11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportDaniel Buda, PDL: La Sibiu trebuie organizate alegeri anticipate

Daniel Buda, PDL: La Sibiu trebuie organizate alegeri anticipate

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, consideră inacceptabilă menţinerea în funcţia de primar a lui Klaus Iohannis, spunând că păstrarea acestui post ar reprezenta o primă ilegalitate pe care ar face-o în calitate de ministru şi că trebuie organizate alegeri anticipate pentru Primăria Sibiu, anunţă Mediafax.

Într-un comunicat transmis vineri, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, spune că în legislaţie nu există posibilitatea cumulării funcţiei de ministru sau de vicepremier cu cea de ales local.

“Klaus Iohannis este un ministru ilegalist. Păstrarea de către Klaus Iohannis a funcţiei de primar al municipiului Sibiu reprezintă o primă ilegalitate pe care domnia sa o face în calitate de ministru al Afacerilor Interne. Potrivit legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea de a cumula funcţia de ministru sau de vicepremier cu cea de ales local. Ne întrebăm, şi nu doar retoric, cum va executa primarul Klaus Iohannis dispoziţiile ministrului Klaus Iohannis? Consider inacceptabilă păstrarea în funcţia de primar a lui Iohannis şi apreciez nevoia organizării alegerilor anticipate la Primăria Sibiu de îndată ce se va finaliza procedura de numire a domniei sale în funcţia de ministru. În caz contrar, asistăm încă o dată la călcarea în picioare a legislaţiei României”, susţine Buda.

Citeşte şi: Constituţia îl contrazice pe Iohannis. Funcţia de ministru, incompatibilă cu cea de primar

Acesta adaugă că ceea ce se întâmplă în USL, “şi mai cu seamă în PNL, cu aceste cazuri de politicieni căţăraţi pe două scaune, este de natură să afecteze imaginea României pe plan extern”.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.

El spunea că nu este dispus să renunţe foarte uşor la Primărie şi că, dacă legislaţia o va permite, va păstra funcţia, concomitent cu poziţiile din Guvern, apreciind că se pot găsi soluţii de interimat pentru o perioadă rezonabilă de timp.

“Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie, există antecedente – un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru, aflat aici în sală”, afirma Iohannis, făcând referire la Victor Ciorbea.

El spunea că, dacă legislaţia permite acest lucru, va apela la această legislaţie.

“Dacă legislaţia permite acest lucru, pot să vă spun, da, voi face apel la legislaţie. Nu e o chestiune de strictă urgenţă, azi, mâine, poimâine, dar cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile”, a afirmat Iohannis.

Constituţia României prevede, însă, la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă