13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportDisputele PSD-PDL din tara, antrenament pentru prezidentiale

Disputele PSD-PDL din tara, antrenament pentru prezidentiale

» Ruperea aliantei PSD-PDL la Bistrita a fost disecata la masa coalitiei si in sedintele partidelor. Revolta mocneste in Constanta si Iasi.

» Liderii filialelor ar putea fi convocati "la centru" pentru discutii cu liderii.

» Liderul PSD, Mircea Geoana, a solicitat DNA sa se autosesizeze in legatura cu apartamentul Ioanei Basescu si cu afacerile fratelui presedintelui.

Scandalul de la Bistrita, care a dus la ruperea protocolului de colaborare PDL-PSD, a fost pus pe tapet in cadrul sedintei coalitiei si analizat separat de conducerile celor doua partide. Daca democrat-liberalii au adoptat un ton moderat in privinta tensiunilor din teritoriu, avansand varianta medierii la centru, liderul PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca premierul Emil Boc ar trebui sa-i "disciplineze" pe pedelistii din Bistrita pentru ca cele doua partide sa poata relua dialogul. "O ostilitate nejustificata din partea conducerii PDL la Bistrita determina din partea organizatiei noastre de acolo o separare a destinelor cu privire la relatiile dintre PSD si PDL la nivelul judetului Bistrita-Nasaud", a spus liderul PSD. Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a calificat ruperea protocolului drept "un caz pasager", precizand ca presedintii celor doua filiale vor fi convocati la centru pentru discutii cu liderii partidelor, daca nu se rezolva situatia.

 

Secretarul general, Vasile Blaga, a admis faptul ca disputa de la Bistrita nu este un caz singular. "Nu doar la Bistrita sunt probleme, ci in patru judete. De exemplu, la Constanta, din 31 de primarii care au primit bani, doar una este de la PDL", a spus Blaga. si vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita a afirmat ca exista "semnale de alarma" in teritoriu. "Sunt cateva judete in care protocolul poate sa fie discutat. La Olt s-a si convenit clar ca in aceasta saptamana vor avea loc discutii", a spus Nichita. Nemultumiri sunt si la Constanta, unde democrat-liberalii se considera nedreptatiti de modul in care decurge impartirea functiilor de conducere in institutiile deconcentrate. Acestia sustin ca unele posturi care le-ar fi revenit, potrivit  intelegerilor, sunt blocate de PSD. Social-democratii din Bistrita-Nasaud au anuntat la finele saptamanii trecute ruperea protocolului de colaborare cu PDL pe plan local.

 

Decizia a survenit pe fondul neintelegerilor cu privire la functionarea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, institutie zguduita de multiple scandaluri si acuzatii de sabotaj la adresa consilierilor social-democrati, imbinate cu acuzatiile de conducere dictatoriala formulate de acestia din urma la adresa presedintelui CJ, Liviu Rusu (PDL). Cireasa de pe tort a fost pusa de alocarea unor bugete infime primariilor conduse de edili PSD, flagrant disproportionate fata de bugetele alocate primariilor conduse de primari apartinand formatiunii democrat-liberale. Potrivit liderilor partidului, aceasta "imparteala" inechitabila a adus primariile PSD in incapacitate de plata. In replica, deputatul Emil Radu Moldovan (PSD) a anuntat ruperea protocolului la nivel judetean cu PDL si intentia formatiunii pe care o conduce de a numi in fruntea a 70% din institutiile deconcentrate directori apartinand PSD.

 

Social-democratii sustin ca nu se vor opri aici, vizand si "recuperarea" functiei de prefect, institutie condusa de liberal-democratul Cristian Florian. In acest sens, deputatul Radu Moldovan a declarat ca ii va propune fostului subprefect Mica Oprea (PSD) sa participe la concurs pentru functia de prefect. Acesta a mai anuntat ca in judetele unde acest protocol va fi denuntat unilateral, la toate serviciile deconcentrate aflate in subordinea minsterelor PSD, vor fi numiti directori din partea acestei formatiuni politice. "Doar in acest fel, fostii colegi de la PDL vor invata ca partenerii trebuie respectati. Procentul e de doar 30% din deconcentrate pentru PDL", a spus Moldovan.

 

SESIZARE
» Liderul PSD, Mircea Geoana, a solicitat DNA sa se autosesizeze  cu privire la terenul de 30 de hectare obtinut de fratele sefului statului, Mircea Basescu. "Solicit in mod oficial autosesizarea DNA cu privire la cele 30 de hectare obtinute de Mircea Basescu, fratele presedintelui, printr-o schema identica cu cea aplicata de Gabriel Popoviciu", a spus Geoana. El a solicitat o ancheta si in cazul Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui, pentru a cerceta "milionul de euro" avut la dispozitie pentru achizitionarea apartamentului de lux din Baneasa.

Geoana a solicitat "un raspuns oficial" din partea Parchetului General, care sa explice "de ce un fruntas pedelist care a fost dovedit cu fapte antisociale grave este judecat in stare de libertate (n.r. – fost secretar general Dolj, Constantin Iancu), si domnul Becali care se pare ca a avut fapte antisociale destul de grave este judecat in stare de arest", a spus Geoana. Premierul Boc a replicat ca Geoana a intrat in campania electorala prea repede.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă