13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCum se poate rezolva problema câinilor fără stăpân: cele trei soluţii legale...

Cum se poate rezolva problema câinilor fără stăpân: cele trei soluţii legale la care pot să apeleze autorităţile

Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă

Dacă Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă privind eutansierea câinilor aceasta intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Publicarea rapidă a ordonanţei nu ar fi problemă, pentru că anul trecut Monitorul Oficial a trecut din subordinea Parlamentului a Guvernului. Potrivit Constituţiei, singurul care poate contestata ordonanţele de urgenţă este Avocatul Poporului. Actualul deţinător al postului, Crişu Atanasiu,  este instalat de USL şi a contestat doar o ordonanţă dintre zecile emise de Guvern, şi aceea la cererea premierului Victor Ponta. Dacă Victor Ponta vrea rezolvarea problemei, este puţin probabil ca Avocatul Poporului să îi conteste ordonanţa.

Ordonanţa va fi trimisă la Parlament şi va trebui să treacă prin ambele Camere. Senatul, prima Cameră sesizată are la dispoziţie 30 de zile pentru dezbatere, după care se trimite celeilalte Camere. Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, nu are un termen pentru adoptarea unei ordonanţe.

În tot acest timp, ordonanţa de urgenţă este în vigoare. Dacă Parlamentul adoptă o lege care contrazice ordonanţa, aceasta nu va produce efecte retroactiv. Un caz elocvent este respingerea de către Parlament a unei ordonanţe a Guvernului Boc prin care creştea preţul bileltelor de tren. Creşterea preţurilor a fost în vigoare, timp de câteva luni,  pe toată perioada dintre emiterea ordonanţei şi votul final al Legislativului.

Adoptarea unei legi în concordanţă cu decizia CCR

O altă variantă, mai puţin rapidă, ar fi adoptarea legii care a trecut de Senat şi este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor, for decizional, nu are nu are un termen de finalizare a legii.

Legea a fost, respinsă, parţial de Curtea Constituţională, iar Parlamentul trebuie să voteze un act în concordanţă cu solicitarea CCR.

În ciuda relatărilor contradictorii din presă, Curtea Constituţională nu a respins eutanasierea, ci a cerut clarificări ale procedurii.

Astfel, potrivit deciziei 1/2012 a CCR “În privinţa eutanasierii câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân, Curtea constată că această măsură este necesară întrucât aceştia se află într-o situaţie de fapt diferită faţă de celelalte rase de câini”.

Mai departe, judecătorii CCR atrag atenţia că legea nu întruneşte caracterul de previzibilitate prevăzut de Constituţie. Legea votată de Parlament “stabileşte soluţiile preconizate fără a ţine seama de ordinea în care trebuie aplicate, astfel încât autorităţile publice chemate să aplice legea vor fi puse în situaţia de a alege aleatoriu una dintre acestea”.

Judecătorii CCR au indicat şi modul în care trebuie modificată legea: “Legiuitorul trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar soluţia eutansierii câinilor fără stăpân să fie aplicată în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelate soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”

Soluţia referendumului

Sorin Oprescu a declarat, ieri, că va propune în Consiliul General ca bucureştenii să răspundă la referendum, în 6 ocotmbrie,  la întrebarea: “Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi nerevendicaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Rezultatul nu este obligatoriu pentru Guvern sau Parlament. Pentru a avea o bază legală de rezolvare a problemei, Sorin Oprescu are nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă sau a unei legi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că “este mai logic” ceea ce a propus Traian Băsescu, respectiv adoptarea unei ordonanţe, apreciind că astfel “măcar o luăm pe o cale”, în opinia sa referendumul propus de Oprescu fiind inutil.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă