11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportDocumente: PSD şi-a asumat Piaţa Universităţii reactivându-l pe Iliescu

Documente: PSD şi-a asumat Piaţa Universităţii reactivându-l pe Iliescu

În ultimele 12 luni de când Victor Ponta a preluat conducerea PSD, partidul a crescut în preferinţele electoratului ca Făt-Frumos, a scăpat de datoriile moştenite de la Mircea Geoană, s-a relansat în plan extern şi s-a reconciliat cu trecutul. Cel puţin aşa susţine Victor Ponta, în bilanţul prezentat colegilor din conducerea partidului şi postat şi pe site-ul personal.

De departe cea mai interesantă „realizare” a liderului social-democraţilor este cea referitoare la asumarea trecutui. Interesantă pentru că, prin programul politic cu care a câştigat şefia PSD în 2010, Ponta promitea: „Susţinerea unui discurs şi mesaj social-democrat modern, cu asumarea «punctelor gri» din trecutul nostru (gen «Piaţa Universităţii») spre noi tipuri de public, în special spre noile generaţii, spre intelectuali, spre «noul proletariat» din marile oraşe şi centre universitare, spre tinerele familii, care să dovedească şi să-i convingă pe aceştia că Partidul nostru s-a desprins definitiv de reminiscenţele regimului comunist”. După un an, obiectivul a fost bifat ca „realizat”. Iată şi cum explică Victor Ponta că s-a întâmplat asta: „2010 a fost anul în care vocile liderilor istorici, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, au redevenit importante în PSD (…) PSD îşi respectă trecutul, mai ales când valorile autentice sunt aproape de PSD, aproape de electoratul PSD şi aproape de interesul PSD de a câştiga, din nou, alegerile”.

Adică, în final, asumarea „punctelor gri” înseamnă nici un cuvânt despre mineriade şi reînscăunarea lui Ion Iliescu.

Ponta se laudă şi cu presiunile asupra justiţiei

Un alt obiectiv pe care Victor Ponta l-a trecut ca „demarat” este „protejarea membrilor PSD care ocupă funcţii publice”. Făcând referire la „abuzurile PDL” şi la „hărţuirea” social-democraţilor, preşedintele PSD laudă solidaritatea internă dovedită de colegi în „cazul Nicolescu” (arestarea preşedintelui CJ Argeş – n.r.).

PSD va da USL şi premier, şi program de guvernare

Stimulat probabil de toate obiectivele realizate într-un timp aşa de scurt, Victor Ponta îşi asumă, „chiar din 2012″, candidatura la funcţia de prim-ministru, cu precizarea că acest lucru va fi suspus ulterior aprobării forurilor de conducere ale PSD. Şi, pentru a da mai multă greutate angajamentului, preşedintele PSD a inclus în raport un fel de barometru potrivit căruia 76% dintre respondenţi îl văd candidat la postul de premier din partea USL. Evident, la mare distanţă de Crin Antonescu (23%) şi Daniel Constantin, liderul Partidului Conservator (1%).

În plus, PSD va da USL şi programul de guvernare, plecând de la programul „România Corectă. România Socială”, finalizat în octombrie. Şi tot referitor la alianţa cu PNL, Ponta şi-a propus să coopteze în USL şi „structuri politice verzi”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut public, miercuri, raportul activităţii sale pentru primul an de mandat în fruntea social-democraţilor. Documentul include stadiul îndeplinirii celor 22 de obiective prezente în programul “România Corectă” cu care a câştigat Victor Ponta preşedinţia PSD. 

Potrivit raportului, postat pe site-ul personal al liderului PSD, dintre cele 22 de obiective cu care şi-a început mandatul şapte sunt declarate realizate, zece demarate, două în curs de realizare şi trei nerealizate.

Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă