16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportCristian Preda: Zilele următoare ne vor edifica dacă societatea politică e mai...

Cristian Preda: Zilele următoare ne vor edifica dacă societatea politică e mai înţeleaptă ca la mineriadele din 1999

Zilele următoare vor fi edificatoare pentru a demonstra dacă societatea politică e mai înţeleaptă decât a fost la mineriadele din 1999, ultimul moment de violenţă din România postcomunistă, apreciază europarlamentarul Cristian Preda (PDL), într-o postare luni, pe blogul personal, referindu-se la acceptarea de către premier a solicitării PNL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, potrivit Agerpres.

 

În ce priveşte iniţiativa opoziţiei privind strângerea de semnături pentru demiterea preşedintelui, Cristian Preda apreciază că aceasta nu are nicio acoperire constituţională, fiind “destinată ‘ “să amplifice dimensiunea ‘revoluţionară’ a manifestaţiilor, în condiţiile în care privilegiază interpretarea protestului ca o revoltă faţă de ‘dictatură'”.

În opinia acestuia “doar coruperea absolută a regimului justifică folosirea unor mijloace neacoperite” de textul Constituţiei, iar “în astfel de condiţii, solicitarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pare a fi făţarnică”.

“E bine însă că premierul a acceptat solicitarea, pentru că dezbaterea solicitată de PNL trebuie mutată în Parlament. Altfel, firul politic va fi rupt, iar oamenii vor continua să iasă în stradă, furioşi şi neputincioşi, cu sentimentul că nu sunt reprezentaţi nici de putere, nici de opoziţie. Zilele următoare ne vor edifica dacă societatea politică e mai înţeleaptă decât a fost la mineriadele din 1999, ultimul moment de violenţă din România postcomunistă. Ar fi tragic să trăim din nou frica devastatoare de atunci”, scrie europarlamentarul democrat-liberal.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni că strângerea de semnături pentru demiterea preşedintelui ar trebui luată în considerare pentru că reflectă dorinţa unei majorităţi a cetăţenilor, chiar dacă nu este un procedeu prevăzut în Constituţie.

“Biroul Politic Central al PNL a discutat şi despre detaliile strângerii de semnături în stradă, nu în Parlament, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu”, a spus Antonescu pe parcursul şedinţei BPC al PNL.

Potrivit lui Antonescu, chiar dacă strângerea de semnături pentru demiterea preşedintelui nu este prevăzută în Constituţie şi nu are valoare juridică, acest gest ar trebui să aibă valoare, fiind o solicitare susţinută de un număr semnificativ al cetăţenilor români.

“Eu cred că, aşa cum în Constituţie există prevederi foarte clare în ce priveşte dreptul de iniţiativă legislativă pentru un număr de cetăţeni români, aşa cum pentru depunerea unor candidaturi în diversele tipuri de alegeri din România ţi se cere un număr de semnături, chiar dacă nu avem o prevedere specifică prin care să se declanşeze suspendarea preşedintelui astfel, eu cred că au valoare aceste semnături şi trebuie să vedem până la urmă în ce măsură ceea ce auzim la toţi protestatarii din toate oraşele şi din toate zilele acestea şi anume că vor demisia sau înlăturarea şefului statului este o solicitare susţinută de o majoritate sau de un număr semnificativ al cetăţenilor români”, a mai spus Antonescu.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă