13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Culisele afacerii „Belina”, plănuită și executată de Liviu Dragnea: De ce atacă,...

Culisele afacerii „Belina”, plănuită și executată de Liviu Dragnea: De ce atacă, de fapt, șeful PSD Direcția Națională Anticorupție | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

De câteva zile, liderul PSD este furios și amenință procurorii DNA – nu cu pistoale, ci cu “partidul și Parlamentul”. Atacul șefului social-democrat este, de fapt, o apărare în fața acuzațiilor (neoficiale, deocamdată) că s-ar afla în spatele afacerii “Belina”. Iar faptele confirmă acuzația: afacerea a fost demarată de către vicepremierul Dragnea, pusă pe picioare de miniștrii Plumb și Varga, girată de premierul Ponta și încheiată de către urmașul lui Dragnea la șefia Consiliului Județean Teleorman.


22 septembrie 2017:  BREAKING NEWS O nouă lovitură pentru Guvernul Tudose: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, în vizorul DNA, după ministrul Viorel Ilie. Cele două sunt acuzate în legătură cu trecerea insulei Belina din proprietatea statului la o firmă privată – VIDEO

Vicepremierul României, Sevil Shhaideh, este acuzată de abuz în serviciu, în dosarul Belina, a anunțat DNA. De asemenea, procurorii anticorupție cer aviz pentru urmărirea penală a deputatei Rovanei Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt alți doi demnitari din Guvernul Tudose aflați în vizorul DNA, după Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.  


„România liberă” prezintă întregul fir al afacerii, încă din 2013, când – la inițiativa vicepremierului Liviu Dragnea, susținut de miniștrii Lucia Varga și Rovana Plumb – a fost emisă o hotărâre de guvern prin care Apele Române transferau către CJ Teleorman un teren de aproximativ 80 de hectare pe malul Dunării. Locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea.

DNA: abuz în serviciu

Terenurile și clădirile aferente au fost închiriate ilegal, spune DNA, de către CJ Teleorman companiei Tel Drum, firmă presupus controlată prin interpuși de către Liviu Dragnea. Ulterior, terenurile au trecut de la Tel Drum la firma Trident 51 SRL, care a fost preluată de Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Între timp, firma Trident 51 a renunțat la contractul încheiat cu Tel Drum. Domeniul de pescuit de la Belina a fost gazda partidei de pescuit a lui Liviu Dragnea și a fostului premier Sorin Grindeanu. 

Această afacere este investigată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Până în prezent, sunt acuzați de abuz în serviciu urmașul lui Liviu Dragnea de la șefia Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Adrian Gâdea, și Dorica Nela Iordan, fost inspector la Serviciul Financiar Contabilitate de la CJ Teleorman. În această afacere penală este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și Mircea Dumitrescu, fost administrator public al județului Teleorman. 



Gâdea a dat terenul companiei Tel Drum

Direcția Națională Anticorupție a anunțat printr-un comunicat de presă că a început ancheta penală împotriva trioului Gâdea, Iordan și Dumitrescu. Din ordonanța întocmită de procurori rezultă că, pe 16 ianuarie 2014, Ionuț Gâdea, în calitate de președinte al CJ Teleorman, ajutat de Mircea Dumitrescu, a încheiat cu firma Tel Drum și o persoană fizică trei contracte prin care a închiriat 80 de hectare din Insula Belina și Brațul Pavel al fluviului Dunărea. Contractele acopereau o perioadă de zece ani, la prețuri cuprinse între 1.900 lei pe an/ha și aproximativ 4.000 lei pe lună. Fără TVA. 

Procurorii susțin că acele contracte au fost încheiate „fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean”. Complet ilegal, dacă procurorii au dreptate.  Contractele au fost verificate în urma unui control financiar preventiv, tot pe 16 ianuarie, de inspectorul Dorica Nela Iordan, de la Serviciul Financiar Contabilitate al CJ. Deși știa că documentele sunt ilegale, aceasta le-a vizat. 
Fundamentarea, -asumată de Dragnea, Varga și Plumb

Dar cum s-a ajuns la încheierea contractelor de către CJ Teleorman? Pe 15 iulie 2013, conducerea Apelor Române a decis, printr-o hotărâre de Consiliu de Conducere, emiterea unui aviz favorabil pentru a transfera două imobile în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Opt zile mai târziu, CJ a emis o hotărâre prin care și-a exprimat acordul de a prelua imobilele „Insula Belina” și „Brațul Pavel”. Această hotărâre a fost girată de prefectul de Teleorman, Liviu Dumitrașcu. După această procedură, documentele au ajuns la Liviu Dragnea, atunci viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Din această poziție, Dragnea și miniștrii Lucia Ana Varga și Rovana Plumb au redactat o notă de fundamentare pentru emiterea unei hotărâri de guvern care să consfin-țească trocul dintre Apele Române și CJ Teleorman. 

Oficial, se pregătea un proiect social

Cei trei politicieni au justificat necesitatea emiterii unei hotărâri de guvern prin faptul că autorităţile administraţiei publice ale judeţului Teleorman sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului. În acest sens, Consiliul Judeţean Teleorman a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia (în cadrul pachetului de proiecte pentru etapa 2014-2020, cu finanţare din fonduri europene) fişa proiectului “Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării-Insula Belina-Braţul Pavel, comuna Seaca, judeţul Teleorman”.

Astfel, conform notei de fundamentare, pe Insula Belina și Brațul Pavel trebuia să fie implementat un proiect cu caracter social. Acesta cuprindea: o tabără de vară pentru elevi, tabără de creație pentru pictură și sculptură, complex sportiv de canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv și tenis. Trebuia să se mai construiască un complex turistic format din hotel, căsuțe, bazine de înot și pensiuni, pista de biciclete Seaca-Turnu Măgurele, port pentru ambarcațiuni ușoare și de croazieră, aquaparc, drumuri de acces și infrastructură rutieră, dar și amenajarea unei zone pentru plajă. 

Și turismul urma să se dezvolte

Prin acest proiect se urmărea creșterea locurilor de muncă, dar și a numărului de turiști. „Prin realizarea proiectului pe cele două insule se va diversifica oferta turistică în urma construirii unei infrastructuri turistice şi de agrement, se vor crea condiţii pentru tineri pentru petrecerea timpului liber, desfăşurarea de competiţii sportive, realizarea unor spaţii pentru desfăşurarea de evenimente culturale, sportive şi educative”, se mai menționează în nota de fundamentare. 

Cu o așa justificare asumată chiar de vicepremierul Liviu Dragnea, dar și de miniștrii Lucia Varga și Rovana Plumb, documentul a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern de către premierul de atunci, Victor Viorel Ponta. Documentul guvernamental a fost contrasemnat tot de inițiatorii afacerii. Adică de vicepremierul Liviu Dragnea, de Rovana Plumb – în calitate de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, dar și de Lucia Ana Varga, în calitate de ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.   

Gâdea: „Nu e, domnule, Dragnea acolo!“

Fostul președinte al CJ Teleorman, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Ionuț Adrian Gâdea a declarat pentru “România liberă că această afacere este perfect legală. O poziție perfect normală, câtă vreme secretarul de stat a girat toată povestea.

“Au fost doar niște contracte pe care -le-am preluat de la Apele -Române”

„Vă asigur că nu am făcut ceva ilegal acolo. Nu am făcut nimic ilegal acolo. Au fost doar niște contracte pe care le-am preluat de la Apele Române, odată cu preluarea imobilelor. Apele Române au avut niște contracte de închiriere pentru luciul de apă. Contractele au fost semnate în urma unor licitații organizate de Apele Române. La momentul la care au fost preluate conform hotărârii de guvern, CJ s-a subrogat în drepturile celor de la Apele Române. Când s-au făcut procesele-verbale de predare-primire de la Apele Române la CJ Teleorman, s-au preluat cărțile funciare și acele contracte de închiriere pentru luciurile de apă. Nu s-a făcut altceva decât s-au schimbat părțile contractante. La contracte nu s-a modificat nimic”, a spus Gâdea pentru RL.

“Contractele conțin -aceleași clauze” 

Întrebat de ce nu a organizat o nouă licitație pentru atribuirea contractelor, Gâdea a adăugat că, de fapt, „contractele conțin aceleași clauze stabilite în contractele rezultate în urma licitațiilor organizate de Apele Române. S-au încheiat pe aceleași sume de bani, pe aceeași perioadă de valabilitate. S-au schimbat doar părțile contractante. În rest nu s-a făcut nimic acolo”. 

Totodată, Gâdea susține (desigur, fără a invoca argumente decisive) că cele 80 de ha nu sunt controlate de Liviu Dragnea: „Nu aparțin lui Dragnea. Nu e, domnule, Dragnea acolo!”.

N-au mai fost bani de proiecte

Cât despre proiectul cu caracter social care urma să fie dezvoltat pe Insula Belina și Brațul Pavel, Gâdea se apără și susține că dorință a existat, dar nu a apărut nici o axă de finanțare europeană pentru proiectul descris în nota de fundamentare a Guvernului. În plus, a menționat că nu mai trebuia să facă licitație pentru a închiria terenurile către Tel Drum pentru că anterior o făcuse Apele Române. „Aceste imobile sunt în administrarea CJ Teleorman. Nu sunt proprietăți private. Nu au nici o legătură cu Dragnea. Repet, contractele au fost încheiate de Apele Române în urma unor licitații prin 2011.”    

FILIERĂ. Pe domeniul piscicol apare și Dragnea jr

O anchetă jurnalistică publicată de hotnews.ro arată că terenurile trecute de la Apele Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman au ajuns să fie luate în chirie de către Tel Drum SA. Dar Tel Drum a cesionat contractul firmei Trident 51, din Teleorman, societate care ulterior a fost cumpărată de Ștefan-Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. În februarie 2017, firma Trident 51 a renunțat la contractul de cesiune încheiat cu Tel Drum, mai anunță hotnews.ro. 

Firma Trident 51 a fost înființată în 2013 de Elena Copăceanu și Daniel Barac și avea ca obiect principal de activitate comerțul cu pește. După două luni, firma și-a deschis un magazin în Piața Centrală din Turnu Măgurele. În 2016, Daniel Barac a renunțat la părțile sociale în favoarea lui Marius Lucian Barac. Ulterior, capitalul social al firmei a fost mărit de la 200 lei la 400 de lei, iar jumătate din firmă a fost preluată de Ștefan-Valentin Dragnea. Firma este patronată de Copăceanu și Dragnea jr. În anul 2009, Copăceanu lucra pe postul de referent la Primăria Turnu Măgurele.

REACȚIE. Dragnea amenință DNA

La scurt timp după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat acuzațiile împotriva lui Adrian Ionuț Gâdea, președintele PSD a anunțat că este vizat de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, și că se așteaptă să fie anchetat pentru orice. Totodată, a ținut să precizeze că nu are vreo legătură cu Tel Drum.  „Mă aştept să fiu audiat de doamna Kövesi pentru orice e în ţara asta. Şi dacă plouă. De Tel Drum se vorbeşte de 12 ani. Au fost date din interiorul DNA informaţii ca să pornească acea anchetă. E a 12-a anchetă, nu am legătură cu acea societate, dar m-am cam săturat”, a declarat Liviu Dragnea la sfârșitul săptămânii trecute.  

Iritat că fosta lui soție, Bombonica Prodana, a fost chemată la DNA pentru audieri, Dragnea și-a pus niște întrebări și a transmis și amenințări voalate: „De ce a fost chemată la DNA? Pentru că a fost soţia mea. E trimisă în proces pentru că a fost soţia mea. Aştept să se deruleze evenimentele în continuare. Dacă cred că eu sunt amnezic, se înşală amarnic”. În legătură cu afacerea „Insula Belina”, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că a citit comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, dar fără efect. „Daţi-mi voie să vă spun că nu am înţeles nimic. E vorba de un teren care a fost transferat de la o autoritate publică şi când se transferă, se transferă cu drepturi şi obligaţii. Nu știu care e greșeala.”

MOȘTENIRE. Adrian Gâdea, urmașul lui Dragnea

Actualul secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării, Adrian Ionuț Gâdea, este fiul primarului pesedist Anghel Gâdea. Edilul conduce comuna Copăceni, din Teleorman, din anul 2009. Anterior, a fost viceprimar timp de nouă ani. Gâdea jr a fost promovat de Liviu Dragnea ca adjunct al Casei Județene de Pensii Teleorman. De aici, a fost transferat pe funcția de manager al Centrului de Sănătate și director al Căminului pentru Persoane Vârstnice, ambele din Furculești, județul Teleorman. 

Din anul 2013, Liviu Dragnea l-a lăsat pe Gâdea jr la șefia Consiliului Județean Teleorman, în locul său. A stat pe funcție până în decembrie 2016, când a fost ales deputat de Teleorman. A renunțat la mandatul de deputat în februarie 2017 pentru a fi numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Minister care decide cum se împart banii din Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă