16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportDoi senatori PNL cer interzicerea gazelor de şist prin Legea Petrolului

Doi senatori PNL cer interzicerea gazelor de şist prin Legea Petrolului

Senatorii PNL Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au înaintat în Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care să fie interzisă exploatarea gazelor de şist, relatează hotnews.ro.

Astfel, cei doi senatori PNL vor modificarea Legii 238/2004 cu o prevedere prin care să fie interzisă exploatarea combustibililor fosili neconvenţionali, respectiv gazele de şist, gazele din formaţiuni compacte, metanul din straturile de cărbune, petrolul din formaţiunile compacte sau petrolul de şist.

“Completarea Legii petrolului 238/2004 se impune în contextul în care tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă în UE, România însăşi instituind în prima parte a anului 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor ce se afla în derulare la nivel european”, se arata în expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, “ţări care au exploatat mulţi ani aceste gaze au renunţat şi interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului şi locuitorilor din zonele învecinate exploatărilor: cutremure de pământ, contaminarea pânzei freatice cu substanţele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor, afectarea culturilor agricole şi a proceselor de irigare prin folosirea la o singură extragere a milioanelor de litri de apă”. Tot în expunerea de motive se aminteşte de “protestele a sute de oameni, în ţară şi în străinătate, împotriva exploatării gazelor de şist”.

În timp ce Consiliul Consultativ a avizat favorabil propunerea legislativă, Guvernul a transmis un punct de vedere negativ.

“Semnalăm faptul că Expunerea de motive nu conţine informaţii privind impactul socio-economic, impactul asupra sistemului judiciar şi nici informaţii privind consultările derulate şi eventualele recomandări formulate”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Totodată, în punctul de vedere al Guvernului se mai arată ca un efect al propunerii legislative ar fi că operaţiunile petroliere de exploatare vor fi scoase de sub incidenţa Legii Petrolului, fără, însă, ca, prin iniţiativa legislativă, să se fi instituit un cadru legat aplicabil acestei categorii de operaţiuni petroliere. 

“De asemenea, trebuie avut în vedere că propunerea legislativă va produce efecte asupra operaţiunilor petroliere referitoare la gazele naturale asociate zăcămintelor de cărbune, concesionate prin Acordul de concesiune în perimetrul Valea Jiului, între Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale şi Compania Naţionala a Huilei, aprobat prin HG 1536/2007, în sensul că operaţiunile de exploatare a acestor gaze vor fi scoase de sub incidenţa Legii 238/2004, cu consecinţe imprevizile asupra siguranţei şi protecţiei muncii în cadrul acestor exploatări de cărbune”, se mai arată în punctul de vedere al Guvernului.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă