crișan Liontina a avut sau nu a avut, în respectiva perioadă,  vreun contract de muncă cu Asociația Societatea de Salvare București (ASSB)”.

Șefa SABIF a adăugat că, „nefăcând parte din Consiliul Director al ASSB, nu am angajat pe nimeni (nici pe doamna Crișan Liontina) la Asociația Societatea de Salvare București”.

Apoi, a pus la îndoială faptul că Liontina Crișan „ar fi avut, în respectiva perioadă, vreun contract de muncă cu Asociația Societatea de Salvare București”. „Deținerea respectivelor funcții la SABIF și ASSB ar fi fost legală, în temeiul art. 35 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), care prevede că «orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea»”.  

CURSURI CONTRA COST. Angajații Ambulanței București-Ilfov au umflat conturile șefilor lor 

Soții Alis și Cristian Grasu s-au preocupat și de perfecționarea profesională a angajaților  SABIF, fapt care a adus sume importante în conturile Asociației Societatea de Salvare București (ASSB). Cei doi au  organizat și chiar au predat cursuri pentru personalul de pe ambulanțe. Vara, cursurile aveau loc la Eforie, iarna, la Predeal, la Complexul Turistic „Tamina”. 

O inițiativă lăudabilă. Parțial. Cursurile nu au fost gratuite. Subalternii soților Grasu achitau taxele aferente în conturile Asociației Societatea de Salvare București (ASSB). Sumele erau cuprinse între 250 și 430 lei. Cel puțin asta  a fost valoarea taxelor  în septembrie 2013, când a fost organizată a XIV-a Conferință de  Medicină de Urgență.  

„Nici eu, nici soțul meu, dr. Grasu Cristian, nu am încasat onorarii plătite din fonduri SABIF pentru  cursuri organizate de ASSB”, ne-a răspuns dr. Alis Grasu.

În ciuda acestei declarații, în data de 29 noiembrie 2010, în conturile Asociației Societatea de Salvare București (ASSB) a intrat suma de 7.640 lei de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF),  obiectul menționat al  tranzacției fiind ”Încasare OP cursuri”(vezi facsimil pagina 7). Cu două săptămâni înainte, în 12 noiembrie 2010, SABIF virase tot în conturile ASSB 1.490 lei, reprezentând ”Cotizație octombrie 2010”.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

VIDEO. Protestatarii încearcă să ia cu asalt fabrica Tesla din Germania

Protestatarii se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla, care deschide o nouă unitate la Grueneheide, lângă Berlin. Aceștia s-au ciocnit cu...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă