16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportFormula 1100 de milioane euro de la Grindeanu pentru un fotbal la care...

100 de milioane euro de la Grindeanu pentru un fotbal la care nu se uită nimeni | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Modificări aduse la „Legea educației fizice și sportului“ permit primarilor să direcționeze, de la bugetul local, sume importante de bani către echipe de fotbal care nu au adus beneficii comunităților locale.

Edilii nu sunt obligați să consulte cetățenii.

"România liberă“ a arătat că finanțarea echipelor de fotbal de la bugetul local nu are motivație economică și nu aduce un plus de imagine pentru urbea care sprijină respectivele echipe. Este satisfăcut doar orgoliul primarului, căruia i se oferă posibilitatea de a câștiga capital electoral. Prin modificarea Legii sportului, autorităţilor locale li se permite să cheltuiască până la 5% din bugetul localităţilor pentru activităţile sportive.

Problema acestei OUG este că permite orice fel de cheltuieli.  Asta însemnând inclusiv plata salariilor pentru personal, iar sportivii sunt incluşi aici, după cum a remarcat și Pro Sport. -Astfel, primarii pot continua, în mod legal, tradiția de a finanța – de la bugetul local – cu milioane de euro echipele mediocre ale urbei.

Pentru că așa vor mușchii de edili

FC Voluntari, Concordia Chiajna, ACS Poli Timișoara, CSM Studențesc Iași, ASA Tg. Mureș, FC Botoșani, Pandurii Tg. Jiu sunt echipele care primesc sau au primit (până anul trecut) sume importante de la bugetele localităților din care provin. Investiția în fotbal nu este o afacere: dat fiind că nu se poziționează în prima jumătate a clasamentului, obțin mai puțini bani din drepturile TV și nu sunt atractive pentru sponsori puternici. Formațiile nu aduc notorietate turistică orașelor, dat fiind că nu participă în competiții externe.

Pentru că au decis să finanțeze echipe de fotbal, unii edili au avut serioase probleme cu legea și au intrat în vizorul DNA. Primarul din Chiajna, Mircea Minea, este bănuit că ar fi luat ilegal bani de la primărie ca să finanțeze echipa de fotbal Concordia. În primul an în Liga I, Chiajna a avut un buget de două milioane de euro bani publici.

Fostul primar de la Iași, Gheorghe Nechita a finanțat echipa locală numai în 2013 cu 1,5 milioane euro. În 2016, Curtea de Conturi a considerat ilegală finanțarea de către Primăria Timișoara a clubului de fotbal.

În 2012, finanțarea cu bani publici a echipei Padurii Târgu Jiu ajungea la 5 milioane de euro. Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, este acuzat de abuz în serviciu pentru că a alocat ilegal patru milioane de lei către echipa de fotbal. Fostul primar al Ploieș-tiului, Iulian Bădulescu, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru finan-   ța–rea ilegală a echipei Petrolul. „România liberă“ a contactat primarii din Iași, Chiajna, Voluntari, Timișoara, Târgu Mureș pentru a discuta despre finanțarea fotbalului, dar aceștia au refuzat dialogul.

Legea bucuriei locale

În acest context, Guvernul Grindeanu a reglementat dezmățul fotbalistic pe bani publici în favoarea edililor cărora, după cum am văzut din exemplele de mai sus, nu le putem acorda prezumția de bună credință.  Executivul a modificat Legea educaţiei fizice şi sportului astfel: „Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finan-ţarea activităţii (sportive – n.n.)… în limita a maxim 5% din bugetul aprobat”.

Într-un exercițiu aritmetic, „România liberă“ a inventariat ce sume de bani maximale au voie, în mod legal, primarii să cheltuiască pentru echipele de fotbal. Am folosit estimări ale bugetelor din surse deschise. La Concordia Chiajna, aflată pe loc retrogradabil, s-ar putea cheltui de la bugetul local 600 mii euro anual (5% dintr-un buget de 12 milioane euro).

La Voluntari, legal s-ar putea transfera spre echipa de fotbal -aproximativ un milion de euro (primăria este acționarul majoritar al echipei care a câștigat duminică seară Cupa României). ACS Poli Timișoara ar putea beneficia de 12 milioane de euro. Din veniturile prognozate de 88 milioane de euro, Primăria Târgu -Mureș ar putea canaliza spre -echipă suma de 4,4 milioane de euro. 

Să vină banii la băieți

Bugetul primăriei Iași este de 169 milioane euro. În mod legal, echipa de fotbal ar putea primi din banii ieșenilor suma maximă de  8 milioane de euro).  La Cluj, primăria condusă de Emil Boc susține  Universitatea Cluj, care ar putea beneficia de un buget de 15 milioane de euro. 

La începutul anului, președintele CSM București, Alin Petrache, a lăsat să se înțeleagă că primăria va finanța o echipă de fotbal. Ar exista cadrul legal pentru direcționarea sumei de până la 50 milioane euro.

Echipa de fotbal din Botoșani ar putea aloca două milioane de euro echipei.

De altfel, 90% din bugetul pentru sport a fost alocat în 2015 către FC Botoșani, o echipă de mijlocul clasamentului.

Adunând cifrele de mai sus ajungem la o disponibilitate de de aproximativ 100 de milioane euro a primarilor pentru a investi în fotbal. Aceste alocări încalcă normele concurențiale, în fotbal existând echipe care rezistă din bani privați: FCSB, Viitorul, Dinamo sau Astra.

Ce nu stipulează Ordonanța

Legea sportului nu trebuie să instituie doar un plafon maximal de cheltuire a banilor publici pentru sport. Ar trebui să indice clar că banii sunt pentru dezvoltarea sportului de masă. În loc ca primarii să plătească salarii de zeci de mii de euro unor fotbaliști pentru a salva echipa locală de la retrogradare, ar trebui să construiască săli de sport, terenuri de tenis, piscine.

RL a stat de vorbă cu doi primari care au înțeles aceste aspecte. “Oamenii mi-au spus, înainte de alegerile din vara anului trecut, că mă vor susține pentru a obține un mandat de primar dacă voi opri finanțarea pentru echipa ACS Berceni care nu avea alți sponsori. În localitate ne confruntăm cu lipsa de trotuare, drumurile sunt precare, iar școala nu are sală de sporti”, ne-a precizat primarul Gheorghe Covrigea, care a și câștigat un mandat.

Echipa Șoimii Pâncota activa în Liga secundă, iar primăria era unul dintre membrii fondatori și susținători financiari. Noua echipă instalată în iunie 2016 la primărie a decis să întrerupă finanțarea în momentul în care a fost somată să plătească o restanță de 3,5 miliarde lei vechi. Ambii primari au decis să investească doar în structurile de fotbal de copii și juniori din localitate.

Un fotbal la care nu se uită nici localnicii

Fotbalul în care primarii pompează bani de la buget nu-i interesează nici măcar pe cetățeni. Media de spectatori la meciurile de pe teren propriu sunt derizorii:

Pandurii – 605 spectatori/meci, Chiajna – 737, Voluntari – 1.027, ASA – 1.348, ACS Poli – 1.721, Poli Iași – 1.763.

Exemplu: echipa a cerut un milion de la Primărie

Presa locală a remarcat posibilitatea primarilor de a inunda echipele locale cu bani publici. actualdecluj.ro: „Guvernul a decis că autoritățile pot finanța cu sume uriașe structurile sportive. Ajunge U Cluj o forță?”, debanat.ro: „A fost adoptată OUG care permite autorităților locale să investească în sport. Primăria Timișoara și CJ Timiș pot da bani la ACS Poli”, botosaninews.ro: “FC Botoșani a cerut o -finanțare de un milion de lei de la primărie”.

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă