16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportCum va arăta noua lege a salarizării

Cum va arăta noua lege a salarizării

Raportul dintre salariul cel mai mic şi cel mai mare va fi de unu la şapte, potrivit noii legi a salarizării în sistemul bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta. Salariul minim va fi de 1000 de lei lunar. Guvernul va schimba şi legea funcţionarilor publici, care vor fi mai uşor de concediat. 

Noua a lege a salarizării bugetarilor ar urma să fie aplicată de anul viitor, iar premierul Victor Ponta susţine că nu va schimba procentul de cheltuieli cu personalul:  maximum 7% din PIB.

“În administraţia publică, nedepăşind 7% din PIB, vreau să am un salariu minim de 1000 de lei şi un salariu maxim. Eu cred că mai mult de unu la şapte nu poate să fie. Teoretic e unu la 15 acum, dar în realitate e unu la 40. Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodată pentru că a pornit de la o ficţiune: salariile nu pot să meargă decât în sus. Nu mai merg în jos, îi mai dai afară pe ăia răi”,  a declarat Victor Ponta, potrivit România TV.

În opinia sa, diferenţa actuală dintre salariul minim şi cel maxim este “inacceptabilă” în condiţiile unui “aparat neperformant”.

De altfel, Ponta a mai reclamat diferenţele de salarii din sistemul bugetar. “Nu se poate să am angajaţi care câştigă de trei ori cât mine”, a comentat, recent, premierul.

Introducerea noii lege a salarizării va fi însoţită şi de modificarea  reglementărilor privind funcţionarii publici.

Şefiii instituţiilor publice vor avea puteri mai mari pentru stabilirea salariilor sau concedierea subordonaţilor  care nu dau randament.

“Iau bugetul de anul asta – nu tai niciun leu –, dar vreau să las o posibilitate mai flexibilă ca între un minim şi un maxim – acum sunt şi salarii prea mari la stat – să dau mai multă flexibilitate conducătorului instituţiei, care să ţină cont de performanţa angajaţilor şi de necesitate. Dacă nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80 să rămână cu 80 şi să-I plătească mai bine”, a explicat Victor Ponta.

El a recunoscut că principiul “nu e uşor de aplicat”, iar “diavolul se poate ascunde în detaliile de aplicare”.

Ponta, iritat de stabilitatea funcţionarilor

De altfel, premierul Victor Ponta a reclamat, ieri, la începutul şedinţei de guvern, faptul că funcţionarii publici sunt greu de concediat. “În acest moment, că lucrezi de dimineaţa până seara sau că nu faci nimic, primeşti acelaşi salariu, iar dacă vreţi să sancţionaţi pe cineva, mai uşor schimbăm un preşedinte decât să schimbăm vreun funcţionar public de undeva”,  s-a plâns Victor Ponta.

Ponta a susţinut că Guvernul a desfiinţat deja posturile vacante în aparatul bugetar.

“Foarte mulţi şefi de direcţii rămăseseră şefi şi aveau în subordine numai posture vacante. Rămăseserăm cu şefii nu mai aveam angajaţi. Am desfiinţat toate posturile vacante, mai puţin în sănătate şi educaţie”, a explicat premierul.

Termenul de finalizare a noului proiect este toamna acestui an, pentru a fi luată în calcul la elaborarea bugetului pe 2014.  “O să vă rog până în toamnă  să avem gândite, pregătite principiile cu ce vrem să schimbăm în mod radical la salarizarea în zona administraţiei publice centrale şi locale. Şi actul normativ îl dezbatem, îl discutăm, practic, trebuie să stea la baza viitoarei Legi a bugetului”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă