15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportCulisele conflictului din USL

Culisele conflictului din USL

Numărul 2 al principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea, a ameninţat cu ruperea USL dacă se vor înmulţi racolările de pedelişti în PNL. Şefului baronilor PSD nu i-a scăpat faptul că toate achiziţiile recente ale PNL s-au făcut în judeţe considerate feuda PSD. Replica lui Antonescu a fost pe măsură, semn că tensiunile din USL sunt mai grave decât lasă să se înţeleagă liderii celor două partide.

 

Trecerea lui Mihai Stănişoară de la PDL la PNL a fost picătura care a umplut paharul răbdării pesediste. Judeţul Mehedinţi, de unde provine Stănişoară, a fost vreme de ani buni câmp de luptă între PSD şi PDL. La ultimele alegeri locale, PSD a câştigat la limită şefia Consiliului Judeţean pentru Adrian Duicu în dauna lui… Mihai Stănişoară.

Între cei doi există o rivalitate veche care trece dincolo de apartenenţa politică pentru că cei doi se află şi într-o competiţie pe viaţă şi pe moarte în afaceri. Din acest punct de vedere, asigurările date ieri de Crin Antonescu cum că Stănişoară nu va activa politic în Mehedinţi nu au nici,un fel de acoperire în realitate pentru că interesele lui Stănişoară sunt legate de Mehedinţi şi contravin intereselor lui Duicu. De aceea Duicu a şi declarat recent că nu va coabita cu Stănişoară indiferent de ceea ce se decide la centru de către liderii USL.

PNL se întăreşte pe seama PSD

Dragnea a subliniat că nemulţumirea PSD a fost generată de “înmulţirea transferurilor de la PDL la PNL” şi de “apropierea dintre cele două partide”, dar, în realitate, omul care controlează reţeaua baronilor PSD a observat ceea ce oamenii săi din teritoriu îi reclamă de ceva vreme: PNL nu numai că îşi consolidează structurile locale, dar o face pe seama PSD.

Mehedinţiul este doar ultimul judeţ în care PNL, care era outsider politic, a devenit dintr-o dată un jucător major. Înainte au fost Caraş-Severinul, care prin trecerea lui Sorin Frunzăverde la PNL, s-a colorat peste noapte în galben anihilând toate speranţele PSD de a mai redeveni prea curând principalul partid din judeţ şi mai ales Sibiul.

Dragnea nu a menţionat trecerea lui Klaus Johannis la PNL, pentru că Johannis nu a venit din PDL, dar racolarea acestuia a tulburat serios apele în PSD. Până la intrarea lui Johannis în PNL, Sibiul era o afacere politică reglată între PSD, PDL şi Forumul German.Din nou, nici un rol pentru PNL.

Preşedintele Consiliului Judeţean este pesedistul Ioan Cindrea şi, dacă Johannis nu intra în PNL, Sibiul ar fi rămas în curtea PSD. Acum, ecuaţia politică s-a schimbat dramatic şi, de unde PNL nu avea niciun rol important, a devenit un factor major în regiune. Pesediştii nu şi-au ascuns nemulţumirea iar atunci când Johannis a declarat că a intrat în PNL ca să facă din Sibiu capitală regională au reacţionat violent prin ministrul pentru Energie, braşoveanul Constantin Niţă, care l-a acuzat pe Johannis de oportunism şi a calificat intrarea acestuia în PNL drept “un troc fără jenă”.

În calitatea sa de responsabil pentru procesul de regionalizare, Dragnea va avea un cuvânt greu de spus în această chestiune cu potenţial exploziv pentru USL. L-am întrebat ieri pe Liviu Dragnea cum va rezolva această dispută, dar a refuzat să ne răspundă.

Planul lui Antonescu şi Frunzăverde de a transforma PNL în singurul partid de centru-dreapta din România ar putea avea drept principală ţintă PDL, dar nemulţumeşte PSD. Dragnea a avertizat PNL şi împotriva aderării la Partidul Popular European, ceea ce în opinia PSD ar însemna o apropiere inacceptabilă de PDL. În acest context, liderul pesedist, care îl invitase în decembrie pe Crin Antonescu să candideze pe terenul său de la Teleorman, a evocat posibilitatea unei rupturi: “E valabil şi pentru noi, şi pentru colegii liberali, şi pentru colegii de la PC, să ne gândim foarte serios dacă vrem să rupem USL sau dacă vrem să-l păstrăm. Dacă vrem să facem ceva în ţara asta în următorii patru ani, cel puţin până în 2016, când putem discuta de crearea a două blocuri politice stânga-dreapta”.

Antonescu acuză PSD că a trădat USL pentru Băsescu

În replică la avertismentele lui Dragnea, Crin Antonescu a contraatacat declarând că nu el este cel care a trădat USL, ci PSD. „Exact aşa cum eu, împreună cu colegii din conducerea PNL, am putut să prevenim fisuri atunci când a existat impresia că PSD, că domnul Ponta, că domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală, aşa sunt convins că şi conducătorii PSD vor găsi capacitatea şi mijloacele pentru a preveni interpretări greşite sau fisuri”. Antonescu le reproşează în acest fel lui Ponta şi Dragnea că nu l-au suspendat pe Băsescu după alegeri, aşa cum a cerut Dan Voiculescu, şi că au acceptat semnarea pactului de coabitare devenit, între timp, document de referinţă la Bruxelles.

Prin ieşirile sale de ieri, când l-a declarat aproape din senin pe Băsescu preşedinte “ilegitim”, liderul PNL le-a transmis partenerilor săi din PSD că gruparea Antonescu-Voiculescu nu acceptă nici un compromis de dragul UE sau al stabilităţii guvernării şi că ar putea pune la încercare unitatea USL printr-un nou “test Băsescu”. În condiţiile în care interesele PSD şi PNL sunt din ce în ce mai divergente, ruptura amintită de Dragnea va apărea înainte de 2016.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă