20 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSportCristian Preda, la şedinţa BPN al PDL

Cristian Preda, la şedinţa BPN al PDL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a venit, luni, la şedinţa BPN al partidului în care se va discuta situaţia sa, scrie Mediafax.

Preda a precizat că nu a fost invitat, dar a venit să se apere şi l-a acuzat în continuare pe Vasile Blaga de starea proastă a partidului.

"Nu am fost invitat. Am venit să mă apăr, pentru că peste tot acolo unde eşti acuzat ai dreptul la apărare. Doar în regimurile totalitare nu ai acest drept. Am venit şi să mă apăr, am venit de asemenea să acuz în faţa conducerii partidului BPN care refuză să aplice Statutul", a precizat Cristian Preda înainte de şedinţa BPN., la sosirea la sediul PDL.

El a adăugat că, dacă este cineva vinovat de situaţia proastă a partidului, acela este preşedintele PDL, Vasile Blaga, deoarece refuză să aplice dispoziţiile din Statut privind constituirea guvernului din umbră ca principal instrument de opoziţie.

"Dacă e cineva vinovat de starea proastă din acest moment, acela e preşedintele partidului, Vasile Blaga, pentru că refuză să aplice dispoziţiile din Statut care cer să se constituie un guvern din umbră ca principal instrument de opoziţie. Am auzit că la toamnă vor. Nu putem să amânăm intrarea în opoziţie luni şi ani în şir", a adăugat Preda.

Citeşte şi Blaga, înaintea şedinţei BPN al PDL: Vom discuta situaţia lui Cristian Preda. Nu l-am invitat

Cristian Preda a mai spus că nu intenţionează să demisioneze din partid şi, întrebat dacă se aşteaptă la excludere, el a răspuns: "Vom vedea, o să-mi expun punctul de vedere".

Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat luni că în şedinţa BPN va fi discutată şi situaţia lui Cristian Preda, arătând că acesta nu a fost invitat deoarece "au fost destule discuţii" şi că o decizie în privinţa excluderii va fi luată după ce vor fi ascultate toate punctele de vedere ale colegilor.

"Astăzi avem o agendă bogată, o să discutăm strategia pe educaţie pe care o s-o prezentăm la Râmnicu Vâlcea joi. O să discutăm agenda parlamentară şi forma finală a contestaţiilor la Curtea Constituţională referitoare la reducerea pragului la referendum şi o să discutăm şi situaţia domnului Cristian Preda", a precizat Blaga înainte de şedinţa BPN, întrebat dacă se va discuta despre excluderea lui Cristian Preda, Theodor Paleologu şi Sever Voinescu.

El a arătat că nu l-a invitat pe Cristian Preda la şedinţă, pentru că a avut destule discuţii cu acesta.

"Nu. Am avut destule discuţii cu domnia sa. De-a lungul timpului au fost multe discuţii", a adăugat Blaga.

Întrebat dacă în privinţa lui Cristian Preda merge pe varianta excluderii, Vasile Blaga a spus: "Sunt preşedintele partidului, îmi voi asculta cu mare atenţie toţi colegii din PDL şi vom lua decizia care se impune".

Fostul vicepreşedinte PDL Sever Voinescu a declarat, luni, la RFI, că, dacă vreunul dintre semnatarii moţiunii "Reformiştii" este exclus astăzi din partid, atunci vor demisiona toţi cei care au semnat această moţiune.

Citeşte şi Voinescu: Dacă PDL exclude vreun semnatar al moţiunii "Reformiştii", demisionăm în bloc

"Dacă astăzi se ia decizia excluderii vreunuia dintre cei care au semnat moţiunea «Reformiştii», nu vă ascund că decizia noastră unanimă este să demisionăm toţi! Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Nu cred că astăzi se vor lua decizii de excludere şi cred că presiunea din interiorul partidului pe care o punem pe conducere să facă opoziţie cu adevărat este benefică şi pare a da rezultate", susţine Voinescu.

El apreciază, totodată, că demisia lui Teodor Baconshi din PDL este o pierdere.

"Teodor Baconschi s-a simţit pe bună dreptate vexat, rănit de anumite atitudini ale conducerii partidului în raport cu domnia sa şi în raport cu noi ca grup (…). Din punctul de vedere al partidului, e o pierdere, nu trebuia să se ajungă aici. Cred că vina principală pentru această pierdere o are conducerea PDL, care pur şi simplu nu ştie să gestioneze relaţia cu persoane poate mai sofisticate şi mai altfel, să zic, decât activul obişnuit de partid", comentează Sever Voinescu.

În opinia sa, "toată povestea asta (privind excluderile din partid – n.r.) este ridicolă şi arată un fel de lipsă de inteligenţă cronică".

"Faptul că PDL într-un moment în care slăbiciunile USL la guvernare se văd din ce în ce mai pregnant nu are altă treabă decât să iasă în public prin vocea unor vicepreşedinţi şi să anunţe liste de excluderi, după care listele alea sunt amendate şi completate de alţii, după care acelaşi om care anunţă astăzi că ar vrea să excludă vreo cinci a doua zi când e întrebat vrea să excludă vreo trei (…). PDL are nevoie de chestia asta acum? Noi cerem PDL să facă opoziţie. Văd bune semne, totuşi, în momentul ăsta. Mie mi-a plăcut atitudinea pe care PDL a anunţat-o acum câteva zile în legătură cu procesul ăsta condus de USL de modificare a Constituţiei. Eu cred că PDL a avut o poziţie tranşantă şi corectă şi pentru că noi de luni de zile îi presăm public să facă opoziţie. Şi dacă până la urmă preţul ca PDL să facă opoziţie este acela al sancţionării unui grup din care fac sau nu fac parte, al excluderii unor oameni, eu sau alţii, atunci eu cred că preţul ăsta merită plătit, pentru că România are nevoie mai mult decât orice de opoziţie şi PDL are nevoie mai mult decât orice de opoziţie. Dar mie mi-ar fi plăcut să facă opoziţie PDL într-o manieră unită, coezivă, care să arate ceva putere, nu într-o manieră de harţă!", a mai declarat fostul vicepreşedinte al partidului.

La Congresul PDL din primăvară, Monica Macovei a candidat la şefia partidului cu moţiunea "Reformiştii", fiind susţinută în primul rând de Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi Adrian Papahagi. În schimb, Theodor Paleologu a susţinut moţiunea Elenei Udrea.

Monica Macovei a sugerat că BPN al partidului ar trebui să îl sancţioneze pe vicepreşedintele Alin Popoviciu pentru că din cauza afirmaţiilor acestuia "nereale şi jignitoare" PDL a pierdut doi foşti miniştri într-o săptămână.

Macovei a scris luni pe blog despre situaţia din PDL, sub titlul: "Ce va face BPN astăzi?".

"Îl va sancţiona BPN pe Alin Popoviciu pentru că, din cauza declaraţiilor lui nereale şi jignitoare, PDL a pierdut doi foşti miniştri, Daniel Funeriu şi Teodor Baconschi, într-o singură săptămână? Se va delimita BPN de afirmaţiile dlui Popoviciu?", scrie Macovei pe blogul său.

"Cum spunea şi prietenul meu Adrian Papahagi, «tristă performanţa să pierzi doi miniştri de talie europeană într-o singură săptămână.» Pentru performanţa asta tristă cineva trebuie să răspundă", consideră Monica Macovei.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi-a anunţat demisia din PDL, printr-o scrisoare deschisă adresată duminică preşedintelui partidului, Vasile Blaga, în care reproşează, printre altele, că reformiştii din PDL n-au fost niciodată sprjiiniţi şi acceptaţi de conducerea formaţiunii.

Gestul lui Baconschi vine în contextul în care conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul în formaţiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizaţi fiind şi Cristian Preda şi Theodor Paleologu, rămânând de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în cazul acestora.

Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu declara, marţi, că va propune în şedinţa din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există "colegi din partid" care atacă PDL folosind "aceeaşi retorică la fel ca USL", adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formaţiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuţie sau posibilele sancţiuni.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână preşedintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educaţiei. "Stimate domnule preşedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa", scria Funeriu.

Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă