O nouă lovitură pentru Guvernul Tudose: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, în vizorul DNA, după ministrul Viorel Ilie. Cum le apără pesediștii

de Roxana Petre , 22 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 18:44, 23 septembrie 2017
O nouă lovitură pentru Guvernul Tudose: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, în vizorul DNA, după ministrul Viorel Ilie. Cum le apără pesediștii

Vicepremierul României, Sevil Shhaideh, este acuzată de abuz în serviciu, în dosarul Belina, a anunțat DNA. De asemenea, procurorii anticorupție cer aviz pentru urmărirea penală a deputatei Rovanei Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt alți doi demnitari din Guvernul Tudose aflați în vizorul DNA, după Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.  


UPDATE 21.45: Partidul Mişcarea Populară cere demisia ministrului Sevil Shhaideh, necesară pentru a preveni situaţia în care un ministru în funcţie intră directă la închisoare, cum a fost cazul fostului ministru Relu Fenechiu. De asemenea, în același comunicat se mai precizează că toţi oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea ajung finalmente la DNA, motiv pentru care liderul PSD ar trebui să dispară din peisajul politic românesc. Citește mai multe aici.

UPDATE 21.30: Călin Popescu-Tăriceanu a amintit că începerea urmării penale împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh survine în plin scandal legat de activitatea procurorului Negulescu şi de controlul Inspecţiei Judiciare la CSM. Citește continuarea aici.

UPDATE 21.15: Deputatul Victor Ponta, fost premier al României, a scris, pe Facebook, că PSD se află într-un moment în care "ar trebui gândită o reacție" care să salveze partidul "chiar cu sacrificarea unora dintre liderii săi" și îl califică pe Codrin Ștefănescu drept "bufon". Citește mai multe aici.

UPDATE 20.30: Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la postul de televiziune România TV, referitor la începerea urmăririi penale pe numele lui Sevil Shhaideh şi al Rovanei Plumb că acestea nu ar trebui să demisioneze, precizând că "ţinta este Liviu Dragnea".

UPDATE 18.15: Petre Daea, despre Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, aflate în vizorul DNA: Sunt două colege prețioase pe care le respect

UPDATE 18.00: USR cere demisia vicepremierului Sevil Shhaideh, urmărită penal în dosarul Belina

UPDATE 17.05: Senatorul PSD Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, vineri, că situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh, pusă sub acuzare de DNA, va fi analizată luni în partid, el menţionând că va susţine ca aceasta să nu demisioneze, întrucât beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit Mediafax.

„Orice cetăţean din această ţară, indiferent că are funcţie de ministru, premier, parlamentar, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, e dreptul unui om. Această situaţie probabil că o vom analiza în partid luni, ne vom întâlni cu toţii”, a spus Stănescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

UPDATE 16.20:  Prima reacție a PSD privind acțiunea DNA împotriva miniștrilor Plumb și Shhaideh. Codrin Ștefănescu acuză DNA că urmărește eliminarea lui Liviu Dragnea și că fostul director al SRI, George Maior, "coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai are în sistem".


15.00  Sevil Shhaideh este cercetată pentru fapte petrecute în perioada în care era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Astfel, Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane - o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  

Direcția Națională Anticorupție apreciază că statul român a fost prejudiciat, prin lipsirea de dreptul de administrare asupra insulei Belina și brațului Pavel. Cum a trecut insula Belina de la stat în administrarea CJ Teleorman 

Insula Belina și brațul Pavel fac parte din  domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliul județean decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Prin urmare, în 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „Apele Române”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, motivând demersul prin construirea unui complex turistic și de agrement  „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Atunci, în luna noiembrie a anului 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern, mai explică procurorii. 

”Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Astfel, mai arată procurorii, Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului, a inițiat și promovat hotărârea de guvern ”cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În 27 noiembrie 2013, Guvernul adoptă hotărârea 943/2013, prin care insula Belina și brațul Pavel au trecut din domeniul public și din administrarea Apelor Române în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, a semnat nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern. În mod similar,  Ionela Vasile Stoian, șefa Direcției Juridice, din cadrul MDRAP, este acuzată că a sprijinit demersurile prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente. Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, mai susține DNA. 

Mariana Sanda Gheorghiu,  Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu, de la Biroul de Cadastru Teleorman, ar fi radiat contractele de închiriere către firme private ale unor părți din insulă și brațul Pavel, de către Apele Române, mai susțin procurorii anticorupție. 

De asemenea, DNA mai spune că, în forma finală a hotărârii de guverm adoptate, motivul trecererii celor două obiective în administrarea CJ Teleorman nu mai este realizarea unui complex turistic, ci reabilitarea și valorificarea cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel. 

În acest context, Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii. 

Amintim că și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, este cercetat de DNA, care așteaptă încuviințarea urmăririi penale de la aleși. Procurorii îl acuză pe Ilie că a măsluit un concurs de angajare la minister. ”Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arăta DNA, în luna august a acestui an.  11.25: Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la ieșirea de la DNA, că procurorii DNA i-au comunicat că are calitate de suspect, într-un dosar de corupție.

"Am fost chemată, solicitată. Am fost informată asupra calităţii procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitate de suspect şi mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. În acest moment,mi s-a adus la cunoştinţă această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am. O să analizez împreună cu avocatul documentele şi pentru ce sunt acuzată", a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, la ieşirea de la sediul DNA.


Potrivit Revista 22, procurorii de la DNA au făcut extinderea cercetărilor într-un dosar aflat de mai multe luni în atenția procurorilor anticorupție. Ar fi vorba despre un dosar în care se fac verificări cu privire la trecerea, în 2013, a unei suprafețe de teren din județul Teleorman din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Această trecere s-ar fi făcut, la momentul respectiv, prin adoptarea unei hotărâri de guvern în legătură cu care premierul de atunci, Victor Ponta, a fost audiat, la rândul lui, la DNA, zilele trecute, în calitate de martor.Ministrul Dezvoltării Regionale și vicepremierul Sevil Shhaideh este audiată, vineri dimineața, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), relatează Mediafax.

Întrebată în ce calitate a fost chemată, aceasta a refuzat să dea un răspuns, susţinînd că va vedea în momentul în care va ajunge în faţa procurorilor. La intrarea la audieri, Shhaideh a fost nevoită să aştepte la coadă pentru a putea ajunge la filtrul din sediul central DNA.

În ultima săptămână, au fost audiaţi la DNA foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, însă aceştia nu au precizat dosarul în care au fost chemaţi să dea explicaţii.

 

Pe aceeași temă:

 

 

Comentarii

 • hotu

  24 septembrie 2017 14:15

  Ce e asa de pacat sa iei un teren aflat in rezervatia Dunarii si sa il treci ca nu mai apartine de Dunare ci de Consiliul Judetean care il poate inchiria unui Teldrum pe bani marunti dar legali?

  raspunde comentariului
 • Jfxgf

  23 septembrie 2017 21:24

  Pacat c-au ucis-o pe Elena Ceausescu ca in locul ei au venit zeci de boarfe hoate . Macar Ceauseasca era singura .

  raspunde comentariului
 • lute

  23 septembrie 2017 21:21

  La puscarie cu hotii pesedisti ! si cu cei care-i favorizeaza !

  raspunde comentariului
  • Doru

   24 septembrie 2017 7:53

   Maine poimaine ti se poate intampla si tie. Nu intelegi ca de fapt Mafia-Sistemul te foloseste si apoi te arunca ca o masea stricata. Substratul la toate astea nu este taranul de Dragnea, ci legea raspunderii magistratilor , in care toti care au facut abuzuri vor plati efectiv , nu ca acum doar pe hartie.

   raspunde comentariului
   • Fane

    24 septembrie 2017 10:10

    Ce i se poate intampla ? Sa fure o insula ?

    raspunde comentariului
   • lute

    24 septembrie 2017 8:08

    Am inteles , e posibil ca drobul de sare sa ne pice in cap , asa ca hai sa tinem cu hotii .

    raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  23 septembrie 2017 8:24

  La Jilava, dar nu Sevil Gusti Lazar si Luluta Kovesi.Hotarirea de guvern nu este NELEGALA, deci de ce a fost chemata Sevil la DNA? CCR a spus clar ca justitia nu poate anula o HG, iar Luluta face iar mizeria NELEGALA pe care a facut-o si cu OUG 13, mai ales ca acum ea este acuzata de SANTAJ si de ABUZ chiar de procurorii de la Inspectia Judiciara, asa ca, impreuna cu Gusti Lazar, lanseaza DIVERSIUNEA Sevil pt ca prostimea sa uite repede de MIZERIA de la DNA. Legal, faptele lui Sevil nu sint infractiuni, spun avocatii, deci este clar ca din ianuarie asistam la o lupta surda intre PSD-ALDE, care au cistigat alegerile, si MAFIA din justitie si SRI, coordonata de Hansi Klaus, care vrea sa dea tara pe mina SOROSISTILOR de la USR, coordonati din umbra de sorosistul tehnoCREAT Ciolos.

  raspunde comentariului
 • Udrea

  22 septembrie 2017 22:03

  Dragnea, Shaideh si Plumb formeaza un grup de crima organizata.

  raspunde comentariului
 • Avocat

  22 septembrie 2017 20:28

  Domnul presedinte al senatorilor Tariceanu poate solicita CCR-ului demiterea DNA-ului si anularea dreptului la avize de urmarire penala a politicienilor alesi democratic.

  raspunde comentariului
  • DAAAAAAAAAA

   22 septembrie 2017 22:36

   .......SI SA-L PUPAM IN FU ND PE DOMNUL PRESEDINTE LIVIU DRAGNEAAAAA............

   raspunde comentariului
 • Misu

  22 septembrie 2017 19:21

  E clar! Iar umbla Soros cu marlanii! Asteptam sa apara agaricii deseara la Haznaua 3TV si la Guitza TV si sa latre!

  raspunde comentariului
 • Emil din Dublin

  22 septembrie 2017 19:19

  Da, dar sintem mindri ca sintem romani.Doamne mare-i imparatia . Oare tara asta merita ceea ce se intimpla?Fiecare merita ceea ce accepta.

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  22 septembrie 2017 18:37

  Una din ultimele zvâcniri ale Inchiziției care a fost prinsă cu preskuru împărtășit pe masă, fecioara cu crucea de fier lovește disperată cu cădelnița...

  raspunde comentariului
 • MUSTATA CU DUNGI

  22 septembrie 2017 17:59

  PUSCARIA VA MANANCA MA PSIDISTILORHEI MUSTATA UNDE ESTI MA PALMIER ZBURATORCU CE BANI AI CUMPARAT MA DOMENIU ALA MA MUSTATA?VINE SI PT TINE TIMPU SUBSEMNATULUI TE SI VAD IN DUNGI STAI CA INCEP DOAMNELE SA VORBEASCA

  raspunde comentariului
  • Doru

   24 septembrie 2017 7:57

   Domnule Mustata cu dungi, esti dus tare mai baiete. Cu tine vrea Sistemul sa construiasca tara asta ?

   raspunde comentariului
 • dorin valeriu

  22 septembrie 2017 17:43

  Mai lasati-ma cu prezumptia de nevinovatie deocamdata este suspiciune de vinovatie si pana la elucidarea acesteia un ministru cu simtul onoarei - in orice tara a UE - demisioneaza ! Si se prezinta in fata instantei ca orice cetatean si nu de pe pozitia de membru al guvernului ! Cu un alt statut in fata judecatorilor, nu incercand sa-i timoreze de la "inaltimea" functiei !i !

  raspunde comentariului
 • Cetateanul turmentat

  22 septembrie 2017 17:28

  Eu nu mai inteleg nimic...cum adica...daca un munte intreg trece din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a judetului iar Consiliul meu judetean inchiriaza muntele pe un pret mic dar legal unei firme cu actiuni la purtator la care nu se stie daca eu am sau nu actiuni dar spun ca nu le mai am...asta inseamna ca am furat?

  raspunde comentariului
 • catavencu

  22 septembrie 2017 16:58

  cred ca nici un guvern de dupa 1989 nu a dus lipsa de hoti, escroci, banditi etc. Pai guvernul lui Ceausescu era mic copil pe linga ce se fura acuma

  raspunde comentariului
 • ORGANIZARE

  22 septembrie 2017 16:29

  RUGAM PE TOTI ROMANII CU SPIRIT CIVIC SA IESIM IN STRADA SA APARAM LACUL BELINA IN CARE PESCUIESTE DOMNUL PRESEDINTE LIVIU DRAGNEA! Nu este al lui...cum nici Ceausescu nu avea lacurile de pescuit si padurile de vanatoare ale lui. Deci e o minciuna sfruntata a DNA-ului! IESITI SI SA APARAM STATUL DE DREPT SI PE OAMENII VALOROSI AI PATRIEI NOASTRE!

  raspunde comentariului
 • JOHNY DREPTATE

  22 septembrie 2017 15:30

  Vreau coada la intrarea la RAHOVA Iliescu Nas7case DrakNea Ghita Kakaliceanu tot PSD_ul etc. Base pentru schmbarea de atitudine, etc alti PDL isti

  raspunde comentariului
 • Bircea madea

  22 septembrie 2017 15:29

  CIUMA ROSIE,boala societății românești.sper să ajungă și băbătia asta unsuroasă la pușcărie lîngă mentorul ei.

  raspunde comentariului
 • Romanul patriot

  22 septembrie 2017 15:26

  TRAIASCA DNA! TRAIASCA SRI! TRAIASCA KOVESI! EI SUNT SALVAREA NATIUNII.

  raspunde comentariului
 • NEAMTU

  22 septembrie 2017 14:03

  TOTI IMBECILII SLUGARNICI, PUPINCURISTI DE PE LANGA PROSTUL NATIUNII DREAK-NEA SI PROSTARICEANU VOR AJUNGE LA PUSCARIE DIN TICALOSIE..

  raspunde comentariului
 • Beciul Domnesc

  22 septembrie 2017 13:52

  La multi ani cu executare pentru toata famiglia, inclusiv Daddy!

  raspunde comentariului
 • bebe

  22 septembrie 2017 12:56

  Toti din guvern s-au dat ********... adica lui Dragnea.

  raspunde comentariului
 • adrian

  22 septembrie 2017 12:13

  Hai si cu Daddyyyyyy!Forta DNA!Forta Codruta !PS Hai si cu Calin Anton !

  raspunde comentariului
 • Penali de cariera

  22 septembrie 2017 12:10

  Părea o doamna ce-l respecta pe Alah.

  raspunde comentariului
 • Petre Camelia

  22 septembrie 2017 11:48

  Era de asteptat,..toate slugile lui Dragnea devin penale cu sau fara voia lor.are grija Daddy sa le umple de paduchii coruptiei.Musulmanca asta fara de succes in fata lui Iohannis are o fata de fata mare de pe centura Bucurestiului acolo unde camionagii platesc doi poli muia.Sper sa fie si agatata la concret nu doar martora..pentru ca se vede din avion ca numai corecta nu este.Si pe deasupra e si toanta.N-o recomanda si n-o ajuta nimic pe aceasta individa atat de antifeminina ca faci eforturi sa-i iei un interviu chiar si la nivel de audiere la DNA..Sunt convinsa ca pute si a transpiratie.

  raspunde comentariului
 • CALARE

  22 septembrie 2017 11:35

  ,MA UIT LA ROMANIA TV SI LA ANTENA 3 SI, INTR-ADEVAR, DOAMNA SEVIL NU E VINOVATA...e doar o manipulare ca sa distraga atentia de la scandalul procurorilor. O diversiune tipic stalinista a sefei DNA.

  raspunde comentariului
  • Ioan

   22 septembrie 2017 11:38

   Kovesi ar trebui sa-si dea demisia...s-a zis asta chiar si la Antena 3.

   raspunde comentariului
 • gramada

  22 septembrie 2017 11:32

  E culmea DNA-ul asta...Chiar nu se mai poate face in Romania faradelegi?!

  raspunde comentariului
 • gABITZA

  22 septembrie 2017 11:17

  ASA CUM IL STIM NOI PE LIVIU DRAGNEA...SE VA DESCOTOROSI DE SEVIL IN DOI TIMPI SI TREI MISCARI CA SA-SI SCAPE PIELEA...DUPA MODELUL...ea a gresit, ea sa plateasca...e majora, e vaccinata...sa raspunda pentru ce a facut...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design