15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportUPDATE: Moțiunea simplă pe Justiție care o vizează pe Raluca Prună nu...

UPDATE: Moțiunea simplă pe Justiție care o vizează pe Raluca Prună nu va mai fi dezbătută marți. Ședința deputaților s-a amânat din lipsă de cvorum

UPDATE 15.18: Liviu Dragnea a anunțat, marți, că ședința s-a suspendat din lipsă de cvorum.

12.15: Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a anunțat, marți. că PNL nu va participa la dezbaterea și votul asupra moțiunii simple pe tema Justiției, potrivit Agerpres.

„Vreau să fac o informare plenului din partea grupului PNL. Astăzi, după opinia noastră, prin abuzarea procedurilor parlamentare, a fost programată dezbaterea moțiunii simple pe justiție. Grupul nostru parlamentar consideră că nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorală, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legătură cu justiția. PSD-ALDE doresc prin această dezbatere, de fapt, să aibă discursuri populiste de campanie, doresc să schimbe atenția asupra modului în care liderii PSD și ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare și, în consecință, luptă împotriva justiției. Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic, populist, nu putem fi de acord cu faptul că se încearcă ca o problemă a României să fie transferată în afara României, ceea ce este un gest cu totul și cu totul inacceptabil”, a susținut Nicolăescu.

El a adăugat însă că nu consideră normale declarațiile ministrului Justiției, Raluca Prună. „Aș dori să vă spun că nu este normal ceea ce a spus doamna ministru Prună. Dar declarațiile nefericite ale doamnei Prună nu înseamnă să facem rău României, nu înseamnă să anunțăm că luptăm pentru justiție când de fapt luptăm împotriva justiției. În consecință, grupul parlamentar PNL nu va participa nici la dezbaterea moțiunii, nici la votul final de astăzi”, a subliniat Eugen Nicolăescu.

În replică, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a afirmat că prin acest demers liberalii demonstrează că au început campania electorală greșit. „Dacă citeați Regulamentul, spune foarte clar că în momentul în care președintele Camerei primește o solicitare de moțiune simplă, în termen de șase zile stabilește data dezbaterii moțiunii. Ieri am primit solicitarea și în termen de 24 de ore, din punctul nostru de vedere, trebuia dezbătută. Dumneavoastră demonstrați încă o dată că nu vă interesează problemele reale, demonstrați încă o dată că justiția nu e o prioritate pentru partidul dvs. Noi considerăm că într-adevăr problemele reale care au fost identificate în justiție în ultima perioadă interesează românii. (…) Cu sau fără dumneavoastră, dezbaterea pe moțiunea simplă va avea loc începând cu ora 14,30″, a precizat Iordache.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a arătat că atunci când este primită o moțiune simplă există obligația de a fixa, conform Regulamentului, termenul pentru dezbatere și vot.

„Rolul Parlamentului e tocmai de a dezbate o moțiune simplă. (…) Ministrul este în acel scaun datorită votului dat de Parlament. (…) Eu vă rog respectuos, nu plecați astăzi din plen. Votați Legea conversiei, nu plecați că dați în oamenii care așteaptă această lege”, le-a transmis Mate Andras liberalilor.

Liderul grupului PSD Florin Pâslaru a declarat, la rândul său, că parlamentarii vin la serviciu pentru a vota legi și moțiuni. „Atunci când Guvernul greșește, noi apelăm la acest instrument parlamentar și amendăm Guvernul în totalitatea lui printr-o moțiune simplă sau un ministru printr-o moțiune simplă. Ceea ce a spus doamna ministru Prună a umplut cana prin greșelile pe care le face”, a susținut Pâslaru.

———

Deputații dezbat, marți, începând cu ora 14.30, moțiunea simplă „Și minciuna poate să ucidă”, depusă de PSD împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună, informează News.ro.

Luni, președintele PSD a anunțat că formațiunea va depune, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Aceasta este a doua moțiune simplă care o vizează pe Raluca Prună.

„Declaraţiile publice pe care le-a făcut doamna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. Nu cred că va ţine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea (…) să poată să explice ce a vrut să spună. (…) Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună”, a precizat Liviu Dragnea.

PSD susțin că ministrul Prună ar fi minţit în faţa Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). 

„La data de 14.06.2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se prezintă în faţa CEDO, unde susţine şi depune un act privind măsurile care au fost luate şi cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiţiei face afirmaţii în plenul CSM din data de 06.10.2016. susţinând că <<eu m-am dus şi am minţit la CEDO, şi spun bine minţit la CEDO că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… deci EU AM MINŢIT ACOLO spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem aceşti bani>>. Declaraţia doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul priveşte <<minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român>>, cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional”, se arată în textul moţiunii.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare. „Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO – şi spun bine minţit la CEDO – că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci, eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu aveam aceşti bani”, a spus Raluca Prună în şedinţa CSM.

În 6 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a respins o moţiune simplă pe Justiţie, iniţiată de ALDE şi semnată de 53 de deputaţi. Social-democraţii au decis atunci să participe la şedinţă pentru a asigura cvorumul, dar nu au votat. 

 

 

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă