11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportFormula 1Birocrația încurajează impostura academică. Cum au rămas Bogdan Licu, Mihai Stănișoară și...

Birocrația încurajează impostura academică. Cum au rămas Bogdan Licu, Mihai Stănișoară și Neculai Onțanu doctori împotriva voinței lor l DEZVĂLUIRE RL

Complicitatea dintre Academia Națională de Informații și membrii Comisiei de Științe Militare a permis unor personalități publice să își păstreze titlul de doctor, deși își exprimaseră dorința de a renunța la distincția academică.

În luna iulie a anului trecut, nouă persoane care au obţinut doctoratul la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ a SRI și care au fost acuzate de plagiat au anunțat că intenționează să renunțe unilateral la titlul academic. Lucru care nu s-a petrecut nici până azi.

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk, a cerut o explicație pentru această tergiversare, cu referire la cinci dintre cei care au dorit să renunțe la titlul de doctor. Răspunsul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării din cadrul Ministerului Educației arată câtă birocrație implică renunțarea de bunăvoie la o distincție obținută prin plagiat. 

„Academia Națională de Informații a transmis cererile de renunțare la titlul științific de doctor, în temeiul prevederilor OUG 94/2014, care modifică prevederile articolului 168 din Legea Educației Naționale, pentru domnii: Bogdan Licu (adjunct al procurorului României, n.red.), Adela Loredana, Loredana-Claudia Diaconescu, Neculai Onțanu (fost primar al sectorului 2) și Mihai Stănișoară (fost ministru al Apărării).

La articolul 168 s-au introdus două noi aliniate ce permit unei persoane care deține titlul științific de doctor  să renunțe la acesta, pe baza unei solicitări, iar Ministerul Edu­cației ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. La data la care cererea a fost admisă, 10 mai 2016, cele cinci persoane se aflau deja în situația mai sus invocată. Având în vedere că pentru domnii Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă procedura de analiză a tezelor s-a finalizat cu emiterea ordinului de ministru de retragere a titlului de doctor conferit prin ordine ante­rioare, iar Curtea Constituțională a României, prin decizia 624/2016, prevede la articolul 51 următoarele: «revocarea sau anularea actului administrativ, acesta nu poate opera decât în condițiile stipulate de lege, respectiv măsura nu poate fi dispusă decât de o instanță judecătorească».

Pe cale de consecință, Ministerul Educației nu a mai putut pune în aplicare prevederile articolului 168 de emitere a procedurii de renunțare la titlul de doctor. În aceste condiții, CNATDCU a pus în discuție continuarea analizei a cinci teze, iar Comisia de Științe Militare, Informare și Ordine Publică a fost îndrituită să constituie comisii de lucru pentru analiza respectivelor teze“.

Contestată de mediul academic

Profesorul Cristian Dogaru a explicat pentru „România liberă“ răspunsul primit: „Încercarea celor cinci de a renunța la titlul de doctor pe baza  articolului 168  din Legea Educației Naționale nu a avut sorți de izbândă. Astfel, CNATDCU a decis sa continue analiza lucrărilor de doctorat respective. Modificarea Legii Educației, prin care s-a introdus posibilitatea de a se renunța unilateral la diploma de doctor, a fost contestată puternic de mediul academic. Acum, demersul de retragere a titlurilor de doctor pentru persoanele în cauză pare a fi blocat la Academia Națională de Informații «Mihai Viteazu». Aceasta, ca instituție de învățământ superior ce a acordat respectiva diplomă, trebuia să prezinte un punct de vedere pe marginea sesizării.

În mod clar, Academia Națională de Informații a depășit termenul-limită de 30 de zile pentru a prezenta acest punct de vedere. Am aflat, de asemenea, că cei de la Comisia de Științe Militare blochează analiza sesizărilor invocând faptul că unii dintre membri sunt în stare de incompatibilitate“.    

Tergiversarea moarte n-are

Am stat de vorbă  cu colonelul Daniel Dumitru, membru al Comisiei. L-am întrebat de ce se tergiversează constituirea unor echipe de experți care să verifice tezele de doctorat. Colonelul a spus că există unele probleme, fără să intre în alte detalii.

Ne-a promis că vom fi contactați de noul președinte al Comisiei, profesorul Ioan Crăciun, de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I“ din Bucureşti. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Abia la începutul anului, fostul șef al Comisiei, Ștefan Eugen Prună – aflat în stare de incompatibilitate – a decis să se retragă.

De asemenea, am cerut un punct de vedere de la SRI trimițând o serie de întrebări, via e-mail, după o discuție telefonică domnului Gligore Mușat, persoană responsabilă cu difuzarea informațiilor publice.

Nu am primit niciun răspuns.

Florin Iordache, ultima victimă de pe o lungă listă

Ultimul an a fost foarte agitat în lupta împotriva plagiatelor. După patru ani de la acuzațiile revistei „Nature“, Victor Ponta a pierdut titlul de doctor. Fostul vicepremier Gabriel Oprea și fostul ministru de Interne Petre Tobă, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, nu mai sunt doctori după ce s-a constatat, oficial, că au plagiat. Ultimul pe listă, fostul ministru al Justiției Florin Iordache, a fost acuzat de RL că a plagiat masiv și din mai multe surse în teza de doctorat susținută la Chișinău.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă