14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCum a fost jucată politic cartea salariilor bugetarilor

Cum a fost jucată politic cartea salariilor bugetarilor

Simetric cu momentul 6 mai 2010, când a anunţat de la Palatul Cotroceni, tăierea salariilor şi a pensiilor (acestea din urmă, fiind salvate apoi de Curtea Constituţională), preşedintele Traian Băsescu a ieşit acum pentru a anunţa reîntregirea salariilor bugetarilor, de la 1 iunie.

Anunţul vine la capătul unui lung şir de bâlbâieli şi contradicţii în declaraţii, atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei.

Despre majorarea salariilor, astfel încât angajaţii la stat să ajungă la nivelul de dinaintea tăierii cu 25%, a început să se vorbească încă din mai anul trecut. La început, au fost declaraţii răzleţe. Ele s-au înteţit apoi, spre sfârşitul anului, adică o dată cu apropierea intrării în anul electoral. De fiecare dată însă, preşedintele Traian Băsescu a temperat optimismul şi entuziasmul politicienilor, spunând că nu este momentul să se vorbească despre măriri „pentru că nu se ştie ce se întâmplă” (noiembrie 2011).

Apoi, în ianuarie 2012, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au stricat planurile coaliţiei de amânare a alegerilor locale şi când erau în toi discuţiile despre organizarea de anticipate, reprezentanţii puterii au reînviat, cu şi mai mare înverşunare, subiectul creşterii salariilor. Mai mult, fiecare lider al coaliţiei a încercat să „tragă spuza pe turta” partidului său, anunţând public „marea veste”. „Membrii conducerii coaliţiei l-au mandatat în clar pe domnul prim-ministru (Emil Boc – n.r.) să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor”, anunţa prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. „Am cerut partenerilor ca, în urma unei analize, la sfârşitul primului trimestru, (…) să avem posibilitatea – şi sunt convins că vom avea – pentru indexarea salariilor şi pensiilor în luna aprilie, cel târziu mai”, spunea şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

În aceeaşi perioadă, ministrul de atunci al Muncii, Sulfina Barbu, prezenta şi câteva cifre concrete: la o creştere economică de 1,8-2,3% ar fi fost posibilă indexarea salariilor şi a pensiilor cu maximum 5%. Cu promptitudine, preşedintele Traian Băsescu a taxat, iar, elanul liderilor coaliţiei: „Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem şi să dăm bani”. Tot în contextul declaraţiilor despre creşterea salariilor, şeful statului atrăgea atenţia asupra pericolului ca statele din zona euro să intre în recesiune în a doua parte a anului 2012, caz în care România s-ar „putea afla în dificultate”.

De altfel, şi în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu s-a preferat o formulare foarte rezervată: majorarea prudentă a salariilor bugetarilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice permit acest lucru.

Acum, preşedintele spune însă că România a atins parametrii din acordul cu FMI şi că, în eventualitatea unei recesiuni în a doua parte a anului, este exclusă o nouă tăiere a salariilor.

Ce spune opoziţia

Şeful statului a vorbit despre creşterea pensiilor şi în Parlament, săptămâna trecută. Co-preşedin-tele USL Victor Ponta a declarat, ulterior, că opoziţia va sprijini în Parlament o astfel de măsură „pentru că dau înapoi ce le-a luat preşedintele Traian Băsescu”. Totuşi, şeful PSD a arătat că USL ar prefera, ca primă măsură, reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajator. Co-preşedintele USL Crin Antonescu a preferat însă să acuze existenţa unui „plan politic”: „Un Guvern condus de un şef al serviciilor secrete, un Parlament deja perfect comparabil cu Marea Adunare Naţională şi un tătuc care şi la această oră povesteşte cum ar fi, ce ar trebui, cât ar trebui să fie salariile, cum e bine când conduc ei (…) Mesajul meu e categoric: cu aceşti oameni nu se poate face un compromis – e simplu şi e din trei silabe: ori ei, ori noi”.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă