12.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Cum își șterge Dragnea jr. urmele care duc la TelDrum. Fiul...

EXCLUSIV. Cum își șterge Dragnea jr. urmele care duc la TelDrum. Fiul șefului PSD a învățat de la cei mai buni, adică de la teleormănenii cu acțiuni la purtător

Veriga financiară lipsă dintre Liviu Dragnea și Tel Drum, Ștefan-Valentin Dragnea – chiar fiul șefului PSD, își ascunde conexiunile cu firma îmbogățită din contracte cu statul. Metoda aleasă este una folosită chiar de către proprietarii Tel Drum: folosirea acțiunilor la purtător.

Acțiunile la purtător chiar la asta se referă: acțiunile – niște hârtii, practic – sunt ale celui care le deține fizic într-un moment sau altul. Legislația românească nu prevede obligativitatea ca cel care deține astfel de acțiuni să le declare la Registrul Comerțului. Așadar, de fapt, acționariatul unei companii cu acțiuni la purtător este secret.

Firmele micului Dragnea, credite cu garanții Tel Drum

Săptămâna trecută, RL a dezvăluit că fiul președintelui Camerei Deputaților, Ștefan-Valentin Dragnea, are legături financiare clare cu Tel Drum.

Practic, se poate spune că firmele lui Dragnea junior sunt întreținute de către Tel Drum, care a garantat creditele societăților comerciale deținute de fiul șefului PSD.

Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL, Romcip SA și Agrotrust SRL sunt patru firme teleormănene care au nevoie ca de aer de credite bancare pentru a supraviețui. În ultimii ani, pentru fiecare din acestea a garantat, la bănci și alte instituții de creditare, o megacompanie, de asemenea teleormăneană: Tel Drum SA. Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL și Romcip SA sunt deținute de către Ștefan-Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Agrotrust SRL este controlată de același Dragnea jr, care a garantat cu averea personală un credit luat de companie.

Pe aceeași temă:


EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea junior. Ferma de bovine a fiului președintelui deputaților, ascunsă pe numele finului șefului PSD | DEZVĂLUIRE RL

Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor. Juniorul, de fapt, deține și o fermă de vaci în Teleorman, finanțată generos din bani europeni. RL prezintă azi documente care arată fără dubiu cum Ștefan-Valentin Dragnea investește în ferma de bovine.  


EXCLUSIV. Firmele lui Dragnea jr. trăiesc din banii Tel Drum. Odrasla șefului PSD este veriga financiară lipsă între tatăl său și compania teleormăneană | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Liviu Dragnea nu are nici o legătură oficială cu Tel Drum, faimoasa firmă teleormăneană care a încasat jumătate de miliard de euro de la stat. Fiul său, însă, Ștefan-Valentin Dragnea, are legături financiare clare cu Tel Drum. Practic, se poate spune că societățile lui Dragnea junior sunt întreținute de către Tel Drum, care a garantat creditele societăților comerciale deținute de fiul șefului PSD.  

Comuna morților vii: TelDrum, „miruită” cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare: La licitație au participat șapte firme, dar șase au fost descalificate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

Principalii pioni: ferma de porci și Zooveg 2010

Din cele patru firme menționate ca fiind controlate de către fiul lui Liviu Dragnea, două sunt importante: Romcip SA și Zooveg 2010 SRL. De ce acestea? Pentru că, în ambele, controlul este asumat direct de către Ștefan-Valentin Dragnea, prin deținerea de părți sociale la vedere. La rândul ei, Zooveg 2010 SRL este unic proprietar al părților sociale ale Gransiloz SRL, deci Gransiloz este deținută tot de către Dragnea jr. Deloc întâmplător, după izbucnirea scandalurilor răsunătoare de presă de la începutul acestui an referitoare atât la Tel Drum, cât și la legătura firmei cu Liviu Dragnea, fiul acestuia din urmă a decis să își anonimizeze implicarea în firmele menționate.

Porcii fac conversia acțiunilor: la purtător

Primul pas a fost făcut, preventiv, încă din 2016. De pe 29 decembrie 2016, între Crăciun și Revelion, când acționarii fermei de porci deținute de către fiul lui Liviu Dragnea s-au întâlnit într-o adunare generală a acționarilor. Cu această -ocazie, acționarii au adoptat un singur articol: “Schimbare denumire firmă. Conform dovezii privind dis-po-ni-bilitatea și rezervarea firmei nr. 22469/15.12.2016, firma se va numi FERMA SALCIA – S.A.”. 

După aproape cinci luni, pe 17 mai a.c., acționarii Fermei Salcia SA s-au întâlnit din nou. De data aceasta, nu au mai schimbat numele companiei, ci altceva: statutul acțiunilor. Conform articolului 2 al Hotărârii 186, acționarii au decis “Conversia acțiunilor nominative în acțiuni la purtător”.

Dragnea jr, “participare la profit și pierderi 90%”

La aceeași dată, acționarii au mai hotărât “Majorarea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar. Valoarea nominală a unei acțiuni va fi de 9.000 lei”. În urma acestei majorări de capital social, “Dragnea Valentin-Ștefan deține 90% din capitalul social, respectiv 81 acțiuni, cu valoare nominală de 9.000 lei, numerotate de la 1 la 81, în valoare totală de 729.000 lei (227.357,50 lei în numerar și 501.642,50 lei în natură), participare la profit și pierderi 90%, venind cu un aport la capitalul social subscris și vărsat în numerar de 7.347,50 lei”.

Zooveg 2010: “societate pe acțiuni de tip închis cu acțiuni la purtător”

Pe 22 mai a.c., la cinci zile după ce Dragnea jr și asociații lui de la Ferma Salcia SA au decis să-și ia acțiunile la purtător, a avut loc o adunare generală a asociaților și la Zooveg 2010 SRL. Conform Hotărârii 85 adoptate în acea zi, “La ședința din 22.05.2017, de la sediul societății, participă asociații: Putineanu Gabriel, Dragne Ilie Liviu și Dragnea Valentin-Ștefan, asociați care reprezintă întreg capitalul social. Luând act de întrunirea valabilă a Adunării generale și, în urma dezbaterilor, hotărăsc următoarele: 1. Schimbarea formei juridice a societății care actualmente este socie-tate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni de tip închis cu acțiuni la purtător, înlocuirea sintagmelor «asociați, S.R.L. și părți sociale» cu «acționari», «S.A.», respectiv «acțiuni» ca urmare a acestei modificări”.

Ștefan-Valentin -Dragnea, “70,43% din capitalul social”

Tot conform Hotărârii 85 a asociaților Zooveg 2010, s-a mai decis: “3. Mărirea valorii unei părți sociale de la 10 lei la valoarea de 1.000 lei și transformarea acesteia în acțiuni la purtător; astfel că: valoarea capitalului social subscris și vărsat integral este de 115.000 lei, împărțit în 115 acțiuni la purtător, cu o valoare nominală de 1.000 lei, deținute de către cei 3 acționari astfel: a) Dragnea Valentin-Ștefan deține 70,43% din capitalul social, respectiv 81 acțiuni, cu valoare nominală de 1.000 lei, numerotate de la 1 la 81, în valoare totală de 81.000 lei; participare la profit și pierderi 70,43%; b) Putineanu Gabriel deține 20% din capitalul social, respectiv 23 acțiuni, cu valoare nominală de 1.000 lei, numerotate de la 82 la 104 în valoare totală de 23.000 lei, participare la profit și pierderi 20%; c) Dragne Ilie Liviu deține 9,57% din capitalul social, respectiv 11 acțiuni, cu valoare nominală de 1.000 lei, numerotate de la 105 la 115, în valoare totală de 11.000 lei, participare la profit și pierderi 9,57%”. 

Firmele urmașului lui Dragnea au produs 12.000.000 RON

Care este miza financiară a participării lui Dragnea jr în mod direct în cel puțin trei companii? O consultare a registrelor contabile din ultimii ani arată că toate cele trei companii (Romcip – Ferma Salcia, Zooveg 2010 și Gransiloz) nu sunt doar firme cu venituri de zeci de milioane de lei, dar au și profituri pe măsură.

Ferma de porci, doar 100.000 lei anual profit

Paradoxal, deși are – dintre cele trei firme deținute de fiul lui Liviu Dragnea – cele mai mari venituri, Ferma Salcia SA (fostă Romcip – ferma de porci) are profituri modeste. RL a ales să ia în calcul doar cifrele din ultimii trei ani fiscali (2014, 2015 și 2016) pentru că, cu certitudine, din 2013 este implicat Ștefan-Valentin Dragnea în companie. Astfel, în 2014, firma a avut venituri de peste 46 milioane de lei, dar un profit net de numai 166.000 lei. În 2015, veniturile au crescut la peste 51 milioane de lei, dar profitul net a scăzut până la puțin sub 90.000 lei. În 2016, veniturile au atins aproape 46 milioane de lei și profitul net doar ușor peste 52.000 de lei. În ultimii trei ani, deci, la venituri de 143 milioane de lei, Ferma Salcia SA a avut un profit net de 308.000 lei. Cum Dragnea jr deține 90% din acțiuni, are dreptul la aproape 280.000 lei net din acest profit.

Zooveg 2010, profit de aproape cinci milioane

Cea mai profitabilă firmă dintre cele trei, analizând raportul venituri-profit, este Zooveg 2010. Astfel, în 2014, actuala societate pe acțiuni la purtător a avut venituri de peste opt milioane de lei, dar un profit de peste 488.000 de lei. Practic, la venituri de cinci ori mai mici decât Ferma Salcia SA, a făcut un profit de aproape zece ori mai mare. În 2015, veniturile au urcat la aproape 15 milioane de lei, iar profitul net a atins un nivel-record de 2,8 milioane de lei. În 2016, deși veniturile Zooveg 2010 au urcat până la peste 19 milioane de lei, profitul net a fost de 1,4 milioane lei, jumătate din cel din 2015. 
Astfel, la venituri cumulate de 42 milioane de lei în trei ani, profitul net al Zooveg 2010 a fost de 4,7 milioane de lei. Partea de dividende pentru cele 70% acțiuni deținute de Dragnea jr ar fi, deci, de 3,3 milioane de lei.

Campioana Gransiloz: șapte milioane profit

Gransiloz SRL, deținută integral de către Zooveg 2010, a avut performanțele cele mai spectaculoase. Mai puțin în 2014, când veniturile de 13,5 milioane de lei au adus un profit net de doar 212.000 lei. În 2015, însă, veniturile s-au triplat și au ajuns la 43 milioane de lei, iar profitul net a crescut de aproape 18 ori, până la suma de 3,6 milioane de lei. În 2016, veniturile Gransiloz SRL au fost și mai mari decât în anul anterior, adică au depășit 44 milioane de lei, iar profitul net a fost sensibil egal cu cel din 2015: 3,2 milioane de lei.

Așadar, în perioada 2014-2016, Gransiloz SRL a avut venituri de peste o sută de milioane de lei și un profit net de șapte milioane de lei. Cum, prin intermediul Zooveg 2010, Ștefan-Valentin Dragnea are 70% și din Gransiloz, partea lui de dividende ar fi de cinci milioane de lei.   

PRELUARE. Firmele lui Dragnea jr, înființate de directorul Tel Drum 

Petre Pitiș, directorul general al Tel Drum SA, a avut un rol important în transferarea acțiunilor și părților sociale de la firme cu credite garantate de Tel Drum la fiul lui Liviu Dragnea. Astfel, ferma de porci a ajuns de laa Pitiș direct la fiul lui Dragnea. Iată cum, conform revistei “Kamikaze”, “prin 2013, Pitiș se plictisește să se mai ocupe de ditamai ferma de porci și renunță la acțiuni. Conform «Monitorului Oficial», «dl Pitiș Petre se înlocuiește cu SC Ludikon System SRL».

Între timp, însă, Petre Pitiș ajunsese acționar ultramajoritar, cu peste 99% din acțiuni. Așadar, și Ludikon devine «acționar majoritar ce deține 99,84% din capitalul social». Iar dacă muriți de curiozitate să aflați cine e Ludikon System SRL, aflați din sursa pe care am mai citat-o deasupra (…): «DRAGNEA VALENTIN-ȘTEFAN, asociat deținând un procent de 90% din capitalul social al Societății LUDIKON SYSTEM SRL»”. Gransiloz SRL și Zooveg 2010 SRL au o istorie comună.

Conform Riseproject, Gransiloz “i-a avut ca asociați pe Petre Pitiș și pe șoferul acestuia, Daniel Barac (decedat). Tot ei au înființat și Zooveg 2010 SRL, care a devenit acționar unic al GRANSILOZ SRL în 2015”. Aceeași sursă mai arată că “Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD, a preluat controlul GRANSILOZ SRL tot în 2015, când a devenit acționar majoritar al Zooveg 2010. (…) Parteneri în această afacere i-au fost Ilie Liviu Dragne, un apropiat al familiei, dar și Gabriel Putineanu (Mihai Slăvescu Putineanu – n.r.). Fratele celui din urmă a fost cununat de Dragnea. Toți au afaceri cu Tel Drum”.

PROFIT. Tel Drum, 2.000.000 EUR pentru fiul lui Liviu Dragnea

Săptămâna trecută, RL a arătat că Tel Drum SA a garantat împrumuturi bancare și nebancare de mi-lioane de lei pentru Ferma Salcia SA, Zooveg 2010 și Gransiloz, începând cu 2011. Practic, abia după ce aceste împrumuturi, în doi-trei ani, au pus firmele pe picioare, companiile au început să aducă profit de milioane de lei. Numai partea fiului lui Liviu Dragnea din aceste profituri ar fi de aproape nouă milioane de lei, adică două milioane de euro în ultimii trei ani. Această relație financiară directă între garanțiile Tel Drum SA și dividendele lui Ștefan-Valentin Dragnea arată că, de fapt, Tel Drum SA a fost în tot acest timp o pușculiță extrem de -generoasă cu familia -șefului PSD.

Puteți citi ziarul și în format .PDF aici.

Cele mai citite

Rusia a primit 7.000 de containere cu arme, din partea Coreei de Nord

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul sud-coreean al apărării, Coreea de Nord ar fi expediat aproximativ 7.000 de containere cu arme către Rusia, în scopul...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....
Ultima oră
Pe aceeași temă