5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea...

EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea junior. Ferma de bovine a fiului președintelui deputaților, ascunsă pe numele finului șefului PSD | DEZVĂLUIRE RL

Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor.

Juniorul, de fapt, deține și o fermă de vaci în Teleorman, finanțată generos din bani europeni. RL prezintă azi documente care arată fără dubiu cum Ștefan-Valentin Dragnea investește în ferma de bovine.  

Deschideți galeria pentru a vedea documentele.

Vacile sunt deținute, oficial, de Agrotrust SRL din Teleorman. Iar Agrotrust SRL este deținută, tot oficial, de către Mihai Slăvescu Putineanu. Conform presei locale teleormănene, Slăvescu Putineanu ar fi finul lui Liviu Dragnea și, în general, un apropiat al intereselor liderului PSD.


Citește și:  Liviu Dragnea, demolat de Liviu Dragnea. Președintele PSD s-a obișnuit să își schimbe deciziile în funcție de interesul de moment

Liderul PSD a anunțat un alt salariu minim decât cel din programul de guvernare, deși este cel care a dat undă verde pentru document. Acesta are la activ numeroase contraziceri ale propriilor poziții, de fiecare dată acuzând o conspirație împotriva sa.


Partea interesantă, însă, apare când se cercetează împrumuturile bancare contractate de către Agrotrust SRL: acestea au fost garantate nu doar de către Tel Drum SA, ci și de către fiul lui Liviu Dragnea.

Pe 21 februarie a.c., Agricover Credit IFN a acordat un credit societății comerciale Agrotrust SRL din Alexandria, județul Teleorman. Garanți pentru acest credit (de o valoare neprecizată la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare – AEGRM) au fost trei persoane fizice: Dragne Ilie-Liviu, Dragnea Valentin-Ștefan și Slăvescu Putineanu Mihai. Ultimul, Slăvescu Putineanu, este și proprietarul Agrotrust SRL.

Ceilalți doi, însă, nu au nici o legătură oficială cu Agrotrust SRL. Valentin-Ștefan Dragnea este fiul lui Liviu Dragnea iar Ilie-Liviu Dragne (fără “a” la final) este asociatul de serviciu al juniorului șefului PSD în diverse companii. Așadar, fără să dețină părți sociale la Agrotrust SRL (fie direct, fie indirect – prin intermediu altor companii), fiecare din cei doi (Dragnea junior și Dragne) și-au asumat statutul de “constituitor terț”, adică de garant al creditului.


Citește și:  Culisele unei înţelegeri subterane. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a mazilit pe Grindeanu cu acceptul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu schimbarea fostului premier Sorin Grin­deanu. În acest sens a existat o înțelegere cu președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care șeful statului a acceptat să nu pună bețe-n roate acestui proces, au declarat “României libere“ surse din mediul politic.


Toată averea fiului, pentru Agrotrust

Conform Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (grafia AEGRM – n.r.), “GARANTUL DRAGNEA VALENTIN-STEFAN, CETATEAN ROMAN, CU DOMICILIUL IN MUN. ALEXANDRIA, JUD. TELEORMAN, SE OBLIGA SA GARANTEZE IN CALITATE DE FIDEIUSOR CONFORM ART. 2280 SI URM. COD CIVIL, IN FAVOAREA CREDITORULUI IPOTECAR AGRICOVER CREDIT IFN SA. IN MOD IREVOCABIL SI NECONDITIONAT, CU BUNURILE MOBILE SI IMOBILE PROVENITE DIN, DAR FARA A SE LIMITA LA CONTRACTE DE VANZARE- CUMPARARE, DE PRESTARI – SERVICII, DIN CONTRACTE DE MUNCA, DE COLABORARE, DE AGENT SAU DIN DECIZII DE PENSIONARE, INCLUZAND TOATE DREPTURILE ACCESORII, PRECUM SI ORICE ALTE ASEMENEA CONTRACTE PE CARE CONSTITUITORUL LE ARE SAU LE VA INCHEIA PE DURATA CONTRACTULUI DE CREDIT, CU BUNURILE DOBANDITE PRIN DONATII, MOSTENIRI SI ORICE ALT ACT CU TITLU GRATUIT, PRECUM SI CU FRUCTELE BUNURILOR DESCRISE MAI SUS.” 

Peste 13 milioane lei din bani publici

Firma Agrotrust, patronată de Putineanu Mihai Slăvescu, a încasat aproximativ 11 milioane de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură  (APIA), în perioada 2009-2016. Banii europeni au fost plătiți pentru culturile agricole, bovine de lapte și carne, lapte, prime de asigurare, acciză la motorină și secetă.

2009-2011: 1,2 milioane lei

Primii bani au fost încasați de firma lui Slăvescu pentru campania agricolă din 2009. Atunci, APIA i-a plătit aproximativ 150.000 lei din fonduri europene. Banii au fost alocați prin Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) și din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Prin cele două programe, Agrotrust a încasat aproximativ 89.000 lei. Restul banilor i-a încasat prin programul Plăți Naționale Directe Complementare (PNDC).


Citește și: DNA extinde ancheta, ca urmare a investigațiior publicate de Rise Project privind presupusele afaceri ale Liviu Dragnea în Brazilia. Surse: Fosta soție a șefului PSD, Bombonic Prodana, ar fi fost audiată

Procurorii DNA au extins urmărirea penală in rem, după dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum.


Pentru campania agricolă din 2010, Agrotrust a mai primit aproximativ 327.000 lei, prin cele trei programe. În plus, a mai primit prin PNDC și subvenția pentru bovine în valoare de 128.330 lei. Treptat, sumele de bani din fondurile europene pentru agricultură încasate de firma lui Slăvescu au început să crească rapid. În anul 2011 a încasat nu mai puțin de 366.147 lei. Din această sumă, aproximativ 40.000 lei reprezintă prime de asigurare.

2012: 1,6 milioane lei

Campania agricolă din 2012 a făcut ca Agrotrust să primească de patru ori mai mulți bani de la APIA, față de anul precedent. Conform informațiilor furnizate de APIA la solicitarea RL, Agrotrust a încasat în anul 2012 nu mai puțin de 1.606.594 lei. Bani europeni. Prin programele SAPS și FEGA, a primit în avans peste 436.000 lei. Alți 436.000 lei i-a primit ulterior. Subvenția pentru vaci a fost de 156.500 lei, acciza de la motorină s-a ridicat la peste 137.000 lei. Agrotrust a mai primit, prin PNDC1, puțin peste 262.000 lei, iar restul de 177.000 lei au reprezentat banii pentru prima de asigurare.

2013 – 2014: aproape patru milioane lei

Anul 2013 a adus în conturile Agrotrust puțin peste 1,77 milioane lei. Prin programele SAPS și FEGA, firma controlată de Slăvescu a primit în jur de un milion lei, însă a încasat o subvenție pentru bovine în valoare de 425.557 lei. Adică, de peste 2,7 ori mai mult față de anul 2012. Subvenția totală încasată pe anul 2014 a crescut la 2.027.556 milioane lei. Din această sumă, un procent de 25% a reprezentat subvenția pentru vaci. Restul banilor au fost subvenții pentru terenurile și cultura agricolă, acciza la motorină și prima de asigurare.

2015: 3,1 milioane lei

Agrotrust a încasat în anul 2015 subvenții în cuantum de 3.137.610 lei. Adică, a crescut cu peste 50% față de anul anterior. Vacile de lapte au adus subvenții de peste 875.000 lei pentru firma lui Slăvescu. În plus, vacile de lapte și carne i-au mai adus lui Slăvescu alți 441.000 lei.  Totodată, a mai primit și plăți compensatorii de aproximativ 200.000 lei pentru „zonă constrângeri natrurale”.  Seceta a adus și ea partea leului. Conform datelor RL, Agrotrust a primit pentru efectele secetei din 2015 o sumă de peste 27.000 lei, dar și un ajutor excepțional pentru lapte în valoare de 15.723 lei. Restul banilor au fost încasați drept subvenție pentru terenurile și culturile agricole.

2016: 1,6 milioane lei

Firma Agrotrust a încasat în anul 2016 subvenții totale de 1.581.967 lei. Aproape cu 50% mai puțin față de anul anterior. APIA i-a dat firmei lui Slăvescu nu mai puțin de 15 subvenții. Pentru constrângeri naturale, practici agricole pentru climă și mediu, sprijin pentru creșterea vacilor de carne și lapte, culturi arabile și acciza la motorină. Cei mai mulți bani i-a încasat din sprijinul cumulat pentru vacile de lapte și FEGA. Adică în jur de 600.000 lei. Vacile au mai adus, separat, alți 283.000 lei.


Citește și:  Profit.ro: Fiul șefului PSD vrea să devină anonim. Valentin Dragnea ar urma să își treacă ferma de porci din Teleorman pe acțiuni la purtător

Valentin Dragnea, fiul șefului PSD și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ar fi decis ca ferma Salcia din Teleorman, al cărei obiect principal de activitate este creșterea porcilor și pe care o controlează de mai mulți ani, să aibă acțiuni la purtător, și nu acțiuni nominative ca până în prezent.


Fonduri europene de 2,4 milioane lei

Firma Agrotrust a obținut în anul 2014 o finanțare de la Ministerul Fondurilor Europene pentru a construi o fabrică de peleți, trei fânare, o hală de depozitare și spații administrative. Investiția a fost de 3.017.414 lei fără TVA, din care 2.406.474 au fost eligibili, restul neeligibili. Contractul de achiziție a fost scos la licitație. Din comisia de atribuire a contractului au făcut parte Putineanu Mihai Slăvescu (în calitate de asociat unic al firmei), Sonia Neagu (contabil-șef) și Gabriel Putineanu (în calitate de asistent manager proiect).

Slăvescu, asociat cu „Teo“ și cu apropiatul unor israelieni grei

Slăvescu este și unul dintre fondatorii firmei Local TV Network din Voluntari, alături de Teodora Virginia Trandafir și Maria Luiza Ionescu. Teodora Virginia Trandafir este cunoscuta prezentatoare TV „Teo” de la Kanal D. Maria Luiza Ionescu este soția lui Vlad Ionescu, fostul prezentator de știri de la Antena 1 și Realitatea TV.

Firma Local TV Network a fost înfiinţată la 21 august 2009, cu obiectul de activitate “producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune”. Potrivit antitepari.ro, firma nu a declarat pentru niciunul dintre anii de funcţiune vreun angajat. Pentru 2011 şi 2012, a raportat cifră de afaceri 0 (zero) lei. Profitul pentru 2012 a ieşit 0 (zero) lei, iar datoriile totale acumulate la sfârşitul anului erau de 490.837 lei. În evidenţele Fiscului, la data de 30 iunie 2013, firma figura cu o restanţă de 32.088 lei la bugetul de stat.

Asociatul lui Slăvescu, Nicolae Vezure, a deținut părți sociale la mai multe firme unde a avut ca asociați afaceriști din Turcia, Azerbaidjan și Israel. El a fost asociat și cu Milo Shlomo, despre care presa a menționat că ar fi făcut parte din conducerea companiei Israel Military Industries LTD, care produce armament pentru armata Israe-lului. Se pare că, în urma mai multor scandaluri publice dezvăluite de cotidianul Haaretz (printre care și o presupusă vânzare de armament către zonele de conflict din lumea arabă), Shlomo ar fi plecat din conducerea companiei IMI. 

Vezure a pus bazele firmei Internațional Energy System împreună cu Laura Mihaela Ciuhu și offshore-ul EnRom Holdings Limited, înregistrat în Cipru. Laura Mihaela Ciuhu controlează și firma LPV Proiect Consult, care a fost patronată de Petru Lificiu, fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare a Energiei. Ciuhu și Lificiu sunt parteneri de afaceri și în firma LPV Consult GmbH, din Germania. În anul 2010, Internațional Energy System și-a redus capitalul social cu 500.000 euro pentru că nu mai îndeplinea condițiile necesare pentru a obține licența pentru comercializarea energiei.

Secretara lui Dragnea, bani de la Agrotrust

Elena Cătălina Ștefănescu este cunoscută drept secretara lui Dragnea, pe care a propulsat-o într-un fotoliu de deputat în Parlamentul României. La 24 de ani, în 2012, Cătălina Ștefănescu ajungea deputat de Teleorman. Ulterior, a devenit iubita pesedistului Dan Șova. Conform declarației de avere din 2012, secretara lui Dragnea lucrase pe un post de consultant pentru firma Agrotrust, de unde primise aproape 20.000 lei.


Citește și: Dragnea a fost abandonat. Când va cădea? | OPINIE

Este de înțeles că Liviu Dragnea nu înțelege ce i se întâmplă în ultima vreme. Obișnuit, timp de două decenii, să aibă la picioare un județ întreg, cu toate instituțiile sale, de la administrația locală și financiară până la poliție, parchet și serviciile secrete locale, liderul PSD este șocat că toată puterea i se scurge printre degete.


 

La jumătatea anului 2013, Cătălina Ștefănescu declara că încasase puțin peste 43.000 lei de la Agrotrust. Mama Cătălinei Ștefănescu, Cristiana Barbu, a fost numită la șefia Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ianuarie 2017.

Creșterea vacilor, afacere de succes

Agrotrust a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri netă de peste 11,6 milioane lei în anul 2012. În acel an, firma avea creanțe de peste 16,7 milioane lei, datorii de peste 22,5 milioane lei și venituri în avans de peste 12 milioane lei. La finalul anului fiscal, a raportat un profit net de 100.516 lei. În anul 2013, firma lui Slăvescu a raportat o cifră de afaceri netă de 7.383.321, venituri totale de 12.672.859 lei și cheltuieli de peste 12,58 milioane lei.

Profitul net a fost de doar 41.793 lei. La finalul anului 2014, firma Agrotrust a raportat un profit net de 127.318 lei. Un an mai târziu, profitul a urcat la peste 290.000 lei, iar în 2016 a sărit de 448.000 lei.

Agrotrust, cel mai important donator la PSD

Liderul PSD, Liviu Dragnea, era în anul 2007 președintele Consiliului Județean Teleorman. În acel an, CJ s-a asociat cu consiliile locale din Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea și Videle pentru a înființa compania de apă „Apa Serv”. Printre administratorii din acel an îi regăsim pe Petre Pitiș, director general și președintele Consiliului de Administrație al Tel Drum, dar și pe Putineanu Mihai Slăvescu, finul lui Liviu Dragnea. Finul lui Dragnea a înființat firma Agrotrust în anul 2008.

În același an, Slăvescu dona suma de 75.000 lei pentru PSD. Un an mai târziu, pe 21 noiembrie 2009, firma lui Slăvescu dona nu mai puțin de 500.000 lei pentru campania electorală a PSD. Astfel, Agrotrust devenea cel mai important donator oficial al partidului condus în prezent de Liviu Dragnea. 

Porcii lui Dragnea jr. trec pe acțiuni la purtător

Liviu Dragnea a propus, în campania electorală, creșterea subvenției la porci. Ordinul a fost pus în aplicare după alegerile parlamentare, de către Ministerul Agriculturii, care a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță care prevedea acordarea a 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete de porci. Printre beneficiarii acestei ordonanțe se află și fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin Dragnea, care deține o fermă de porci (Ferma Salcia SA). Această firmă a primit subvenții de peste trei milioane euro de la Uniunea Europeană. Dragnea jr. a decis să convertească acțiunile nominative ale fermei în acțiuni la purtător (conform profit.ro). Astfel de acțiuni la purtător nu includ elementele de identificare ale titularului. La fel s-a întâmplat și cu acțiunile firmei Tel Drum, despre care presa a spus că este patronată din umbră de Liviu Dragnea. Informațiile au fost negate în repetate rânduri de liderul PSD.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...
Ultima oră
Pe aceeași temă